, , , , ,

Top 10 hoofdsteden met de minste inwoners in Europa

Vaticaanstad: hoofdsteden met de minste inwoners in Europa

Hoofdsteden met de minste inwoners in Europa

De hoofdsteden in Europa zijn niet allemaal even groot. Dit zijn in ieder geval de kleinste hoofdsteden in Europa qua inwoneraantal. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over Europa op deze website.


Top 10 hoofdsteden met de minste inwoners in Europa


10. Podgorica – 200.000 inwoners

Podgorica is de hoofdstad van Montenegro. Van 1946 tot 1992 heette de stad Titograd, naar de in 1980 overleden Joegoslavische president Tito. Podgorica wasreeds bewoond sinds de prehistorie.

Ze is voor het eerst bij naam vermeld in de geschiedenis in 1326. Het kwam onder de heerschappij van Servië en Venetië. Van 1466 tot 1878 was het deel van het Ottomaanse Rijk, waarna het bij Montenegro gevoegd werd, dat toen nog Cetinje als hoofdstad had.


9. Bern – 133.000 inwoners

Hoewel Bern de hoofdstad van Zwitserland genoemd wordt, heeft Zwitserland eigenlijk geen hoofdstad. Bern is officieel de Bondsstad. Toen in 1848 de Zwitserse statenbond werd omgevormd tot bondsstaat waren er drie kandidaat-steden om bondsstad te worden.

Op 28 november werd Bern verkozen. Zürich, toen al de economisch sterkste stad van Zwitserland, werd, juist om die positie niet nog meer te versterken, niet gekozen.

Luzern was de derde kandidaat, maar had als nadeel dat het bij de Sonderbund-oorlog bij de afvallige kantons hoorde, iets wat de machthebbers niet wilden belonen.


8. Reykjavik – 125.000 inwoners

Reykjavikis de hoofdstad van IJsland. Het is de meest westelijke hoofdstad van Europa en met een ligging net ten zuiden van de poolcirkel ook ’s werelds noordelijkste hoofdstad.

Reykjavik bestond aanvankelijk als een dorp uit een handvol boerderijen, maar rond het midden van de 18e eeuw begon deze kleine gemeenschap zich uit te breiden rond de wolververij en -weverij en touwfabriek van sheriff Skúli Magnússon.

Van hem staat nu een standbeeld op de hoek van de Aðalstræti en Kirkjustræti. Toen Reykjavík in 1786 stadsrechten kreeg, waren er ongeveer 170 inwoners.


Zie hier de Top 10 landen met de meeste inwoners in 2050.


7. Luxemburg – 116.000 inwoners

Luxemburg is de hoofdstad en grootste stad van het Groothertogdom Luxemburg. Het ligt in het kanton Luxemburg. De rivieren Alzette en Pétrusse stromen door de stad.

De naam Luxemburg is afkomstig van Lucilinburhuc, dat kleine burcht betekent. Het prinsdom Monaco is het op een na kleinste onafhankelijke land ter wereld, na het Vaticaan.


6. Monaco – 38.000 inwoners

Het Vorstendom Monaco is een dwergstaat aan de Middellandse Zee, die aan de landzijde geheel omsloten wordt door Frankrijk.


5. San Marino – 33.000 inwoners

De Republiek San Marino, is een staat gesitueerd op het Apennijns Schiereiland aan de oostelijke kant van de Apennijnen.

Het is een enclave omringd door Italië. Het land is iets groter dan 61 km². San Marino is de oudste nog bestaande constitutionele republiek van de wereld.

De voortzetting van de kloostergemeenschap is op 3 september 301 gesticht door de heilige diaken en steenhouwer Marinus van Arbe.


4. Andorra la Velle – 25.000 inwoners

Andorra la Vella is de hoofdstad van de dwergstaat Andorra, en ligt in het midden van de Pyreneeën. Het is een kleine stad, maar wel de grootste van het land.

Als centrum voor economie en cultuur vormt ze tevens de belangrijkste parochie van het land.

De stad staat bekend om de belastingvrije winkels. Hierdoor komen veel Fransen en Spanjaarden, maar ook toeristen van andere Europese landen naar deze plek, om bijvoorbeeld goedkoop tabak en alcohol te kunnen kopen.


3. Valletta – 6.000 inwoners

Valletta is de hoofdstad van de republiek Malta, op het gelijknamige eiland in de Middellandse Zee.

De stad staat sinds 1980 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De stad is de zetel van de Maltese regering en het parlement. Valletta is een verkeersknooppunt en heeft een haven.

Het centrum telt zo’n 6.000 inwoners, in het hele stedelijke gebied wonen ongeveer 400.000 mensen. Valletta is de kleinste hoofdstad van de Europese Unie qua inwonersaantal.

Valletta is een vooraf geplande stad, wat terug te zien is in het schaakbordpatroon waarin de straten zijn aangelegd. In de stad zijn vele gebouwen uit de tijd dat de Orde van Malta heerste over het land.


2. Vaduz – 5.600 inwoners

Vaduz is de hoofdstad van het kleine Vorstendom Liechtenstein. Liechtenstein is begrensd door Zwitserland in het westen en zuiden en Oostenrijk in het oosten.

Het bergachtige land is een wintersportoord en tevens een belastingparadijs. Niet Vaduz, maar Schaan is de grootste plaats van het land.

De gemeente Vaduz heeft een oppervlakte van 17,3 km² en ligt op 455 meter boven NAP, in het dal van de Rijn. Vaduz heeft iets meer dan 5000 inwoners.

Het Kunstmuseum Liechtenstein is een van de oudste privéverzamelingen van Europa in een modern museumgebouw dat omwille van de architectuur vaak werd bekroond.


1. Vaticaanstad – 1.000 inwoners

Vaticaanstad: hoofdsteden met de minste inwoners in Europa

Vaticaanstad: hoofdsteden met de minste inwoners in Europa

De Staat Vaticaanstad is de kleinste onafhankelijke staat ter wereld. Het grondgebied van dit land is geheel omsloten door de stad Rome, waardoor het een enclave binnen Italië is.

Vaticaanstad wordt volkenrechtelijk vertegenwoordigd door de Heilige Stoel en huisvest de hoofdzetel van de Rooms-Katholieke Kerk. Staatshoofd van Vaticaanstad is de paus, die zijn officiële residentie heeft in het Apostolisch Paleis.


  1. Vaticaanstad – 1000 inwoners
  2. Vaduz – 5600 inwoners
  3. Valletta – 6.000 inwoners
  4. Andorra la Velle – 22.000 inwoners
  5. San Marino – 33.000 inwoners
  6. Monaco – 38.000 inwoners
  7. Luxemburg – 116.000 inwoners
  8. Reykjavik – 131.000 inwoners
  9. Bern – 133.000 inwoners
  10. Podgorica – 199.000 inwoners

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie