, , , ,

Top 10 beroemdste koningen aller tijden

Lodewijk XIV van Frankrijk - Top 10 beroemdste koningen aller tijden

Beroemdste koningen aller tijden

Sommigen vochten voor hun grootsheid, anderen erfden gewoon macht, maar al deze mannen hebben geschiedenis geschreven.

Veel van deze koningen werden tijdens het leven gevierd, anderen werden verguisd en sommige waren in hun eigen tijd van weinig betekenis.

Toch hebben al hun erfenissen de tand des tijds doorstaan, waardoor ze iconische symbolen van koninklijke heerschappij zijn. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over geschiedenis over op deze website.


10. Frederik II van Pruisen

1712 – 86

Frederik II

Frederik II

Zijn vader gaf hem spierkracht, zijn moeder gaf hem hersens en daarmee maakte Frederik II van Pruisen een grote Europese macht. Zijn zwaarbevochten overwinning in de Zevenjarige Oorlog verdubbelde de omvang en internationale invloed van Pruisen. En zijn absolute maar toch verlichte benadering van regeren zorgde voor de implementatie van nieuwe onderwijs- en juridische hervormingen in zijn land. Bewonderd door koningen, aanbeden door zijn onderdanen, bracht Frederick grootheid naar Pruisen en werd zo Frederik de Grote.


9. Haile Selassie I

1892 – 1975

Haile Selassie (ca. 1923)

Haile Selassie (ca. 1923)

Zijn afstamming gaat terug tot koning Salomo en hij is een god in de Rastafari-traditie. Keizer van Ethiopië, Haile Selassie, verdreef Italiaanse kolonisatoren en leidde zijn land de 20e eeuw in.

Bekend om zijn sierlijke koninklijke kledij en mysterieuze koninklijke blik, voerde Selassie vele progressieve hervormingen door, vooral met betrekking tot de buitenlandse beschaving, en moderniseerde zijn land.

Toch regeerde hij als een middeleeuwse despoot en was to zijn omverwerping 1974 omvergeworpen de laatste koning van Ethiopië. Zijn regering betekende het einde van een drieduizend jaar oude dynastie.


Zie hier de Top 10 grootste farao’s in het oude Egypte.


8. Toetanchamon

c. 1341 – ca. 23 v.Chr

Het gouden grafmasker van farao Toetanchamon

Het gouden grafmasker van farao Toetanchamon

Toetanchamon, een kindkoning die slechts negen jaar regeerde, speelde een ondergeschikte rol in de lange geschiedenis van Egypte. Toch is zijn begraafplaats een van de weinige intacte graven die ooit zijn gevonden en onthult een schat aan buitengewone artefacten die een nieuw licht werpen op de oude Egyptenaren. Zo is Toetanchamon een iconisch symbool van deze mysterieuze wereld is geworden.

Ondanks dat hij betrokken was bij verschillende bouwprojecten en pogingen deed om de betrekkingen met andere koninkrijken te verbeteren, was hij een heerser van weinig belang bij leven. De ontdekking van zijn graf maakte koning Tut echter tot een legende drieduizend jaar na zijn dood.


7. Peter I van Rusland

1672 – 1725

Tsaar Peter de Grote van Rusland

Tsaar Peter de Grote van Rusland

De tsaar erfde een naar binnen gericht, middeleeuws koninkrijk en maakte er een machtig, gemoderniseerd rijk van. Peter de Grote verbeterde het leger van zijn land, stroomlijnde overheidssystemen, voerde onderwijshervormingen door en breidde het Russische grondgebied langs de oostelijke en zuidelijke grenzen uit.

Hoewel zijn doeltreffendheid als heerser vaak de grens overschreed van bekwaamheid tot tirannie, staat Peter I vooral bekend om het katalyseren van de vooruitgang van zijn land en het herstellen van de status van Rusland als belangrijke speler op het internationale toneel.


6. Hammurabi

Onbekend – ca. 1750 v.Chr

 Hammurabi en Sjamasj (Codex Hammurabi, Louvre)


Hammurabi en Sjamasj
(Codex Hammurabi, Louvre)

Wil je geschiedenis schrijven? Schrijf dingen op. Hammurabi, de zesde koning van de Eerste Babylonische Dynastie, is vooral bekend om zijn beroemde wettelijke decreet, bestaande uit twee meter hoge gebeeldhouwde tabletten en een van de vroegste voorbeelden van gecodificeerde wetten die ooit zijn gevonden.

Geschreven in de Babylonische volkstaal, staat de Code van Hammurabi bekend om zijn ‘oog om oog’ benadering van gerechtigheid. Hoewel moderne wetgeving over het algemeen minder wreed is, is Hammurabi nog steeds één van de vroegst bekende wetgevers in de beschaafde wereld.


Zie hier de Top 10 langst zittende koningen en koninginnen.


Top 5 beroemdste koningen aller tijden

5. Karel de Grote

c. 742 – 814

Karel de Grote

Karel de Grote

Als felle krijgerkoning en formidabele politiek strateeg, verenigde Karel de Grote het grootste deel van West-Europa door een reeks bloedige militaire campagnes. Hij hechtte zich aan de laatste overblijfselen van het oude Rome door te werken aan het behoud van Latijnse teksten en door het christendom op zijn uitgestrekte grondgebied te handhaven.

Hij promootte alfabetisering en richtte een netwerk van diplomatieke afgezanten op die de macht centraliseerden en zijn Karolingische rijk vestigde. De middeleeuwse koning met moderne ideeën, de innovaties van Karel de Grote legden de basis voor het hedendaagse Europa.


4. Cyrus II van Perzië

c. 600 – 530 v. Chr

Cyrus II

Cyrus II

Zijn leven is opgetekend door Herodotus. De Bijbel houdt hem in de hoogste achting. Cyrus de Grote bouwde het Achaemenidische rijk en heerste over het grootste koninkrijk in de geschiedenis.

Met een territorium dat zich uitstrekte over drie continenten, waren de militaire innovatie en politieke vindingrijkheid van Cyrus voelbaar in het grootste deel van de antieke wereld.

Inspirerend voor latere veroveraars, een held van het Perzische rijk, is Cyrus de Grote een centrale figuur in de geschiedenis van oosterse en westerse beschavingen.


Top 3 beroemdste koningen aller tijden

3. Alexander de Grote / Alexander III van Macedonië

356 – 23 v.Chr

Alexander de Grote

Alexander de Grote

Hij had een koninkrijk op twintigjarige leeftijd en een compleet rijk op tweeëndertigjarige leeftijd. Alexander de Grote was een militair genie wiens grondgebied zich uitstrekte van de Adriatische Zee tot de rivier de Indus.

Deze man met een legendarische visie, bracht grote dynastieën ten val, bouwde nieuwe steden en bevorderde de verspreiding van Griekse ideeën en cultuur over de antieke wereld.

Alexander, een gevierde held uit het klassieke tijdperk, was snel en van korte duur aan de macht, maar zijn nalatenschap resoneert, zelfs vandaag nog.


2. Hendrik VIII van Engeland

1491 – 1547

Hendrik VIII

Hendrik VIII

Hij is de Engelse Reformatie begonnen, maar deed het ook met zes vrouwen waarom hij beroemd is. Hoogopgeleid en charismatisch, Henry was ook extreem gewelddadig. Politieke vijanden zijn onthoofd en persoonlijke vijanden ondergingen vaak hetzelfde lot.

Zijn huwelijken met Anne Boleyn en Catherine Howard eindigden op het hakblok van de beul. Hoewel zijn persoonlijke problemen werden ingegeven door het verlangen naar een mannelijke erfgenaam, zou Hendrik VIII vader worden van twee van Engelands beroemdste koninginnen.


1. Lodewijk XIV van Frankrijk

1638 – 1715

Lodewijk XIV, geportretteerd door Hyacinthe Rigaud (1701)

Lodewijk XIV, geportretteerd door Hyacinthe Rigaud (1701)

Hij bouwde het paleis van Versailles en begon aan een reeks kostbare oorlogen. Hoewel hij een beeld van macht wilde uitstralen, symboliseert Lodewijk XIV de frivoliteit van het achttiende-eeuwse monarchale bewind. Door weelde en absolutisme tot het uiterste door te voeren stortte Lodewijk XIV Frankrijk in financiële ondergang en dit zorgde revolutie in zijn eigen land.

De ‘Zonnekoning’ is daarmee de beroemdste en de beruchtste koning in de geschiedenis is.

Ben je het eens met onze lijst? Welke magnifieke monarch of koninklijke afvallige heeft meer aandacht nodig? Voor meer historische top tien die elke dag worden gepubliceerd, moet u zich abonneren op WatchMojo.com.


Top 10 beroemdste koningen aller tijden

    1. Lodewijk XIV van Frankrijk
    2. Hendrik VIII van Engeland
    3. Alexander III van Macedonië
    4. Cyrus II van Perzië
    5. Karel de Grote
    6. Hammurabi
    7. Peter I van Rusland
    8. Toetanchamon
    9. Haile Selassie I
    10. Frederik II van Pruisen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie