, , ,

Niet voor eerlijkere verdeling welvaart bij zien armoede

Niet voor eerlijkere verdeling welvaart bij zien armoede

Niet voor eerlijkere verdeling welvaart bij zien van armoede

Zie je armoede, dan ben je niet automatisch voor een eerlijkere verdeling van onze welvaart. Dat vonden onderzoekers van de Harvard University tegen de verwachtingen in na een aardig experiment met acteurs die enquêteerden over belastingverhoging. Lees meer…

Niet voor eerlijkere verdeling welvaart bij zien van armoede

Niet voor eerlijkere verdeling welvaart bij zien armoede


Niet voor eerlijkere verdeling welvaart bij zien van armoede

Stel je wordt gevraagd om te tekenen voor de miljonairsbelasting, maakt het dan uit hoe degene er uit ziet die dit aan je vraagt? Dit is wat Melissa Sands en haar medeonderzoekers wilden weten. In het Engels was de these: “How does visible economic inequality affect well-off individuals’ support for redistribution?”. Sands ontwikkelde deze gedachte omdat bewoners van de steden vaker ‘linkser’ stemmen en meer in contact komen met mensen die in ‘arren moede’ leven. Het zien van die armoede, in combinatie met de eigen rijkdom zou maken dat zij voor een eerlijkere inkomensverdeling.


Toch bleek dit bovenstaande niet uit het experiment. Uit de 2.500 afgenomen enquêtes kwam een ander beeld naar voren. Bij de ‘rijke uitziende’ enquêteurs tekenden bijna 15% voor de miljonairsbelasting. Bij de ‘arme uitziende’ enquêteurs was dit maar zes procent. Huidskleur van de acteurs bleek overigens geen enkele invloed te hebben. Het hebben van een een donkere of blankere huidskleur van de acteur gaf geen verschil in de uitkomst.


In this study, people are not stopping and talking to the person, they’re not spending the day volunteering in a homeless shelter or seeing how the other half lives. It’s a momentary exposure… So I think the effect I’m finding here is something that just occurs in the moment, and with repeated exposure we might actually see the effect reverse.

Melissa Sands


Een mogelijke verklaring van Sands voor dit effect is dat als mensen direct en kort worden geconfronteerd met zichtbare armoede, de eerste reflex is dat zij hun rijkdom ‘hebben verdiend’. Zij hebben gewoon beter hun best gedaan in het leven en hebben daarom recht op meer. Hebben ze wat meer tijd voor reflexie, dan komt de compassie, het begrip en het altruïsme pas om de hoek kijken.


Hier->>> vind je trouwens artikelen op deze website om de armoede te verslaan…


Bron en meer informatie: Melissa L. Sands: Exposure to inequality affects support for redistribution in de Proceedings of the National Academy of Sciences, 2017

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie