Thuiswerker is gelukkiger zegt onderzoek

Thuiswerker is gelukkiger zegt onderzoek
Thuiswerker is gelukkiger zegt onderzoek

Thuiswerker is gelukkiger zegt onderzoek

Nooit meer naar je werk als het even kan. Zet ’s morgens de laptop op tafel en ga aan de slag. Niet eerst tandjes poetsen, nette kleertjes aan en de auto of het het OV in.

Nee, je start aan de keukentafel, de mobiel ernaast en werken maar. Je wordt er gelukkiger van zegt Maral Darouei, onderzoekster aan de Universiteit Leiden in het Algemeen Dagblad. Lees meer…


Lees hier ->>> meer interessante artikelen over werk op deze website.


Thuiswerker is gelukkiger zegt onderzoek


Uit het onderzoek van van promovenda Darouei blijkt dat het thuiswerken verschillende voordelen heeft. Zo ondervind je bijvoorbeeld minder tijdsdruk.

De balans tussen werk en privé is beter. Dit voorgaande en andere zaken zorgen dat je meer welzijn ervaart.


Leidinggevenden raken de macht kwijt

De thuiswerker zit, samenvattend, goed in zijn of haar velletje. Dat is niet het geval bij de ‘baasjes’. Zij denken dat je thuis veel minder doet en minder betrokken zou zijn.

Hierdoor geven ze de thuiswerkers lagere prestatiebeoordelingen dan mensen die fulltime op kantoor zitten. Die beoordeling valt nog lager uit als mensen die thuiswerken geen kinderen hebben.

Een andere negatieve factor op de beoordeling van thuiswerken zijn de beoordelingen van mannelijke leidinggevenden die zelf nooit thuiswerken.


Zie hier de top 50 grote bedrijven met de gelukkigste werknemers 2021.


Promovenda Darouei vertelt: ‘Er hangt een stigma om thuiswerken. Het lijkt erop dat geldige redenen om thuis te werken altijd gepaard gaan met zorgverantwoordelijkheden. De werkgever begrijpt in zo’n geval niet dat je het ook zonder kinderen nodig hebt en dat de flexibele werkmogelijkheden goed zijn voor ieders welzijn. Het is zorgwekkend dat mensen die bijvoorbeeld geen kinderen hebben, daarin benadeeld worden. Uit eerder onderzoek blijkt ook dat aan hen vaak wordt gevraagd om hun vakantie om de schoolvakantie heen te plannen en langer op kantoor te blijven.’

Wat blijkt verder: het heeft natuurlijk te maken met vertrouwen. Die alfa-mannetjes vertrouwen zichzelf niet, dus is het misschien ook wel logisch dat ze de thuiswerkers niet vertrouwen.

Ze zijn met thuiswerken het directe zicht en de directe controle op hun ‘ondergeschikten’ kwijt. En ja, als zij zelf thuis zouden werken, zouden ze natuurlijk ook lekker met een biertje in de tuin liggen niksen.


Thuiswerker is gelukkiger zegt onderzoek
Thuiswerker is gelukkiger zegt onderzoek

Bron en meer informatie: Onderzoek: thuiswerken goed voor welzijn, maar soms niet voor beoordeling, AD, 9 juni 2020