Sporten maakt je slimmer zegt onderzoek

Sporten maakt je slimmer
Sporten maakt je slimmer

Sporten maakt je slimmer

Helemaal verwonderlijk is het niet dat sporten je geestelijke gezondheid verbeterd. Het lijkt er sterk op dat al een klein beetje trainen een enorm positief effect kan hebben op het leren en het geheugen. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over  intelligentie op deze website.


Sporten maakt je slimmer


Om tot die conclusie te komen zijn 13 relevante en al eerder gepubliceerde onderzoeken gebruikt. De onderzoekers bestudeerden de verschillende vormen van sport en sportiviteit. De onderzochte groep wat tussen de 18 en 35 jaar oud.

Er werden in deze onderzoeken verschillende testinstrumenten gebruikt, zoals Rey Auditory Verbal Learning Test, Trail Making Test A en B en Stroop Color Word Test.


Oefening maakt je slim

Peter Blomstrand, MD, PhD,
County Hospital Ryhov en Jönköping University, Zweden


Trainen van twee minuten tot een uur met matige tot hoge intensiteit had in de geselecteerde onderzoeken een gunstig effect op leer- en geheugenfuncties. Ook bleek de groep van de 18 tot 35 jarigen zich beter te kunnen concentreren.

Sporten maakt je slimmer
Sporten maakt je slimmer

Als we de conclusie volgen zou een vertaling hiervan positieve invloed kunnen hebben op de schoolprestaties van studerenden. Dat wil zeggen dat we ze ook na hun 18e weer verplicht zouden moeten laten sporten, of in ieder geval enorm moeten aanmoedigen, voor die betere prestaties.

De conclusie aangaande sporten en je mentale prestaties is gepubliceerd in Translational Sports Medicine.


Bron en meer informatie: Peter Blomstrand en Jan Engvall: Effects of a Single Exercise Workout on Memory and Learning Functions in Young Adults – a Systematic Review. in: Translational Sports Medicine, 2020; DOI: 10.1002/tsm2.190