, , , ,

Top 10 beste bluesrockdrummers aller tijden

Buddy Miles - Top 10 beste bluesrockdrummers aller tijden

Beste bluesrockdrummers aller tijden

Het bluesrockgenre is gevuld met ongelooflijke drummers. Om te worden opgenomen in de lijst van de “Top 10 Bluesrockdrummers” moet de artiest tijdens zijn carrière een aanzienlijke periode als bluesrockdrummer hebben gespeeld. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over muziek op deze website.


Top 10 beste bluesrockdrummers aller tijden

Bron: www.bluesrockreview.com


10. Anton Fig

Anton Fig is geboren in 1952 en komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. Daar begon hij op vierjarige leeftijd met drummen en in bands uit Kaapstad speelde voordat hij naar Boston in de VS verhuisde.

Hij studeerde cum laude af aan het New England Conservatory of Music voordat hij als freelance drummer naar New York verhuisde, waar hij kort Peter Criss van KISS verving.

Als ingehuurde freelance muzikant verscheen hij op tientallen albums van artiesten variërend van Bob Dylan en Booker T and the MG’s tot Beth Hart en Eric Johnson. In 1986 is hij drummer voor de late night talkshows van David Letterman.

In 2007 sloot hij zich aan bij de band van Joe Bonamassa en toerde met hem en nam ook talloze albums met hem op.


Zie hier de Top 10 Beste akoestische songs aller tijden.


9. Mitch Mitchell

Wijlen Mitch Mitchell was de drummer van de Jimi Hendrix Experience vanaf het moment dat deze voor het eerst werd opgericht in 1966 tot Hendrix stierf in 1970. Hij is geboren in Ealing, Middlesex, Engeland en was een kindacteur.

Hij leerde drummen door in een drumwinkel te werken terwijl hij nog naar school ging. Tegen het begin van de jaren zestig toerde hij met een band en werd hij sessiemuzikant.

Hij speelde in bijna een dozijn verschillende rock-, pop- en R&B-bands tegen de tijd dat hij auditie deed voor de ‘Experience’. Hendrix combineerde blues met psychedelische rock en Mitchell’s drums werden een integraal onderdeel van de band.

Mitchell stierf na het laatste concert van een “Experience Hendrix”-concert in Portland,  Oregon. In 2008 is hij opgenomen in de Modern Drummer Hall of Fame.


8. Ginger Baker

In de loop van zijn carrière heeft wijlen Ginger Baker meer dan vijftig albums uitgebracht of gespeeld. Dit zowel als soloartiest als met meer dan een dozijn verschillende artiesten en bands.

Zijn legendarische drumwerk kreeg voor het eerst erkenning toen hij eind jaren zestig samen met Eric Clapton en Jack Bruce lid was van Cream. Cream was een vroege pionier van het bluesrockgenre en Baker’s innovatieve stijl gebruikte een dubbele basdrum en bevatte polyritmes.

Zijn impact op de evolutie van het drummen in de loop van de afgelopen vijf decennia is aanzienlijk in zowel de bluesrock- als de jazzrockgenres.


Zie hier de Top 100 beste gitaar nummers aller tijden volgens Rolling Stone Magazine.


7. John Bonham

John Bonham is geboren in 1948 en stierf in 1980 op 32-jarige leeftijd na een nacht zwaar drinken terwijl hij drummer was van Led Zeppelin.

Hij begon met drummen op vijfjarige leeftijd en studeerde op zijn vijftiende van een enkele snaredrum naar een volledig drumstel. Hij is beïnvloed door vroege drummers als Gene Krupa en Buddy Rich, samen met een vriendschap met Carmine Appice.

Led Zeppelin was een op blues gebaseerde band die het genre elektriseerde op een manier die nog niet eerder in die mate was gedaan.

Hun geluid was afhankelijk van Bonhams explosieve drumtechnieken die sterk leunden op het gebruik van de basdrum, ingewikkelde drumfills en een sterke stuwende groove.


Zie hier de Top 10 beste nummers van Pearl Jam.


6. Roger Earl

Roger Earl is de drummer van Foghat sinds hij het in 1972 hielp creëren met “Lonesome” Dave Peverett, Rod Price en Tony Stevens. Earl is het enige overgebleven originele lid van Foghat en blijft vandaag met hen op tournee.

Hij is geboren in Londen, Engeland in 1946 en was een paar jaar lid van Savoy Brown, samen met Peverett en Earl, voordat ze de band verlieten en Foghat vormden.

Sinds die tijd verscheen hij op meer dan twintig Foghat-albums, waar hij bijdroeg aan de stuwende en onderscheidende ritmesectie van de band. Het voortstuwende bluesrockgeluid van de band is het resultaat van zijn explosief krachtige drumstijl en gestage beat.


Zie hier de Top 25 beste Americana albums aller tijden volgens Rolling Stone.


5. Mick Fleetwood

Mick Fleetwood werd in 1947 in Engeland geboren en groeide op in Egypte en Noorwegen. Hij begon met drummen op 13-jarige leeftijd en speelde zijn eerste professionele optreden in 1963.

Hij speelde in verschillende Londense bands totdat hij in 1967 bij John Mayall’s Bluesbreakers kwam, waar hij speelde met Peter Green op leadgitaar en John McVie op bas. Fleetwood, Green en McVie verlieten Mayall en vormden de kern van Fleetwood Mac.

De hardbluesrockgroep die door de decennia heen evolueerde met een wisselende bezetting zet met Fleetwood en McVie de constante voort.

Het op blues gebaseerde ritme en de gestage groove van Fleetwood hielpen meer dan vijftig jaar bij het creëren en behouden van het kenmerkende geluid van de band.


4. Charlie Watts

Charlie Watts werd geboren in 1941 en stierf in 2021 op 80-jarige leeftijd nadat hij sinds 1963 58 jaar drummer was van de Rolling Stones. Hij is geboren in Londen, Engeland en opgeleid tot grafisch kunstenaar.

Hij ontwikkelde al op jonge leeftijd een interesse in jazz en sloot zich aan bij een band genaamd Blues Incorporated. Zijn bescheiden en ingetogen vermogen om het ritme te dragen werd de basis voor het geluid van de band.

De vroege albums van de band waren fundamenteel voor de oprichting van het bluesrockgenre.

Zijn drumwerk had een vast ritme en was niet flitsend of technisch complex, maar het vormde de ruggengraat van het iconische geluid van de band en was geworteld in blues, rock en R&B.


Zie hier de Top 50 beste nummers van de Rolling Stones aller tijden.


3. Adolfo “Fito” de la Parra

Adolfo “Fito” de la Parra werd geboren in 1946 in Mexico-Stad en begon professioneel drummen toen hij 14 was. Hij sloot zich aan bij Canned Heat vlak nadat het in 1967 zijn eerste album uitbracht en nam meer dan een dozijn albums op met de band.

Tijdens zijn carrière speelde hij met een groot deel van het bluespantheon, van Albert Collins en John Lee Hooker tot Gatemouth Brown en Big Joe Turner.

Canned Heat werd bekend om zijn boogie-invloed via John Lee Hooker en Fito’s drumwerk creëerde een stijl die werd gekenmerkt door zijn groove, shuffle-ritmes en bluesachtig gevoel.


2. Chris Layton

Chris Layton, geboren in 1955 in Corpus Christi, Texas, begon op 13-jarige leeftijd met drummen. Eind jaren zeventig werd hij lid van “Double Trouble” met bassist Tommy Shannon en toetsenist Reese Wynans.

Ze sloten zich aan bij Stevie Ray Vaughan tot aan zijn dood in 1990. In de jaren negentig maakte hij deel uit van de Archangels en Storyville en in 2006 sloot hij zich aan bij de Kenny Wayne Shepherd Band.

Alleen al zijn iconische werk met Stevie Ray Vaughan maakt hem tot een baanbrekende bluesrockdrummer. Zijn stijl combineert traditionele blues met het harde geluid van rock dat wordt gekenmerkt door zijn strakke groove, stevige backbeat en smaakvolle vullingen.


1. Buddy Miles

Nadat hij opgroeide in een muzikaal gezin, stopte wijlen Buddy Miles op 16-jarige leeftijd met school om professioneel muzikant te worden. Hij is onderdeel van de toenmalige R&B-bands en toerde met artiesten als Ruby and the Romantics en Wilson Pickett.

Hij ontmoette Jimi Hendrix tijdens een tournee toen hij nog maar 16 was en in 1967 vormde hij met Mike Bloomfield en Nick Gravenites de Electric Flag, een baanbrekende bluesrockband die twee albums produceerde.

Nadat de band gedurende een korte periode uit elkaar ging toen Mitch Mitchell niet beschikbaar was, gebruikte Hendrix Miles in de periode dat het livealbum Band of Gypsy’s op nieuwjaarsdag 1970 werd opgenomen in Filmore East in New York City.

Hij nam een ​​twintigtal soloalbums op. en verscheen op tien Hendrix-albums en negen samenwerkingen, waaronder Electric Flag en Muddy Waters.


Top 10 beste bluesrockdrummers aller tijden

  1. Buddy Miles
  2. Chris Layton
  3. Adolfo “Fito” de la Parra
  4. Charlie Watts
  5. Mick Fleetwood
  6. Roger Earl
  7. John Bonham
  8. Ginger Baker
  9. Mitch Mitchell
  10. Anton Fig

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie