Grootste telescopen ter wereld – De Top 10

0
Gran Telescopio Canarias
Gran Telescopio Canarias

Grootste telescopen ter wereld

Een telescoop is een optisch instrument waarmee verre voorwerpen vergroot kunnen worden waargenomen. De naam komt van het Griekse téle, ver en skopéin, zien, bekijken. Het en betekent „ver-kijker”. De woorden telescoop en verrekijker betekenen dus hetzelfde, maar een verrekijker is bedoeld voor gebruik op aarde, terwijl een telescoop vooral bedoeld is voor astronomische waarnemingen. Zie hier de tien grootste.


Lees hier ->>> meer over tech op deze website.


Top 10 – Grootste telescopen ter wereld


10. Magellan-Telescopen

Magellan-Telescopen
Magellan-Telescopen

De Magellan-telescopen zijn twee optische telescopen op het Las Campanas-observatorium in de buurt van La Serena in Chili. Zij hebben ieder een spiegeldiameter van 6,5 m. Samen zijn zij genoemd naar de Portugese ontdekkingsreiziger Ferdinand Magellaan.


9. MMT-Observatorium

MMT-Observatorium
MMT-Observatorium

Het MMT-observatorium (MMTO) is een astronomisch observatorium, behorend tot het Fred L. Whipple-observatorium. Het is gevestigd op de Mount Hopkins in Arizona (VS), 55 km ten zuiden van Tucson. Het observatorium wordt geëxploiteerd door de Universiteit van Arizona en het Smithsonian Institution. Het is een bezoekerscentrum in het nabijgelegen Amado.

Tegenwoordig heeft de telescoop een enkelvoudige hoofdspiegel met een diameter van 6,5 m. De MMT valt ook op door zijn bijzondere gebouw, dat helemaal niet op een typische observatoriumkoepel lijkt. De unieke vorm van het gebouw is gekozen om de voorwand en het dak in hun geheel weg te kunnen rollen. Hierdoor kan de telescoop zeer snel afkoelen, qat een verbeterde seeing oplevert.


8. Gemini-Observatorium

Gemini-observatorium
Gemini-observatorium

Het Gemini-observatorium is een observatorium bestaande uit twee spiegeltelescopen van elk 8,1 meter. Één staat er op het noordelijk halfrond (Hawaï) staat en de andere op het zuidelijk halfrond (Chili). Deze twee telescopen samen kunnen bijna het hele noordelijke en zuidelijke hemelgewelf waarnemen.


7. Very Large Telescope

Very Large Telescope
Very Large Telescope

De Very Large Telescope of VLT is een zeer geavanceerd astronomisch observatorium, dat gevestigd is op de berg Cerro Paranal in de Atacamawoestijn in Chili op 2635 meter hoogte. De VLT is op die plaats gebouwd zodat de ESO zo weinig mogelijk hinder zou ondervinden van bewolking, lichtvervuiling en instabiliteit van de dampkring. De hemel is er dan ook 350 nachten per jaar buitengewoon helder.


Zie hier de Top 10 Apple concepts 2023, die misschien werkelijkheid gaan worden.


6. Subaru Telescoop

Subaru Telescoop
Subaru Telescoop

De Subaru Telescope is een spiegeltelescoop van het National Astronomical Observatory of Japan. Hij ook bekende onder de naam Japan National Large Telescope (JNLT) genoemd. De telescoop maakt deel uit van het Mauna Kea-observatorium op het eiland Hawaï. Hij en staat op een hoogte van 4.139 m op de slapende vulkaan Mauna Kea, vlak bij de beide Keck-telescopen.

De hoofdspiegel heeft een diameter van 8,2 m. Hij is gebouwd in opdracht van de Japanse regering. Ondersteunende faciliteiten bevinden zich in een basisstation in Hilo.

De naam Subaru is de Japanse naam voor het sterrenbeeld Zevengesternte (Plejaden).


Top 5 – Grootste telescopen ter wereld


5. Large Binocular Telescope (LBT)

Southern African Large Telescope
Southern African Large Telescope
Large Binocular Telescope
Large Binocular Telescope

De Large Binocular Telescope is gevestigd op een hoogte van 3300 meter op de Mount Graham in de Pinaleño Mountains in Zuidoost-Arizona. Hij maakt deel uit van het Mount Graham International Observatory. De LBT behoort tot de telescopen met de hoogste resolutie en is een van de meest geavanceerde optische telescopen. De telescoop omvat twee spiegels van 8,4 m, gemonteerd op een gemeenschappelijk basis – vandaar de naam binoculair.


4. Southern African Large Telescope

De Southern African Large Telescope (SALT) is een grote spiegeltelescoop in Zuid-Afrika. Het observatorium ligt op de Karoo-hoogvlakte op een hoogte van 1.798 m bij de stad Sutherland. De SALT heeft een kostenbesparende constructie, met een hoofdspiegel van circa 11 m diameter, die bestaat uit 91 afzonderlijke goedkope zeshoekige glazen segmenten van 1 meter doorsnee met bolvormige kromming.


Top 3 – Grootste telescopen ter wereld


3. Keck-Observatorium

Keck-Observatorium
Keck-Observatorium

Het William M. Keck-observatorium maakt deel uit van het Mauna Kea-observatorium op Hawaï. Het omvat twee spiegeltelescopen, waarvan een voor zichtbaar licht en een voor infrarood. Deze twee telescopen, die als Keck-telescopen bekendstaan, kunnen gekoppeld worden voor interferometrische metingen.

De telescopen zijn wetenschappelijk van zeer grote waarde. Enerzijds omdat de technieken er ontwikkeld worden voor toekomstige ruimtetelescopen als de Terrestrial Planet Finder, en anderzijds omdat zij tot de eerste telescopen behoren waarmee licht van een ster uit een opname gefilterd kan worden. Dit zodat een eventueel planetenstelsel van de betreffende ster waargenomen kan worden.


2. Hobby-Eberly-Telescoop

 Hobby-Eberly-Telescoop
Hobby-Eberly-Telescoop

De Hobby-Eberly Telescope (HET) is een moderne, voor spectroscopie geoptimaliseerde spiegeltelescoop. De telescoop bevindt zich op 2026 m hoogte op de Mt. Fowlkes in Texas. Hobby-Eberly-Telescoop is genoemd naar de vroegere vice-gouverneur van Texas, Bill Hobby, en naar een weldoener uit Pennsylvania, Robert E. Eberly.

De hoofdspiegel heeft een effectieve diameter van 9,2 m. De telescoop is op een voor optische telescopen geheel nieuwe manier ontworpen. Een lichtopbrengst vergelijkbaar met die van de grootste bestaande telescopen, zoals de Keck-telescopen en de Very Large Telescope, is tegen aanzienlijk lagere kosten gerealiseerd.


1. Gran Telescopio Canarias

Gran Telescopio Canarias
Gran Telescopio Canarias

De Gran Telescopio Canarias is ook bekend als de Grote Telescoop van de Canarische Eilanden, de GranTeCan of GTC. Het is een spiegeltelescoop met een gesegmenteerde spiegel van 10,4 meter. De telescoop is te vinden in het Observatorium Roque de los Muchachos op het Spaanse eiland La Palma.

De telescoop staat op een vulkanische berg, op 2267 meter boven zeeniveau. Het kostte zeven jaar en 130 miljoen euro om hem te bouwen. De installatie van de telescoop is bemoeilijkt door de weersomstandigheden en logistieke problemen, verbonden aan de afgelegen locatie. Het GTC-project is een samenwerkingsverband van verschillende instituten uit Spanje, Mexico en de Universiteit van Florida. Dit gezamenlijk met een initiatief van het Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC).

Website: www.gtc.iac.es