Meest beroemde kunstwerken van Michelangelo – De top 10

0
Meest beroemde kunstwerken van Michelangelo
Meest beroemde kunstwerken van Michelangelo

Meest beroemde kunstwerken van Michelangelo

Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni is beter bekend onder alleen zijn voornaam Michelangelo (Caprese, 6 maart 1475 – Rome, 18 februari 1564). Hij was een Italiaans kunstschilder, beeldhouwer, architect en dichter. Hij is één van de belangrijkste kunstenaars uit de Italiaanse renaissance. Lees en zie meer…


Lees hier ->>> meer over kunst op deze website…


Meest beroemde kunstwerken van Michelangelo
Meest beroemde kunstwerken van Michelangelo

De top 10 meest beroemde kunstwerken van Michelangelo


10. De Doni Tondo (1506) – Michelangelo

Doni Tondo (1506) - Michelangelo
Doni Tondo (1506) – Michelangelo

Deze Tondo Doni (of Heilige familie) is gemaakt voor de koopman Agnolo Doni en zijn vrouw Maddalena Strozzi. Het werk bevindt zich nog in de originele vergulde houten lijst, die versierd is met vijf hoofden. Tondo Doni hangt in zaal 25 van het museum Uffizi in Florence. Het heeft een diameter van 120 cm.

Afgebeeld is Maria met haar benen onder zich getrokken op de grond. Zij leunt achterover tegen de knie van Jozef om de kleine, levendige Christus uit zijn stevige greep te pakken. Opvallend zijn de koele en heldere kleuren. Ook de gespierde bovenarmen van Maria zijn een eigen visie van Michelangelo.


9. Bacchus (1497) – Michelangelo

Bacchus (1497) - Michelangelo
Bacchus (1497) – Michelangelo

Deze Bacchus is een marmeren sculptuur en staat in het museum Bargello in Florence. Het is gemaakt in 1497. Het beeld is 203 cm hoog.

Het beeld is een afbeelding van de Romeinse Bacchus. Bij de oude Grieken bekend onder de naam Dionysus, de god van de wijn. Michelangelo heeft het beeld bewust overdreven wankelend afgebeeld met een kleine sater als tegenwicht en steun.


8. Madonna met kind / Madonna di Bruges (1504) – Michelangelo

Madonna met kind / Madonna di Bruges (1504) - Michelangelo
Madonna met kind / Madonna di Bruges (1504) – Michelangelo

De Madonna met kind, ook bekend als de Brugse Madonna, is een marmeren beeldhouwwerk van Maria met het kind Jezus. Het beeld, bewaard in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Brugge, staat bekend als het enige beeldhouwwerk van Michelangelo dat tijdens zijn leven al Italië verliet.

Michelangelo maakte het beeld tussen 1501 en 1504, vlak nadat hij zijn beroemde Pietà had gemaakt. Het beeld in Brugge kent dan ook overeenkomsten in stijlkenmerken met dat beeld, bijvoorbeeld in het gezicht van Maria, maar ook met de manier waarop de kleding vormgegeven is.


7. Trappen van de Biblioteca Medicea Laurenziana (1559) – Michelangelo

Trappen van de Biblioteca Medicea Laurenziana (1559) - Michelangelo
Trappen van de Biblioteca Medicea Laurenziana (1559) – Michelangelo

De Biblioteca Medicea Laurenziana is een bibliotheek bij de Basilica San Lorenzo in Florence, Italië. Dit naar een ontwerp en wordt algemeen beschouwd als een meesterwerk van de renaissancebouwkunst.


6. Moses (1515) – Michelangelo

Moses (1515) – Michelangelo
Moses (1515) – Michelangelo

Michelangelo’s Mozes is een marmeren beeldhouwwerk dat tussen 1513 en 1516 is gemaakt. Het is een voorstelling van de Bijbelse persoon Mozes in de basiliek San Pietro in Vincoli in Rome.

Het standbeeld stelt Mozes met hoorns op zijn hoofd voor. Men gaat ervan uit dat dit komt door de foute vertaling van Exodus 34:29-35 in de Vulgaat door Hiëronymus van Stridon. In deze verzen gaf de Vulgaat weer, dat karan or gehoornd betekent. Het woord keren betekent in andere contexten weliswaar vaak hoorn, maar in deze context is de betekenis van karan or eerder stralend.


5. Pietà (1499) – Michelangelo

Pietà (1499) - Michelangelo
Pietà (1499) – Michelangelo

De Pietà is een beroemd marmeren beeldhouwwerk en bevindt zich in een kapel van het schip van de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad. De afmetingen zijn 174 cm bij 195 cm.

De Franse kardinaal Jean Bilhères de Lagraulas bestelde het beeld in 1498 bij de toen drieëntwintigjarige Michelangelo. Het werk was waarschijnlijk voor zijn graftombe in de Sint-Pietersbasiliek bestemd maar kreeg al snel een eigen plaats in de nieuwe basiliek.


De top 5 meest beroemde kunstwerken van Michelangelo


4. Het laatste oordeel / Giudizio universale (1541) – Michelangelo

"">>.


2. De schepping van Adam (1512) – Michelangelo

De schepping van Adam (1512) - Michelangelo
De schepping van Adam (1512) – Michelangelo

De fresco schepping van Adam is een onderdeel van het gewelf van de Sixtijnse Kapel in Vaticaanstad.

Het werk is de uitbeelding van het Bijbelse verhaal uit het boek Genesis waarin God de Vader leven blaast in Adam. Van de fresco’s naar Genesis in de Sixtijnse Kapel is het chronologisch in het verhaal de vierde afbeelding. Michelangelo werkte deze fresco als een van de laatste in de reeks af. Het werk meet 4,8 bij 2,3 meter.


1. David (1504) – Michelangelo

David (1504) - Michelangelo
David (1504) – Michelangelo

De David van is één van de bekendste beeldhouwwerken in de kunstgeschiedenis. Het monumentale standbeeld ontstond tussen 1501 en 1504 ten tijde van de hoogrenaissance in Florence. Inclusief voetstuk is het kunstwerk uit Carrara marmer 5,17 m hoog.

Het beeld stelt de Bijbelse figuur David voor. Dit terwijl hij op het punt staat, met de geladen slinger over zijn schouder, de reus Goliath aan te vallen. In zijn ontwerp was Michelangelo uitgegaan van het al door Di Duccio aangetaste marmerblok, hij voegde geen marmer toe. Daardoor is het beeld ruimtelijk wel breed, maar niet zo diep. Naar verhouding is het bovenlichaam vrij groot. Dit is waarschijnlijk omdat het werk bedoeld was om op een hoge sokkel geplaatst te worden. Zo zou men het dan in perspectief zien, schuin omhoog kijkend.

Oorspronkelijk stond het beeld in Florence buiten, op de Piazza della Signoria voor Palazzo Vecchio. Om het beter te beschermen tegen weersinvloeden werd het werk in 1873 naar de Accademia verplaatst. Op de Piazza staat sinds 1910 een replica.