, , , , ,

Top 10 Meest voorkomende bomen in het bos in Nederland

Top 10 Meest voorkomende bomen in het bos in Nederland

Meest voorkomende bomen in het bos in Nederland

Zie hier de bomen die we het meest vinden in de bossen in ons Nederland. Naast deze tien hebben we ook nog Andere loofboomsoorten 11% en andere naaldboomsoorten 6%. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over natuur op deze website…


Top 10 Meest voorkomende bomen in het bos in Nederland

Bron: www.avih.nl


10. Beuk – 4%

Beuk

Beuk

De beuk (Fagus sylvatica) is een plant uit de napjesdragersfamilie (Fagaceae). Het is een van nature in Europa voorkomende boom.

De beuk kan tot 46 meter hoog worden. De stam is glad en grijs en de bast is dun, waardoor de boom bij plotse blootstelling aan zonlicht gevoelig is voor schorsbrand. Het blad is veernervig, licht gegolfd en licht glanzend.


9. Spar – 4%

Spar

Spar

De Spar (Picea) is een geslacht van houtige planten uit de dennenfamilie (Pinaceae). De naaldbomen dragen bij aan de bossen op het noordelijk halfrond. Verschillende soorten van het geslacht staan niet alleen in het bos, maar worden ook gekweekt voor de sier.

Voor sierdoeleinden zijn er cultivars met verschillende vormen, zoals een bol, een piramide, een dwergvorm en een treurvorm.

De bomen behouden het hele jaar door hun naalden.


8. Berk – 6%

Berk

Berk

De Berk (Betula) is een geslacht van bomen uit de berkenfamilie (Betulaceae). De bomen van dit geslacht komen verspreid voor over het noordelijk halfrond: ze zijn uiterst winterhard. Enkele soorten zijn op Groenland en IJsland de enige bomen die er van nature voorkomen. Doordat berken ondiep wortelen zijn ze slecht bestand tegen droogte.

Kenmerkend voor enkele berkensoorten is het in horizontale banden afbladderen van de bast op de stam. De nieuwe bast is soms wit, maar kan afhankelijk van de soort ook rood of zoals bij de meeste soorten bruin zijn.


6. Wilg – 6%

Treurwilg

Treurwilg

De Wilg (Salix) is een geslacht van tweehuizige bomen en struiken uit de wilgenfamilie (Salicaceae). Wilgen zijn bladverliezende bomen met verspreide bladstand. De knop heeft één knopschub.

De bloeiwijze van de wilg heeft de vorm van een katje en groeit uit de zijknoppen van een eenjarige twijg. De wilgenkatjes zitten of staan, dit in tegenstelling tot de hangende katjes bij populieren.

De pluizige zaden worden door de wind verspreid, maar zijn slechts korte tijd kiemkrachtig. De meeste soorten zijn te vermenigvuldigen door middel van stekken.

Wilgen zijn pioniersoorten met een grote lichtbehoefte. Ze komen in Nederland en België veel voor langs sloten en plassen. Wilgen houden namelijk over het algemeen van een vochtige bodem en groeien zeer snel.


5. Populier – 6%

Populier

Populier

De Populier (Populus) is een geslacht van loofbomen uit de wilgenfamilie (Salicaceae). De snelgroeiende populieren kunnen tot 40 m hoog worden. De maximale leeftijd van de populier ligt op ongeveer tweehonderd jaar. Voor een goede groei hebben de bomen veel licht nodig.


4. Lariks – 6%

Lariks

Lariks

De Lork of lariks is een geslacht van coniferen. Het geslacht is het enige algemeen in West-Europa voorkomende geslacht van naaldbomen die in de winter hun naalden laten vallen. De lork komt voor in de koelere gematigde streken op het noordelijk halfrond.

De bomen zijn zo’n 15-30 m hoog, hebben een open kroon en knobbelige takken. De kleine naaldachtige bladeren zijn in de lente eerst heldergroen, worden dan zachtgroen en in de herfst kleuren ze fel geel-oranje.

In Vlaanderen is de naam lork gebruikelijker, in Nederland is dit lariks.


Zie hier de top 10 dodelijkste bosbranden in de geschiedenis.


3. Douglasspar – 6%

Douglasspar

Douglasspar

De douglasspar (Pseudotsuga menziesii, synoniem: Pseudotsuga taxifolia) is een boom uit de dennenfamilie (Pinaceae). De boom komt van nature voor in het westen van Noord-Amerika.

In Europa is de soort veel aangeplant vanwege het hout. In Amerika bereikt de boom een hoogte van 100 mr. De hoogste douglasspar is de zogenaamde ‘Brummit fir’ in Oregon met een hoogte van 100,3 mr. In Europa haalt de spar meer dan 50 m.

Ondanks de naam ‘spar’ is er weinig verwantschap met de echte sparren (Picea). De douglasspar is vooral aan de kegels te onderscheiden. Overigens is het gebruik van Douglas hout in Nederland ook zeer populair!


Zie hier de Top 10 populairste naaldbomen in Nederland.


2. Eik – 18%

Eik

Eik

De Eik (Quercus) is een geslacht van loofbomen. Wanneer we in het Nederlands over de spreken, gaat het meestal over de zomereik. Eikenhout wordt voor verschillende doeleinden gebruikt. In het algemeen is eikenhout sterk en hard, maar toch redelijk makkelijk te bewerken en af te werken.

De eik is voor het voortbestaan vooral afhankelijk van de gaai en van de eekhoorn. Een eikel valt niet ver van de boom en kan onder het bladerdak van de boom niet uitgroeien. Hij is dus aangewezen op dieren om de eikel verder van de boom te verplaatsen. Eekhoorns begraven voorraden eikels voor de winter. Als een eekhoorn omkomt of de voorraad niet of onvolledig aanspreekt of vergeet, is dat een ideale plaats voor de eikels om te ontkiemen.


1. Grove den – 33%

Grove den

Grove den

De grove den (Pinus sylvestris) is een soort van het geslacht Den uit de dennenfamilie (Pinaceae). Vroeger werden deze bomen mastbomen of pijnbomen genoemd.

De den is van een spar en de zilverspar te onderscheiden onder andere omdat de den korte loten heeft met de naalden bij elkaar staand en bij de sparren verspreid op de lange loten. Ook heeft de den ronde naalden en de spar platte, driehoekige of vierhoekige.

De grove den kan 25-35 m hoog worden en heeft een penwortel, waarmee ook uit grotere diepte water opgenomen kan worden. Bij de bosbouw wordt de grove den na 80 tot 120 jaar gekapt. De bomen kunnen echter veel ouder worden. In Zweden staat een zevenhonderdjarige boom.


Top 10 Meest voorkomende bomen in het bos in Nederland

    1. Grove den – 33%
    2. Eik – 18%
    3. Douglas – 6%
    4. Lariks – 6%
    5. Populier – 6%
    6. Wilg – 6%
    7. Berk – 6%
    8. Spar – 4%
    9. Beuk – 4%
    10. Andere loofboomsoorten met 11% en andere naaldboomsoorten met 6%

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie