, , ,

Top 10 dieren die overleven in extreem koud weer

IJsbeer - Top 10 dieren die overleven in extreem koud weer

Dieren die overleven in extreem koud weer

Dieren die in ijskoude omgevingen van de Arctische en Antarctische gebieden leven, hebben unieke aanpassingen om te overleven tijdens de strenge winters. Lees meer…


Lees hier → meer over dieren op deze website.


Top 10 dieren die overleven in extreem koud weer


10. Keizerspinguïn

Keizerspinguïn

Keizerspinguïn

De keizerspinguïns komen oorspronkelijk uit Antarctica en brengen hun jongen groot op ijs. Dit betreft een drijvend platform in de bevroren oceaan dat in verbinding staat met ijsplaten.

Deze pinguïns zijn bestand tegen extreem lage temperaturen als gevolg van fysieke en gedragsmatige aanpassingen. Vier lagen overlappende veren bieden uitstekende bescherming tegen wind en dikke vetlagen blokkeren de warmte in het lichaam.

Bovendien hebben deze pinguïns een kleine snavel, flippers en voeten ontwikkeld in vergelijking met hun hoofdlichaam om overmatig warmteverlies te voorkomen. Keizerspinguïns hebben ook speciaal gerangschikte slagaders en aders om hun lichaam warm te houden.

Tijdens de vier maanden durende incubatieperiode van de eieren verzamelen de mannetjes zich in ‘huddles’ om de blootstelling van hun lichaamsoppervlak aan koude lucht tot een minimum te beperken.


9. Muskusos

Muskusossen

Muskusossen

De muskusossen zijn grazende dieren die hun hele leven in de Arctische toendra leven. Ze zijn nauwer verwant aan schapen en geiten dan aan ossen.

Om te overleven in een van de zwaarste omgevingen in het Noordpoolgebied hebben ze verschillende anatomische, gedrags- en fysiologische aanpassingen ontwikkeld. Tijdens de koudere maanden trekken ze naar hogere heuvels om diepe sneeuw te vermijden.

In de winter helpen hun hoeven hen door ijs en sneeuw te graven om voedsel in de valleien te bereiken. Een lange, dikke buitenlaag beschermt direct tegen extreem koud weer, en een binnenlaag zorgt voor extra isolatie. Hun grote formaat maakt het ook gemakkelijker om hun lichaamstemperatuur op peil te houden in bevroren omgevingen.


8. Sneeuwluipaard

Sneeuwluipaard

Sneeuwluipaard

Hoewel algemeen bekend als luipaard, is het sneeuwluipaard nauwer verwant aan de tijger. Deze grote katten leven het liefst in bergachtig terrein op grote hoogte op 3.000-4.500 meter hoogte en in steile, ruige landschappen zoals rotspartijen, kliffen en ravijnen.

Dankzij hun korte voorpoten en lange achterpoten kunnen ze snel bewegen in ruig terrein, en hun lange, gevlekte witgrijze vacht houdt ze goed geïsoleerd bij koud weer.

Met staarten die 105 cm lang zijn, gebruiken sneeuwluipaarden ze om in evenwicht te blijven en zich om hun lichaam te wikkelen voor warmte. Hun brede poten zijn bedekt met vacht en fungeren als natuurlijke ‘sneeuwschoenen’, waarbij ze hun gewicht over zachte sneeuw verdelen en ze beschermen tegen de kou.


Zie hier de top 10 grootste katachtigen.


7. Rendier

De rendieren komen oorspronkelijk uit ijskoude streken zoals Alaska en Scandinavië. Hun gewei, gemaakt van dood weefsel, helpt hen extreme kou te weerstaan.

Rendieren hebben ogen die gevoelig zijn voor ultraviolet licht, wat hun zicht in de donkere Arctische winters verbetert. Ze hebben een harige neus die fungeert als een intern warmte-uitwisselingssysteem en elke ademhaling opwarmt wanneer deze binnenkomt.

Twee lagen bont zorgen voor isolatie: een ultrafijne en dichte ondervacht en een ruige buitenlaag. De pezen in hun voetgewrichten die een klikkend geluid maken, helpen kuddes bij elkaar te blijven bij slecht zicht. Ook graven rendieren met hun hoeven door de sneeuw, waarbij ze gebruik maken van een kratertechniek om verborgen voedsel op te halen.


6. Witte dolfijn

Witte dolfijn

Witte dolfijn

De witte dolfijn komen wereldwijd voor in arctische en subarctische wateren. Hun muzikale vocalisaties geven hen de bijnaam ‘kanaries van de zee’.

Een dikke laag blubber die 40 procent van hun gewicht uitmaakt, helpt hen warm te blijven in ijskoud water en energie op te slaan. De grote, ronde en flexibele bult op hun hoofd, een ‘meloen’ genoemd, helpt hen hun vocalisaties te moduleren.

De witte dolfijn gebruikt echolocatie om door de wateren onder de ijskappen te navigeren, en hun kleine borstvinnen en staartvinnen verminderen het oppervlak en het warmteverlies door deze dunne lichaamsdelen. In tegenstelling tot andere dolfijnen hebben deze dolfijnen een harde rugrug waardoor ze gemakkelijk onder de ijskappen kunnen zwemmen.


Zie hier de Top 10 meest bijzondere dieren in Australië.


5. Poolhaas

Poolhaas

Poolhaas

De poolhaas leeft in de arctische toendra tot 900 meter hoogte. Hij overleeft zware omstandigheden met zijn korte ledematen, oren en neus, dikke vacht en lichaamsvet dat isoleert tegen koude klimaten.

Gewatteerde poten bieden grip op gladde oppervlakken, isoleren tegen sneeuw en ijs en helpen ze hun gewicht te spreiden. Arctische hazen kunnen gaten onder de sneeuw graven om aan de koude wind te ontsnappen.

Het zijn eenlingen, maar ze kunnen in een groep reizen om roofdieren in de gaten te houden en bij elkaar te kruipen om warm te blijven. Bovendien gebruiken poolhazen hun scherpe reukvermogen om voedsel te lokaliseren dat verborgen is onder de sneeuw en weten ze precies waar ze moeten graven.


4. Sneeuwuil

Sneeuwuil

Sneeuwuil

De sneeuwuil is een prachtige vogel die op de uitgestrekte Arctische toendra leeft. Zijn opvallende ronde lichaamsvorm bedekt met dikke witte veren met donkere markeringen isoleert de uil tegen de barre, koude omgeving.

In tegenstelling tot de meeste vogels met blote poten, heeft de sneeuwuil veren die zijn poten en voeten bedekken, waardoor hij nog meer warm blijft, en het uitgebreide voetoppervlak voorkomt dat de uil in de sneeuw wegzakt.

Interessant is dat de sneeuwuil een van de zwaarste soorten is, met een gewicht van ongeveer 1,8 kilo, grotendeels dankzij zijn dichte verenkleed. Sneeuwuilen jagen voornamelijk door op de grond op een prooi te wachten in plaats van rond te vliegen op zoek naar een prooi.


Zie hier de Top 10 vogels die het meest met uitsterven worden bedreigd 2022.


3. Walrus

Walrus

Walrus

Walrussen, ook wel vriendelijke reuzen van het noordpoolgebied genoemd, zijn semi-aquatische zeezoogdieren met vinachtige voeten. Ze passen zich aan het leven in koude omgevingen aan zonder hun kerntemperatuur in gevaar te brengen.

Walrussen brengen het grootste deel van hun tijd in het water door en verliezen lichaamswarmte 27 keer sneller dan op het land. Een dikke blubberlaag onder hun huid houdt ze warm en fungeert als energiereserve.

In de winter vernauwen hun bloedvaten zich en verplaatsen ze het bloed van de huid naar de belangrijkste organen, waardoor het warmteverlies naar de omgeving wordt verminderd.

Vanwege hun groepskarakter zoeken walrussen fysiek contact met elkaar om lichaamswarmte vast te houden zonder deze te verliezen aan de externe omgeving.


Zie hier de Top 10 zwaarste dieren ter wereld.


2. Poolvos

Poolvos

Poolvos

De poolvos, afkomstig uit de arctische toendra, heeft aanpassingen om te overleven in zijn barre omgeving. De fysieke kenmerken, waaronder een rond en compact lichaam, korte snuit, oren en benen, helpen warmte en energie te behouden.

De diepe en dikke vacht van de vos zorgt voor isolatie en helpt een constante lichaamstemperatuur te behouden. Interessant is dat deze vacht in de winter van kleur verandert naar wit en dient als verdedigingsmechanisme tegen roofdieren in een besneeuwde omgeving.

Ook heeft de vos een dikke vacht aan zijn poten, waardoor hij gemakkelijk over sneeuw en ijs kan lopen. In de winter verlaagt de vos zijn stofwisseling en bewegingsactiviteiten om vet te besparen en de lange en strenge winter te overleven.


1. IJsbeer

IJsbeer

IJsbeer

De ijsberen die in de poolcirkel leven, hebben uitstekende aanpassingen om extreme kou te weerstaan. Ze hebben een dikke laag blubber, twee lagen vacht, compacte oren en een kleine staart, om ze warm te houden bij temperaturen tot -50 graden Fahrenheit.

Hun platte poten fungeren als sneeuwschoenen en zwempeddels. Ze hebben een uitstekend gehoor, een scherp reukvermogen en een scherp gezichtsvermogen, waardoor ze zelfs in de winterduisternis hun prooi kunnen traceren.

Ze gebruiken het ijs als platform om zeehonden op te sporen en te azen. Als er weinig voedsel is, kunnen ze hun stofwisseling vertragen om te overleven.


Top 10 dieren die overleven in extreem koud weer

  1. IJsbeer
  2. Poolvos
  3. Walrus
  4. Sneeuwuil
  5. Poolhaas
  6. Witte dolfijn
  7. Rendier
  8. Sneeuwluipaard
  9. Muskusos
  10. Keizerspinguïn