, , ,

4 verschillende vormen van een zakelijke lening

4 verschillende vormen van een zakelijke lening

4 verschillende vormen van een zakelijke lening

Als je als ondernemer geld wilt lenen voor je bedrijf, is je eerste vraag natuurlijk ‘hoeveel kan ik zakelijk lenen?’. Maar naast de hoogte van je lening, is het ook goed om te weten dat er verschillende typen zakelijke lening bestaan. We bespreken er vier.


Lees hier ->>> meer over het bedrijfsleven op deze website.


Annuïtaire lening

Het type zakelijke lening dat het meest gebruikelijk is, is een zogenaamde annuïtaire lening. Met dit type lening betaal je een vast maandbedrag aan je kredietverstrekker. Dat bedrag bestaat aan het begin nog vooral uit rente, maar naar de mate de tijd vordert stijgt het aandeel aflossing.

Voor je bruto lasten maakt dit geen verschil, maar omdat de rente deels aftrekbaar is van de belasting, zijn je netto lasten in het begin lager. Deze stijgen naar mate het aandeel rente in je maandbedrag afneemt.


Lineaire lening

Een ander type zakelijke lening is een lineaire lening. Bij zo’n betaal los je het geleende bedrag en de rente gelijkmatig af. Die rente wordt berekend over het deel van het geleende bedrag dat nog niet afgelost is.

Daardoor heb je aan het begin relatief hoge lasten, die na verloop van tijd afnemen omdat het nog af te lossen bedrag kleiner wordt en je dus steeds minder rente gaat betalen. Een lineaire lening is daarom een goede keuze als je wilt dat je maandlasten afnemen.


Achtergestelde lening

Heb je naast de zakelijke lening die je wilt gaan afsluiten ook nog te maken met ander vreemd vermogen? Dan wil je misschien niet dat dat andere vreemd vermogen je nieuwe lening in de weg zit.

De oplossing hiervoor is een zogenaamde achtergestelde lening. Dit houdt in dat de kredietverstrekker van de nieuwe lening niet vooraan kan staan wanneer je je lening niet meer kunt betalen en de kredietverstrekker schuldeiser wordt.

Dat betekent een groter risico voor de kredietverstrekker, wat zich vertaalt in een hoge rente en strenge voorwaarden om in aanmerking te kunnen komen voor zo’n achtergestelde lening.


verschillende vormen van een zakelijke lening


Converteerbare lening

Wil je wel graag een bepaald bedrag tot je beschikking hebben, maar niet meteen hoeven beginnen met afbetalen? Dan kun je een converteerbare lening overwegen.

Met een converteerbare lening hoef je de eerste jaren niet af te lossen, zodat je eerst voor voldoende cashflow kunt zorgen voordat je financiële verplichtingen bij de kredietverstrekker beginnen.

Een converteerbare lening kan na enkele jaren omgezet worden in een reguliere lening. Een andere optie is dat hij omgezet wordt in aandelen, wat voor een kredietverstrekker in potentie een hoog rendement zou kunnen opleveren.

Je kunt een zakelijke lening bij Floryn afsluiten. Daar kun je maximaal twee keer je gemiddelde maandomzet lenen. Uiteraard wordt, net als bij iedere zakelijke lening, gekeken naar het risicoprofiel.


Deze content is tot stand gekomen in samenwerking met Floryn.


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie