, , , , ,

Top 10 meest bijzondere dieren in Australië

Quokka - Top 10 meest bijzondere dieren in Australië

Meest bijzondere dieren in Australië

Australië heeft veel bijzondere natuur en daarmee ook bijzondere dieren. Lees meer…


Lees hier → meer over dieren op deze website.


Top 10 meest bijzondere dieren in Australië

Bron: www.ifaw.org


10. Tasmaanse duivel

Tasmaanse duivel

Tasmaanse duivel

De Tasmaanse duivel, die alleen te vinden is op de eilandstaat Tasmanië, is een vleesetend buideldier. Ze zijn in feite het grootste levende vleesetende buideldier, ondanks dat ze slechts zo groot zijn als een kleine hond.

Hoewel ze klein zijn, zijn ze gespierd en hebben ze een extreem luide kreet. Naast het jagen op prooien, voeden ze zich met aas. Een paar honderd jaar geleden waren Tasmaanse duivels te vinden op het Australische vasteland.

Tegenwoordig wordt de soort door de IUCN en de Australische overheid als bedreigd beschouwd en heeft hij een afnemende populatie. De grootste bedreiging is een ziekte genaamd Devil Facial Tumor Disease.

Ze zijn ook het slachtoffer van verkeers- en hondenmoorden, en in sommige gebieden worden ze door mensen vervolgd.


9. Suikereekhoorn

Suikereekhoorn

Suikereekhoorn

De suikereekhoorn is een kleine buidelrat die in bomen leeft en daartussen kan glijden. Het is een alleseter, maar hij heeft de neiging om suikerhoudend voedsel zoals sap en nectar te eten, vandaar zijn naam.

De suikereekhoorn vind je in Noord- en Oost-Australië en is geclassificeerd als minst zorgwekkend. Ze lopen het risico van grootschalige vernietiging van hun leefgebied.

De suikereekhoorns worden in de volksmond gewild als exotische huisdieren, maar het zijn wilde dieren en niet geschikt voor mensen thuis.


Zie hier de Top 10 bijzondere dieren in Japan.


8. Bergpygmee buidelrat

Bergpygmee buidelrat

Bergpygmee buidelrat

De bergpygmee buidelrat is het enige overwinterende buideldier. Het is ook het enige zoogdier van Australië dat zich heeft aangepast om uitsluitend in de met sneeuw bedekte alpengebieden van Victoria en New South Wales te leven.

De bergpygmee-buidelrat is muisgroot en grijsbruin, afgezien van zijn witte buik, vachtloze staart en handachtige voeten. Helaas wordt de soort door de IUCN en door de Australische overheid als ernstig bedreigd beschouwd.

De bedreiging is het gevolg van de vernietiging en fragmentatie van zijn leefgebied, de klimaatverandering, predatie door vossen en wilde katten en de grote achteruitgang van hun voornaamste voedselbron: de bogongmot.


7. Vliegende vossen / fruitvleermuizen

Vliegende vossen

De vliegende vossen zijn superbestuivers, die enorme afstanden vliegen om zaden te voeden en te verspreiden. De meeste van onze bomen zijn ervan afhankelijk en zijn in de loop van miljoenen jaren samen met hen geëvolueerd.

Vliegende vossen en fruitvleermuizen zijn twee namen voor de leden van het geslacht Pteropus, die inheems zijn in Australië, naast Oost-Afrika, Zuid-Azië en Zuidoost-Azië.

Er zijn in totaal meer dan 60 levende soorten, waarvan er 19 bedreigd of ernstig bedreigd zijn. Veel van deze vleermuizen zijn bedreigd als gevolg van menselijke ontwikkeling en landbouw. Hieronder prikkeldraad en netten, invasieve soorten en ziekten, en klimaatverandering.


6. Wombat

Wombat

Wombat

Wombats zijn leden van de familie Vombatidae, waarvan de meest bekende de blote neuswombat is (ook bekend als de gewone wombat). Wombats gebruiken hun billen echt als verdedigingsmechanisme. Als ze worden bedreigd, kunnen de vier gesmolten platen van hun achterkant, omgeven door vet, huid, kraakbeen en vacht, worden gebruikt om de toegang tot hun holen te blokkeren.

Hun uitwerpselen hebben een opvallende kubusvorm, waardoor ze niet kunnen wegrollen. Hierdoor kunnen ze hun territorium afbakenen.

Er zijn drie soorten wombats. De wombat met blote neus komt oorspronkelijk uit Tasmanië en het zuidoosten van Australië, en zijn soort wordt als minst zorgwekkend beschouwd.

De zuidelijke harige neuswombat komt voornamelijk voor in het zuiden van Australië en is geclassificeerd als bijna bedreigd. De noordelijke harige neuswombat wordt echter door de IUCN en de Australische regering erkend als ernstig bedreigd.

Slechts 315 overgebleven individuen leven in twee kleine, beschermde gebieden van Queensland, waar binnenkort een nieuw gebied zal worden aangelegd. Wombats zijn bedreigd door een ziekte die schurft wordt genoemd, landbouwactiviteiten, droogtes, overstromingen en branden.


Zie hier de Top 10 grootste schildpadden ter wereld.


5. Fitzroy rivierschildpad

Fitzroy rivierschildpad

Fitzroy rivierschildpad

Deze schildpad ademt door zijn kont, waardoor hij 21 dagen onder water kan blijven om zich te voeden en zich te verbergen voor roofdieren.

De Fitzroy River-schildpad wordt zo genoemd omdat hij alleen in de Fitzroy-rivier in het zuidoosten van Queensland leeft. De schaal is 25 centimeter lang en is licht tot donkerbruin van kleur.

De soort is geclassificeerd als kwetsbaar door de IUCN en onder de Australische overheidswetgeving . Wanneer de schildpadden vanwege door de mens gemaakte barrières over land in plaats van over water worden gedwongen, vallen ze ten prooi aan varkens, vossen en honden. Deze dieren jagen ook op schildpaddennesten.


4. Kortsnuit mierenegel

Mierenegel

Mierenegel

De echidna heeft stekelvarkenachtige stekels, een vogelachtige snavel en een quoll-achtige buidel, en legt eieren als een reptiel. Hij voedt zijn jongen ook met melk (zoals alle zoogdieren), maar heeft geen tepels, de melk sijpelt gewoon uit de huid in de buidel.

De baby-echidna liktzo de melk op. Deze vreemde mix van kenmerken is de reden waarom het is vernoemd naar Echidna. Dit is een wezen uit de Griekse mythologie dat half vrouw en half slang was, omdat men dacht dat het dier eigenschappen van zowel zoogdieren als reptielen had.

Echidna’s zijn zoogdieren en maken deel uit van een heel bijzondere groep die bekend staat als monotremes, waartoe ook het vogelbekdier behoort.

Monotremes leggen eieren in plaats van levende jongen te baren. Ze staan ​​ook bekend als stekelige miereneters, en baby-echidna’s worden puggles genoemd. Ze staan ​​bekend als timide en zullen zich als egels in een bal oprollen als ze zich bedreigd voelen.

De kortsnuitmierenegel is de enige soort die inheems is in Australië en zijn verspreidingsgebied omvat het hele continent. Momenteel heeft het een stabiele bevolking en wordt het geclassificeerd als minst zorgwekkend.


3. Liervogel

Liervogel

Liervogel

De liervogels, genoemd naar de vorm van hun schitterende staartveren, zijn de twee soorten van het geslacht Menura. Het zijn grote vogels met een slecht vliegvermogen, dus leven ze voornamelijk op de grond en eten ze insecten.

De ene soort komt oorspronkelijk uit het zuidoosten van Australië en het zuiden van Tasmanië. Dit terwijl de andere, de Albert’s liervogel, in een klein gebied leeft, verspreid tussen New South Wales en Queensland, vlakbij de oostkust.

Beide soorten zijn geclassificeerd als minst zorgwekkend. De gevolgen van de klimaatverandering beginnen echter een bedreiging te vormen.


Zie hier de Top 10 kleinste zoogdieren op aarde.


2. Vogelbekdier

Zwemmend vogelbekdier in het Sea Life Aquarium van Sydney.

Het vogelbekdier is een semi-aquatisch zoogdier afkomstig uit de oostkust van Australië en de eilandstaat Tasmanië. Hij leeft in wetlands, en hoewel de soort nog niet als kwetsbaar of bedreigd wordt beschouwd, is hij geclassificeerd als bijna bedreigd.

Als gevolg van droogtes en een vermindering van de stroomstromen meer woningen, bedrijven en landbouw zijn er steeds minder. Het vogelbekdier staat op de nominatie om vermeld te worden als bedreigd door de Australische regering.


1. Quokka

Quokka

Quokka

De quokka is een klein buideldier ter grootte van een huiskat. Hij maakt deel uit van de macropodenfamilie, dat is dezelfde familie als kangoeroes en wallaby’s. Het is vooral een nachtelijke herbivoor.

Het verspreidingsgebied van Quokka’s is relatief klein. Je kunt ze alleen vinden in het zuidwesten van Australië en op een paar eilanden voor de kust. Helaas wordt de quokka door de IUCN en de Australische overheid geclassificeerd als een kwetsbare soort en heeft hij een afnemende populatie.

Het dier wordt bedreigd door de aantasting van habitats en invasieve soorten zoals vossen en wilde katten. Quokka’s zijn een enorme toeristische attractie in West-Australië en kunnen in gevaar worden gebracht door mensen die selfies met hen proberen te maken.


Top 10 meest bijzondere dieren in Australië

  1. Quokka
  2. Vogelbekdier
  3. Liervogel
  4. Kortsnuit mierenegel
  5. Fitzroy rivierschildpad
  6. Wombat
  7. Vliegende vossen / fruitvleermuizen
  8. Bergpygmee buidelrat
  9. Suikereekhoorn
  10. Tasmaanse duivel