Vallen mannen op intelligente vrouwen?

0
Vallen mannen op intelligente vrouwen?
Vallen mannen op intelligente vrouwen?

Vallen mannen op intelligente vrouwen?

We hebben het nu even niet over het feit dat vrouwen altijd gelijk krijgen. Nee, we hebben het over dames die altijd gelijk hebben omdat ze gewoon een stuk slimmer zijn dan mannen. Vinden mannen dit aantrekkelijk of lopen ze met een grote boog om deze intelligente bimbo’s heen? Een nieuwe studie onder 500 studenten schetst een aardig beeld. Lees meer…

Vallen mannen op intelligente vrouwen?
Vallen mannen op intelligente vrouwen?

Vallen mannen op intelligente vrouwen?

Hoe werd het onderzoek over mannen en slimme dames door Karbowski en anderen gedaan? Nou, gewoon laat 500 studenten speeddaten. Na afloop werd de daters gevraagd in hoeverre ze de persoon in kwestie opnieuw wilde daten.

Vrouwen en open deuren: zo slim en knap mogelijk aub

Natuurlijk vonden dames de knappe heren veel aantrekkelijker dan de wat minder goed geproportioneerde specimen. Het liefste hebben ze een intelligente en knappe man. Moesten ze kiezen op basis van de speeddate dan gaan ze toch voor de knappe man. Een man die een 10 scoort op intelligentie en een twee op uiterlijk had maar 10 procent kans op een volgende date met de beoordelende dame. De mannen die de perfecte 10 scoorden op uiterlijk en echt te dom voor woorden was, had toch nog 30 procent kans op een volgende date.

En dan de mannen: niet al te slim aub

Bij mannen is het allemaal wat ingewikkelder. Aan de hand van een paar voorbeelden proberen we dit uit te leggen. Stel een vrouw scoort een zes op uiterlijk: ongeveer gemiddeld. Als haar score op intelligentie een twee is, heeft ze maar 20 procent kans op een tweede date. Stijgt haar intelligentie naar naar vier, dan heeft ze een 30 procent kans. Weer twee punten extra en het wordt 40 procent kans. Gaan we naar een acht voor intelligentie, dan blijft de kans 40 procent en bij een tien gaat deze kansweer terug naar 30 procent! De perfect score voor intelligentie ligt op zeven voor de heren.

In een artikel van Park, Young en Eastwick uit 2015 wordt de volgende uitleg gegeven: ‘…when evaluating psychologically near targets (e.g., in real interactions, spatially near interactions), men may be less attracted to women who outperform them, and this could be due to momentary shifts in their self-evaluations (e.g., feeling less masculine from being outsmarted by a woman)’. Intelligente dames zijn ego-crushers voor mannen.

Volgens Karbowski en zijn collega kunnen er ook andere oorzaken zijn: ‘Perhaps women’s mating demands (of the physical attractiveness and intelligence of a potential partner) can … be effectively met by more pairs of the levels of [attractiveness and intelligence].’ Mannen hebben volgens hen liever iets van soort zoekt soort.

Bron en meer informatie:

Karbowski, A., Deja, D. en Zawisza, M.: Perceived female intelligence as economic bad in partner choice in Personality and Individual Differences, juli 2016

Park, L. E., Young, A. F. en Eastwick, P. W.: (Psychological) Distance makes the heart grow fonder: Effects of psychological distance and relative intelligence on men’s attraction to women. In Personality and Social Psychology Bulletin, 13 oktober 2015

Geef een reactie