Top 10 dodelijkste bosbranden in de geschiedenis

0
Top 10 dodelijkste bosbranden in de geschiedenis
Top 10 dodelijkste bosbranden in de geschiedenis

Dodelijkste bosbranden in de geschiedenis

Bosbranden zijn ongecontroleerde branden die voorkomen in gebieden met dichte brandbare vegetatie, meestal in bossen.

Meestal komen bosbranden daarom vooral voor in landelijke gebieden en treffen ze vooral de wilde dieren die daar leven.

Af en toe breidt een natuurbrand zich echter uit naar door mensen bewoonde gebieden zoals dorpen, steden of zelfs grote steden.

Bosbranden kunnen ontstaan ​​door volledig natuurlijke oorzaken. Tegenwoordig wordt echter ongeveer 85% van alle natuurbranden indirect of direct door mensen veroorzaakt.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat natuurbranden steeds vaker voorkomen. Dit vooral in regio’s waar relatief veel mensen zich in relatief korte tijd vestigden.

De gevolgen van deze bosbranden kunnen verwoestend en dodelijk zijn.


Lees hier ->>> meer over de natuur op deze website.


Top 10 dodelijkste bosbranden in de geschiedenis


10. Attica bosbranden

102 doden

Datum: 23 juli 2018 – 26 juli 2018
Locatie: Attica Regio, Griekenland
Oorzaak: Hittegolf + Nalatige brandstichting

Hoewel de bosbranden in Attica in 2018 maar drie dagen duurden, bleken ze de dodelijkste branden in de lange geschiedenis van Griekenland en Europa te zijn.

Griekenland, net als heel Europa, had in de zomer van 2018 te maken met een recordbrekende hittegolf. Vooral in Attica waren de temperaturen hoog.

Attica is verreweg de dichtstbevolkte regio van Griekenland en omvat de hoofdstad en de grootste stad van het land, Athene.

Op 23 juli 2018 probeerde een 65-jarige inwoner van Attica hout te verbranden in zijn tuin. De hete en droge omstandigheden zorgden er echter voor dat het vuur zich snel verspreidde over de hele goed beboste kustlijn van Attica.

Het vuur bereikte zelfs de buitenwijken van Athene. Hoewel de hoeveelheid verbrand land relatief laag was, waren de menselijke en structurele verliezen enorm als gevolg van de getroffen dichtbevolkte gebieden.

102 mensen kwamen om het leven en meer dan duizend mensen verloren hun huis.


Zie hier: Worm in je hoofd video.


9. Black Saturday Bushfires

173 doden

Datum: 7 februari 2009 – 14 maart 2009
Locatie: Victoria, Australië
Oorzaak: Hittegolf en defecte hoogspanningslijn

Een extreme hittegolf en een defecte hoogspanningslijn veroorzaakten de dodelijkste natuurbrand in de geschiedenis van Australië. De bosbranden begonnen op zaterdag 7 februari 2009 toen Zuid-Australië record brekende hoge temperaturen ervoer.

Melbourne, de hoofdstad van de Australische staat Victoria en de grootste stad van Australië, bereikte een temperatuur van 46,4 °C. Het hoogst ooit gemeten voor de stad. De luchtvochtigheid daalde voor het eerst in de geregistreerde Australische geschiedenis tot onder de 2 procent.

Tegelijkertijd vormden zich winden van ongeveer 100 km/u in Victoria. Dit leidde tot de ineenstorting van een defecte geïnstalleerde hoogspanningslijn in het zuid-centrale Victoriaanse dorp Kilmore East. Deze ongelukkige gang van zaken leidde tot de meer dan een maand durende bosbranden in Victoria.

Uiteindelijk is 450.000 hectare land verbrand en kwamen 173 mensen om in de branden. Meer dan 400 raakten bovendien gewond en duizenden Australiërs raakten hun huis kwijt.


8. Black Dragon Fire

191 doden

Datum: 6 mei 1987 – 2 juni 1987
Locatie: Heilongjiang, China & Amur Oblast, Sovjet -Unie (het huidige Rusland)
Oorzaak: Droogte + Ontbossing (omstreden)

Deze bosbrand vond plaats in mei tot juni 1987 in de noordoostelijke Chinese provincie Heilongjiang, wat letterlijk vertaald betekent ‘Black Dragon River’. Dit de Chinese naam voor de rivier de Amoer en de naburige oblast Amoer van de voormalige Sovjet-Unie (het huidige Rusland).

Door een extreme droogte bestond de regio al snel uit uitgedroogde bossen. Hoewel de droogte de basis was van de bosbrand, is betwist wat uiteindelijk de brand heeft veroorzaakt.

Veel ecologen gaven de Chinese regering de schuld van de onaanzienlijke houtkap in de regio zonder enig plan om de bomen van de bosrijke regio terug te laten groeien.

De Chinese regering verwierp deze beschuldigingen en beschuldigde in plaats daarvan een ongetrainde 18-jarige arbeider. Hij stak, volgens de regering, het vuur per ongeluk aan door gas uit zijn bosmaaier te morsen. De arbeider en zijn leidinggevende werden beiden in de cel gezet.

Het vuur verspreidde zich snel door Heilongjiang en naar de Russische oblast Amoer. Omdat het gebied aan Russische kant dunbevolkt was, negeerden de Sovjetfunctionarissen het vuur grotendeels en lieten het gewoon branden.

Dit verklaart waarom aan het einde van de maandlange brand de Sovjet-Unie ongeveer zes miljoen hectare bos verloor, terwijl China ‘slechts’ ongeveer 1,2 miljoen hectare verloor. Maar van de 191 mensen die bij de branden omkwamen en de duizenden die hun huis verloren, was de overgrote meerderheid Chinees.


Antwoord op de vraag: wat is de top 10 duurste platen in de geschiedenis?


7. Indonesische bosbranden

240 doden

Datum: Mei 1997 – Maart 1998
Locatie: Borneo & Sumatra, Indonesië
Oorzaak: Droogte en ontbossing

De Indonesische bosbranden van 1997 tot 1998 zijn ook één van de langst aanhoudende bosbranden aller tijden. De bosbranden deden zich voor tijdens de Zuidoost-Aziatische waas van 1997.

Maar de branden op Borneo, het derde grootste eiland ter wereld en Sumatra hadden specifieke redenen die de eilanden specifiek en vooral kwetsbaar maakten voor de ramp.

Net als in Minnesota van 1918, kende Zuidoost-Azië in 1997 een droogte. Maar de bossen van Borneo en Sumatra zijn historisch gezien behoorlijk goed bestand geweest tegen verbranding en verspreiding van het vuur.

Indonesië begon echter in de jaren tachtig en negentig met grootschalige houtkap en bosconversie. Moerassen en veengebieden werden drooggelegd en omgevormd tot rijstvelden en oliepalmplantages. Deze ontbossing en verandering van land bevorderden de branden en maakten ze onbeheersbaar.

De branden begonnen medio 1997 en duurden tot ver in 1998. In totaal werd acht miljoen hectare land verwoest. Er kwamen 240 mensen om in de getroffen landen Indonesië, Maleisië en Brunei. Enkele duizenden raakten ook gewond en/of raakten hun huis kwijt.


6. Thumb Fire

282 doden

Datum: 31 augustus 1881 – 5 september 1881
Locatie: Michigan, VS
Oorzaak: Droogte en houtkap

Tien jaar na de Great Michigan Fire van 1871, kreeg Michigan in 1881 opnieuw een verwoestend natuurvuur ​​te verduren.

De Thumb Fire begon op 31 augustus en duurde tot 7 september 1881. Het verspreidde zich over een groot deel van het lager gelegen schiereiland in Oost-Michigan, dat vaak wordt aangeduid als ‘The Thumb’ vanwege zijn vorm.

De oorzaak van de brand was niet veel anders dan die van een decennium eerder. De massale houtkap in combinatie met extreem hete en droge weersomstandigheden veranderde een kleine brand in een bos in Lapeer County in Michigan in een onbeheersbare, zich snel uitbreidende en uiteindelijk dodelijke bosbrand.


Zie hier de top 10 duurste Nederlandse schilderijen.


5. Great Chicago Fire

290 doden

Datum : 8 oktober 1871 – 10 oktober 1871
Locatie : Chicago, Illinois, VS
Oorzaak : Droogte / betwist

Bosbranden treffen meestal vooral landelijke gebieden en kleine steden. Maar de Great Chicago Fire van 1871 vormde een uitzondering op de regel. De brand begon in de avond van 8 oktober en duurde tot 10 oktober 1871.

De grote brand in Chicago veroorzaakte minstens 290 doden en maakte een derde van de toen al derde grootste stad van de Verenigde Staten dakloos.

Over de oorzaak van de brand wordt nog getwijfeld. Sommige experts zien de oorsprong van de brand in de Great Michigan en Peshtigo Fires, die op dezelfde dag woedden in de nabijgelegen staten Wisconsin en Michigan. Anderen gaven de schuld aan een Ierse immigrantenfamilie, O’Leary genaamd, die een boerderij had net buiten Chicago.

De schuur van O’Leary vloog die dag in brand en het vuur is mogelijk overgeslagen naar de stad. Hoe dan ook, de extreme droogte in het gebied van het Great Lake zorgde ervoor dat het vuur zich zo snel verspreidde en het hele centrum van Chicago verwoestte.


4. Great Hinckley Fire

418 doden

Datum: 1 september 1894
Locatie: Pine County, Minnesota, VS
Oorzaak: Droogte en houtkap

De vierde dodelijkste bosbrand vond ook plaats in Minnesota. Het vuur verspreidde zich door heel Pine County in Oost-Minnesota, maar was vooral verwoestend in het kleine stadje Hinckley, Minnesota.

De brand begon in de middag van 1 september 1894 en duurde tot diep in de avond. Uiteindelijk verloren 418 mensen het leven.

Het gebied stond in die tijd bekend om de hoge houtkapactiviteiten. De ongewone hete en droge zomerdroogte van 1894 veranderde vervolgens snel verschillende kleine individuele branden in het nabijgelegen dennenbos in één grote, dodelijke bosbrand.


Wist je dat mensen niet voor een eerlijkere verdeling welvaart zijn bij zien armoede


3. Cloquet Fire

453 doden

Datum: 10 oktober 1918 – 12 oktober 1918
Locatie: Carlton County, Minnesota, VS
Oorzaak: Droogte + Treinvonken

De dodelijkste bosbrand in de 20e eeuw vond plaats in oktober 1918 in Carlton County in de Amerikaanse staat Minnesota. Met 453 slachtoffers en ongeveer 2.000 getroffen mensen is het ook de dodelijkste ramp in de hele geschiedenis van Minnesota.

Het getroffen gebied van Carlton County in het noordoosten van Minnesota, stond aan het begin van de 20e eeuw bekend om zijn houtkapindustrie.

Op 10 oktober merkten spoorwegarbeiders in het gebied een passagierstrein op die een kleine brand in de velden veroorzaakte.

Het vuur smeulde twee dagen voordat het zich snel over Carlton Country verspreidde. Hoewel veel steden werden getroffen, is de stad Cloquet het hardst getroffen.


2. Great Michigan Fire

482 doden

Datum : 8 oktober 1871
Locatie : Michigan, VS
Oorzaak : Droogte + Houtkap

De op één na dodelijkste bosbrand in de menselijke geschiedenis had dezelfde oorzaak en vond plaats op dezelfde dag als de dodelijkste in Peshtigo, hoewel het een aparte brand was.

De grote brand in Michigan begon op 8 oktober 1871 aan de oostelijke oever van Lake Michigan. Het vuur verspreidde zich vervolgens over een groot deel van het noordelijke deel van het lagere schiereiland van Michigan en over het hogere schiereiland van Michigan.

Geen enkele stad werd zo zwaar getroffen als Peshtigo in het naburige Wisconsin, maar Michigan leed de grootste verliezen in termen van verbrand land. Dit was grotendeels te danken aan de enorme houtkapindustrie in de regio in die tijd.


1. Peshtigo Fire

1.500 doden (minstens)

Datum: 8 oktober 1871
Locatie: Peshtigo, Wisconsin, VS
Oorzaak: Droogte

De Peshtigo-brand van 1871 was de dodelijkste bosbrand in de menselijke geschiedenis. De brand deed zich voor op 8 oktober 1871. De enorme vuurze verspreidde zich over de Amerikaanse staten Wisconsin, Michigan en Illinois.

Geen enkele plaats werd echter harder getroffen dan Peshtigo. Het stadje in het noordoosten van Wisconsin telde ongeveer 1.500 doden, wat op dat moment ongeveer 85% van de bevolking van de stad vertegenwoordigde.

De bosbrand begon toen verschillende kleine branden, die vervolgens waarschijnlijk zijn verspreid door de sterke wind van die dag, in combinatie met de extreme hitte en droogte die de regio in oktober 1871 meemaakte.

Peshtigo bevond zich toevallig op de plaats waar de wind zich het meest verspreidde de branden tot één grote bosbrand.

Website: www.peshtigofiremuseum.com


  1. Peshtigo Fire (1871) – 1.500 doden (minstens)
  2. Great Michigan Fire (1871) – 482 doden
  3. Cloquet Fire (1918) – 453 doden
  4. Great Hinckley Fire (1894) – 418 doden
  5. Great Chicago Fire (1871) – 290 doden
  6. Thumb Fire (1881) – 282 doden
  7. Indonesische bosbranden (1997-1998) – 240 doden
  8. Black Dragon Fire (1987) – 191 doden
  9. Black Saturday Bushfires (2009) – 173 doden
  10. Attica bosbranden (2018) – 102 doden

Zie hier Heetste jaar aller tijden.


Geef een reactie