, , ,

Top 10 duurste straaljagers 2023

Lockheed Martin F-35 - Top 10 duurste straaljagers 2023

Duurste straaljagers in 2023

De prijslijst van dit artikel omvat alleen de kosten van het vliegtuig zelf, zonder rekening te houden met de kosten die verband houden met de ontwikkeling, het onderhoud en andere daarmee samenhangende kosten. De “ticketprijs” van een vliegtuig kan ook variëren, aangezien hierover onderhandeld kan worden.


Zie hier ->>> meer over vliegtuigen op deze website.


Top 10 duurste straaljagers in 2023

Bron: www.aerotime.aero


10. Lockheed Martin F-16 Blok 70/72 – $63 miljoen

De F-16 is gemaakt als een lichte en manoeuvreerbare straaljager die een betaalbaar alternatief zou bieden voor de F-15. De oudere varianten kosten ongeveer $30 miljoen per stuk – goedkoper dan de overgrote meerderheid van de hedendaagse vechters – maar de meest geavanceerde zijn echt behoorlijk prijzig.

De Block 70- en 72-configuraties omvatten veel van de upgrades die bedoeld zijn voor de F-16V, en lijken hoogstwaarschijnlijk sterk op de F-21, een straalvliegtuig dat Lockheed Martin aan India heeft aangeboden. Hoewel we misschien nooit de prijs van de F-21 of de F-16V zullen weten, geven de kosten van een enkele F-16 Block 70 inzicht in hoeveel een topjet, gebaseerd op de eerbiedwaardige F- 16 casco, kan kosten.


Zie hier de Top 10 meest gebruikte straaljagers 2023.


9. Boeing F/A-18E/F Super Hornet – tot $66,9 miljoen

De F/A-18 Super Hornet kwam eind jaren negentig op de markt en verving de oudere Hornets van de A-, B-, C- en D-varianten. Hoewel het oorspronkelijk – en in de eerste plaats – een op vliegdekschepen gestationeerd vliegtuig was, heeft het een behoorlijk deel van de belangstelling gekregen van landen die van plan zijn het alleen als op de grond gestationeerd vliegtuig te gebruiken.

De nieuwste upgrade van de F/A-18, de Block III-configuratie, biedt enorme verbeteringen aan de luchtvaartelektronica en wapensystemen. Het brengt de Super Hornet in lijn met de nieuwste 4,5 generatie straaljagers, maar drijft ook de prijs op.

De duurste variant van dit vliegtuig is echter de EA-18G Growler, een speciaal vliegtuig voor elektronische oorlogsvoering met een prijskaartje van maximaal $ 125 miljoen. Hoewel het kan worden uitgerust met zowel lucht-lucht- als lucht-grondmunitie, is het veel te gespecialiseerd om op dezelfde manier te worden beschouwd als gewone straaljagers.


8. Shenyang FC-31 – $70 miljoen

De Shenyang FC-31, ook bekend als J-35 of J-31, is een multifunctioneel gevechtsvliegtuig ontwikkeld door de Volksrepubliek China. Het is in de eerste plaats ontworpen voor militaire doeleinden en bedoeld als gevechtsvliegtuig van de vijfde generatie. De FC-31 is bedoeld om te worden gebruikt voor verschillende missies, waaronder luchtoverwicht, grondaanval en verkenning. De FC-31 bevat stealth-technologie, geavanceerde avionica en andere functies die vaak worden geassocieerd met straaljagers van de vijfde generatie.

Volgens functionarissen van het Amerikaanse leger en de industrie wordt aangenomen dat zodra de J-31 operationeel wordt, deze waarschijnlijk beter zal presteren dan de huidige gevechtsvliegtuigen van de vierde generatie, zoals de F-15 Eagle, F-16 Fighting Falcon en F/A-18E. F Superhorzel. De effectiviteit ervan tegen de nieuwste gevechtsvliegtuigen zoals de Amerikaanse F-22 en F-35 zou echter afhangen van verschillende factoren, waaronder het aantal ingezette J-31-vliegtuigen, het vaardigheidsniveau van de piloten en de mogelijkheden van de radarsystemen en andere sensoren .


Zie hier de Top 10 beste Amerikaanse gevechtsstraaljagers 2023.


7. Saab JAS 39E/F Gripen – $85 miljoen

De Zweedse JAS 39 Gripen, van de varianten C en D, staat bekend als een van de goedkoopste nieuwe straaljagers van de 4e of 4,5e generatie die er zijn. De kosten ervan kunnen oplopen tot $30 miljoen per stuk, een koopje voor zo’n geavanceerde machine.

De nieuwste varianten, de E en F, brachten daar verandering in. Hoewel ze nog steeds veel goedkoper in gebruik zijn dan straaljagers van de vijfde generatie, zijn de kosten van zo’n straaljager meer dan verdubbeld. Een verklaring hiervoor ligt in de verschillen tussen de jets: bijna alles, behalve het casco, werd geüpgraded. Nieuwe radar, motor, luchtvaartelektronica, verbeterde wapensystemen – er bleef heel weinig over van de oude Gripen.

In 2012 zou de nieuwe generatie JAS 39 naar verwachting meer dan $ 100 miljoen kosten. Pas de laatste jaren slaagde Saab erin de prijs te verlagen, en met de verlaging werd de Gripen opnieuw een gewild vliegtuig op de internationale markt.


6. Chengdu J-20 – $110 miljoen

Er is zeer weinig bekend over de Chinese jet van de vijfde generatie . Ook het prijskaartje is louter speculatie. Niettemin lijkt de schatting realistisch, gezien het feit dat China nog maar enkele decennia geleden nog geen luchtvaartindustrie als zodanig had en dat de arbeidskosten in het land gestaag stijgen – en dat het land tot voor kort alle straalmotoren uit Rusland moest kopen.

De J-20 is echter niet te koop, omdat China nooit van plan was zijn topwapen te exporteren.


5. Dassault Rafale – ongeveer $115 miljoen

Dassault Rafale

Dassault Rafale

Er zijn wisselende berichten over de prijs van de Rafale, variërend tussen de $100 en $120 miljoen per stuk in de meest basale configuratie.

De Franse luchtmacht kocht het vliegtuig beslist voor veel minder, hoewel de Indiase deal – naar verluidt vol kleine, maar dure verbeteringen – duurder was, en daarom vaak wordt bekritiseerd.

Niettemin is de Rafale, als een van de meest geavanceerde vliegtuigen en vervaardigd in een van de duurste regio’s ter wereld, niet goedkoop.


Zie hier de Top 10 grootste wapen- en militaire bedrijven ter wereld.


4. Boeing F-15EX – $117 miljoen

Boeing F-15EX Eagle II

Boeing F-15EX Eagle II

De F-15 zelf mocht niet goedkoop zijn, en de nieuwste variant, de F-15EX, bewijst dat. Het moet de oudere C- en D-modellen vervangen en tegelijkertijd goedkoper zijn dan de meest geavanceerde jets van de vijfde generatie. Die betaalbaarheid komt vooral voort uit operationele kosten.

De bedrijfskosten bedragen “slechts” $ 29.000 per uur . Deze kosten vertegenwoordigen een derde van de totale exploitatiekosten van de F-35 . Dat, evenals de gelijkenis met eerdere modellen van de F-15, maakt de F-15EX voor veel landen een aantrekkelijk vliegtuig.


3. Eurofighter Typhoon – ongeveer $124 miljoen

Eurofighter Typhoon

Eurofighter Typhoon

Een andere Europese straaljager, de Eurofighter Typhoon, kost misschien wel 50 miljoen dollar voor kopers binnen de Europese Unie, maar de exportprijs is veel hoger.

In 2018 bood Airbus naar verluidt Eurofighters aan India aan voor maar liefst € 138 miljoen per stuk, wat nog steeds goedkoper is dan wat er voor Rafales werd betaald.

Voor zowel Eurofighter als Rafale hebben we het over de nieuwste configuratie: respectievelijk de Tranche 4 en de F3-R (of gelijkwaardig).


2. Lockheed Martin F-22 Raptor – $143 miljoen

Lockheed Martin F-22 Raptor

Lockheed Martin F-22 Raptor

Geprezen als een van de beste straaljagers ter wereld , bekleedt de F-22 Raptor een prominente positie.

Dit stealth tactische gevechtsvliegtuig van de vijfde generatie, eenzits, tweemotorig, all-weather stealth-tactische jachtvliegtuig van de vijfde generatie, is ontwikkeld door Lockheed Martin voor de Amerikaanse luchtmacht en beschikt over eersteklas eigenschappen.

Het bevat zeer betrouwbare stealth-technologie, waardoor het wordt erkend als een van de beste in zijn klasse.


1. Lockheed Martin F-35 – $177 miljoen

Top 10 beste fighter jets 2023 - Lockheed Martin F-35 Lightning II

Top 10 beste fighter jets 2023 – Lockheed Martin F-35 Lightning II

De F-35 ging de geschiedenis in als het duurste wapensysteem ooit. De operationele kosten van de nieuwste straaljager van de vijfde generatie behoren tot de hoogste ter wereld, waardoor het vliegtuig relatief duur is in aanschaf en onderhoud.

Vanaf 2022 zijn de eenheidskosten van de F-35 verder gestegen als gevolg van inflatie, lagere aantallen en verbeterde mogelijkheden.

De A-, B- en C-varianten van de F-35 zijn in alle opzichten verschillende vliegtuigen. De duurste is de F-35 B, ontworpen voor korte start en verticale landing (STOVL).

Met een prijskaartje van ongeveer $177 miljoen per eenheid claimt het ook de titel van het duurste vliegtuig op deze lijst.


Top 10 duurste straaljagers in 2023

  1. Lockheed Martin F-35 – $177 miljoen
  2. Lockheed Martin F-22 Raptor – $143 miljoen
  3. Eurofighter Typhoon – ongeveer $124 miljoen
  4. Boeing F-15EX – $117 miljoen
  5. Dassault Rafale – ongeveer $115 miljoen
  6. Chengdu J-20 – $110 miljoen
  7. Saab JAS 39E/F Gripen – $85 miljoen
  8. Shenyang FC-31 – $70 miljoen
  9. Boeing F/A-18E/F Super Hornet – tot $66,9 miljoen
  10. Lockheed Martin F-16 Blok 70/72 – $63 miljoen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie