Resomeren: wat is dat precies?

Resomeren: wat is dat precies?
Resomeren: wat is dat precies?

Wanneer je overlijdt, heb je de keuze om je te laten cremeren of te laten begraven. Dat is al jarenlang de keuze die je kunt maken en vast kunt leggen wanneer je een uitvaartverzekering afsluit. Ook kun je je lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap.

Maar: er gaan ook steeds meer verhalen over resomeren. In Canada en de Verenigde Staten zijn ze al bezig met pilots waarbij resomeren wordt uitgevoerd op overleden personen. Wat is dat precies en kun je daar in Nederland ook al voor kiezen als alternatief op begraven of cremeren? We zochten het voor je uit in dit artikel.


Wat is resomeren?

Resomeren wordt ook wel bio-cremeren genoemd. Het betreft namelijk een chemisch proces waarbij het lichaam van de overledene in een drukvat van staal wordt ontbonden door middel van alkalische hydrolyse. Op die manier vergaat het lichaam. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een stof met een hoge pH-waarde dat opgelost is in heel heet water. Meestal is dat kaliumhydroxide als basis.

Tijdens het resomeren ligt de temperatuur tussen de 100 en 180 graden zodat beide stoffen goed op elkaar kunnen reageren. Vervolgens zorgen de aanwezige chemicali├źn in de vloeistof ervoor dat het lichaam volledig wordt ontbonden. De vloeistof neemt de organische stoffen van het lichaam helemaal op waardoor het lichaam dus verdwijnt.


Wat gebeurt er met de overblijfselen?

Na het resomeren blijft er een waterachtige stof over dat wordt gezuiverd in een waterzuiveringsinstallatie. Na het zuiveren stroomt dit water weer terug naar een natuurlijke bron zoals een rivier. Ook blijven de botten van de overledene bestaan. Deze worden gemalen tot een poeder dat de nabestaanden bijvoorbeeld kunnen bewaren als ze dat willen.

Dat kun je dus wel vergelijken met de as die overblijft na het cremeren. In totaal duurt resomeren ongeveer acht tot twaalf uur. Het oplossen van het lichaam kost de meeste tijd, maar ook het verwerken van de botten achteraf heeft tijd nodig. Omdat resomeren geen directe uitstoot van CO2 heeft en omdat er geen fijnstof vrijkomt, is het een milieuvriendelijke keuze. Dat is dan ook de grootste reden dat veel mensen interesse hebben in resomeren.


Resomeren is helaas nog niet toegestaan in Nederland

Maar: resomeren is in Nederland tot nu toe nog niet toegestaan. De Rijksoverheid heeft er wel plannen voor om het in de toekomst toe te staan; onder andere door dit grote duurzame voordeel van resomeren. Wanneer dat precies het geval zal zijn, is nog niet duidelijk. Resomeren is bij dieren overigens al wel toegestaan, dus wie weet wat dat voor de mens betekent. We moeten dit dus nog even afwachten.

Daarbij zal niet ieder geloof het resomeren gaan gebruiken als optie. Bij veel godsdiensten geloven mensen bijvoorbeeld dat de doden op zullen staan op de dag van het oordeel. Kies je ervoor om het lichaam te resomeren (of te cremeren) dan is er geen lichaam meer voor die dag. Zij hebben vaak andere tradities en idee├źn over het begraven van het lichaam van een overledene.