, , , , ,

Top 10 grootste Romeinse keizers

Trajanus - Top 10 grootste Romeinse keizers

Grootste Romeinse keizers

Het oude Rome is één van de meest fascinerende periodes uit de geschiedenis. Vanaf het stichtingsverhaal met Romulus tot de val van het West-Romeinse Rijk bijna 1000 jaar later: het is machtig interessant.

Julius Caesar staat niet in de lijst: de Romeinen hebben hem nooit erkend als keizer. Lees meer…


Lees hier → meer over geschiedenis op deze website.


Top 10 grootste Romeinse keizers

Bron: www.theromanguy.com


10. Septimius Severus

Keizer: 193 – 211 n.Chr

Septimius Severus

Septimius Severus

De eerste Romeinse keizer uit Afrika (het huidige Libië), Septimius Severus, kwam aan de macht tijdens de onstabiele periode aan het einde van de tweede eeuw. In deze tijd waren moorden en staatsgrepen heel normaal.

Zijn belangrijkste aanspraak op roem was het herstel van de Romeinse controle over Parthia (het huidige Iran). Dit was een zoete wraak voor de Romeinen, aangezien ze in 53 v.Chr., onder leiding van generaal Crassus een enorme veldslag hadden verloren van de Parthen.

Om Crassus te straffen voor zijn hebzucht, doodden de Parthen hem door gesmolten goud door zijn keel te gieten.

Toen Septimius Severus terugkeerde van zijn overwinning, bouwde de Senaat ter ere van hem een ​​enorme triomfboog. Je kunt het vandaag de dag nog steeds zien op het Forum Romanum.

Militaire Veroveringen
197 n.Chr. – Parthië (het hedendaagse Iran)
199 n.Chr. – Mesopotamië

Grote Bouw- en openbare werken
Meestal reparaties en upgrades aan bestaande constructies, met uitzondering van de Boog van Septimius Severus, die vandaag de dag een van de weinige overgebleven bogen is.

192 n.Chr. – Tempel van de Vrede (reparaties)
203 n.Chr. – Septizodium: gevel van de Palatijnse heuvel met uitzicht op de Via Appia.
Vroege C3 – Castra Nova: kazerne voor de uitbreiding van de cavaleriewacht onder de moderne Sint-Jan van Lateranenkerk.
Vóór 210 n.Chr. – Boog van Septimius Severus


Zie hier: wat zijn de meest bizarre aanleidingen voor een oorlog?


9. Aurelianus

Keizer: 270 – 275 n.Chr

Aurelianus

Aurelianus

Aurelianus, één van de minder bekende keizers, maar nog steeds één van de groten, nam de macht over als keizer aan het einde van de derde eeuw na Christus. Naast zijn grote militaire veroveringen wordt hij het meest herinnerd vanwege de bouw van de Aureliaanse Muur.

Het omringt nog steeds het grootste deel van Rome en is buitengewoon indrukwekkend. De muur bezorgde Rome nog eens honderd jaar veiligheid. Ze waren (en zijn nog steeds) 3,5 meter dik en 8 meter hoog, met wachttorens om de 29,6 meter.

Militaire Veroveringen:
Voornamelijk defensieve campagnes, aangezien het rijk op dit punt tot het uiterste werd uitgebreid, maar toch enkele belangrijke overwinningen.

270 n.Chr. – Vandalen, Goten en Juthungi verdreven
272 n.Chr. – Verovering van het Palmyreense rijk: een aanzienlijk gebied in het Midden-Oosten verworven.
274 n.Chr. – Herovering van Gallië: herovering van verloren terrein in het hedendaagse Frankrijk en Groot-Brittannië.
Grote Bouw- En Openbare Werken:
271 tot 275 n.Chr. – Aureliaanse muren


Zie hier de Top 10 beste boeken over de Russische Revolutie van 1917.


8. Vespasianus

Keizer: 69 – 79 n.Chr

Vespasianus

Vespasianus

Titus Flavius Vespasianus werd keizer na het bijzondere jaar ’68, toen drie keizers regeerden en in hetzelfde jaar werden afgezet. Bij deze stoïcijnse man ging het erom om orde te scheppen. Hij was de eerste van de Flavische dynastie, waartoe hijzelf, Titus en Domitianus behoorden.

Titus kreeg niet veel tijd als keizer, maar was een ervaren generaal en krijgsheer. Hij onderdrukte een opstand in Jeruzalem en bracht duizenden slaven terug die het Colosseum zouden bouwen, en een fortuin dat door geen enkele andere generaal werd geëvenaard.

Vespasianus wilde zo graag geld innen aan belastingen, dat hij de urineverzamelaars een belasting oplegde omdat ze zeiden dat Pecunia non olet ofwel geld niet stinkt’. Hij bouwde het iconische Colosseum.

Militaire Veroveringen
66 n.Chr. – Eerste opstand van de Joden; als generaal.
70 n.Chr. – Belegering van Jeruzalem, ook wel de 2e opstand van de Joden genoemd; als keizer

Grote nouw- en openbare werken
71 n.Chr. – Aqua Claudia: Reparaties
Caelian Aquaduct uit de jaren 70: Uitbreiding van Aqua Claudia dat water naar de zuidelijke delen van Rome transporteert
Begin jaren 70 na Christus – Tempel van de vergoddelijkte Claudius: Nero stopte de oorspronkelijke bouw van zijn moeder Agrippa de Jonge nadat hij haar had vermoord. Vespasianus herstartte de tempel en voltooide deze in de eerste jaren van zijn regering.
79 n.Chr. – Flavisch amfitheater: het Colosseum. De extra bouw werd gestart onder Titus en voltooid door Domitianus.


Zie hier de Top 10 oudste nationale vlaggen ter wereld die nog steeds in gebruik zijn.


7. Constantijn de Grote

Keizer: 280 – 337 n.Chr

Constantijn de Grote

Constantijn de Grote

Constantijn was een product van zijn christelijke moeder Helen en zal voor altijd bekend staan ​​als de man die het christendom legaliseerde met de ondertekening van het Edict van Milaan. Hijzelf was het grootste deel van zijn leven heiden.

De nacht vóór de slag om de Milvische Brug aan de noordelijke Via Flaminia zag hij een visioen van een kruis in de lucht. Hij gebruikte de visie als motivatie voor zijn troepen en ging verder met het veroveren van het heidenen.

Als resultaat van zijn overwinning in de daaropvolgende strijd legaliseerde hij deze eens verboden marginale religie. Tegenwoordig kennen we het als christendom en dit leidde tot jarenlange strijd tussen christelijke en heidense Romeinen.

Militaire Veroveringen
306–8 n.Chr. – Alamanni
312 n.Chr. – Slag om de Milvische Brug: Leidt tot de legalisatie van het christendom 313 n.Chr.
332 n.Chr. – Visigoten
334 n.Chr. – Sarmaten

Grote bouw- en openbare werken
313 n.Chr. – Nieuwe Basiliek (Tempel van Maxentius nu Basiliek van Constantijn): Massieve constructie die vandaag de dag nog gedeeltelijk te zien is.
315 n.Chr. – Boog van Constantijn
Begin vierde eeuw na Christus – Sint-Pietersbasiliek (oud)


6. Nerva

Keizer: 8 november 30 – 27 januari 98 n.Chr

Nerva

Nerva

Net als Vespasianus erfde hij een imperium in chaos nadat de gekke keizer Domitianus het rijk met angst vervulde. Hij herzag de belastingen ten gunste van de armen, maar zijn grootste daad als keizer was Trajanus adopteren en hem een ​​opvolger noemen.

Dit was belangrijk omdat hij niet zijn bloedverwant was en daarmee een einde maakte aan de familiedynastie en een gouden eeuw in Rome stichtte die bijna 100 jaar zou duren.


Zie hier de Top 10 wreedste Romeinse keizers.


5. Antoninus Pius

Keizer 138 – 161 n.Chr

Antoninus Pius

Antoninus Pius

Hij werd op 51-jarige leeftijd tot keizer gekozen en regeerde tot hij 74 jaar oud was. Verbazingwekkend genoeg verliep zijn regering rustig.

Zonder onrust, zonder kostbare oorlog en zonder beroemde staatsgreep was Antoninus Pius gewoon een goed man die het Romeinse rijk bestuurde. Vergeet niet dat het Romeinse Rijk destijds het grootste deel van de westerse beschaving vormde.

Grote bouw- en openbare werken
Kolom van Antonius Pius
140 n.Chr. – Tempel van Diva Faustina (later Diva Antonius Pius en Faustina)


4. Marcus Aurelius

Keizer 121 – 180 n.Chr

Marcus Aurelius

Marcus Aurelius

Het grootste deel van zijn carrière als keizer bracht hij door op het militaire spoor in Germania (gelegen in het hedendaagse Duitsland). Hoewel zijn bekendste claim op roem vereeuwigd is in de film ‘Gladiator’, was hij ook een efficiënte heerser en bestuurder.

Zijn enige ondergang was echter het kiezen van zijn zoon Commodus als de volgende keizer. Vanaf daar ging het allemaal bergafwaarts.

Militaire veroveringen
161 n.Chr. – Parthië (het noordoosten van Iran en delen van het zuiden van Turkmenistan)
166 tot 180 n.Chr. – Germania


Zie hier de Top 10 grootste beschavingen die de wereld ooit heeft gekend.


3. Octavianus

Keizer 27 v.Chr. – 14 n.Chr

Octavianus

Octavianus

Nu heetten vrijwel alle keizers Augustus, maar Octavianus was de eerste Augustus. Hij overbrugde de periode tussen de nadagen van de Republiek en het begin van de gloriedagen van het rijk.

Hij stichtte de Julio-Claudiaanse dynastie en is verantwoordelijk voor de PAX ROMANA, vrede in het hele Romeinse rijk. Ironisch genoeg wordt aangenomen dat hij door toedoen van zijn vrouw is vergiftigd.

Grote bouw- en openbare werken
Forum van Augustus
2 v.Chr. – Naumachia
Tempel van Apollo
Tempel van Jupiter
Theater van Marcellus
Senaat Huis
Forum van Caesar


2. Hadrianus

Keizer 117 – 134 n.Chr

Hadrianus

Hadrianus

Van alle beste Romeinse keizers is er geen meer vertegenwoordigd in de ruïnes van het eens zo machtige Romeinse rijk. We hebben de muur van Hadrianus in Engeland, de tempel van Hadrianus in Efeze, de boog van Hadrianus in Athene en het graf en de tempel van Hadrianus in Rome. Daarnaast wordt het Pantheon in Rome ook aan Hadrianus toegeschreven.

Hij hield ervan om door het rijk te reizen, was een enorme grecofiel en staat bekend om zijn liefde voor een Bithynische Griekse jongen genaamd Antinous.

Toen Antinous op mysterieuze wijze verdronk in de Nijl, maakte hij hem tot een god en noemde hij een stad naar hem genaamd Antinopolis. Als dat geen liefde is, is niets het!

Militaire Veroveringen
Hoewel Hadrianus een groot deel van zijn tijd onderweg doorbracht met campagne voeren met het leger, nam hij vooral deel aan vredeshandhavingsgesprekken. Hij werd beschouwd als een groot militair brein, maar op echte Romeinse wijze gaf hij er de voorkeur aan zich te assimileren in plaats van naties te dwingen zich bij Rome aan te sluiten.
136 n.Chr. – Tweede Joodse Oorlog

Grote bouw- en openbare werken
122 n.Chr. – Hadrian’s Wall: iconische muur in Groot-Brittannië die zich uitstrekt van de Ierse Zetel tot aan de Noordzee.
125 n.Chr. – Het Pantheon: Beschouwd als het best bewaarde oude bouwwerk in Rome en misschien wel op aarde.
126 n.Chr. – Tempel van de vergoddelijkte Trajanus
135 n.Chr. – Tempel van Rome en Venus
139 n.Chr. – Mausoleum van Hadrianus: het hedendaagse Castel Sant Angelo
Populaire Tours Vanuit Rome


1. Trajanus

Keizer 98 – 117 n.Chr

Trajanus

Trajanus

Trajanus, de eerste keizer die buiten Italië (in het huidige Spanje) werd geboren, was geliefd. Het leger aanbad hem vanwege de ontberingen die hij met hen deelde, gewone Romeinen respecteerden hem vanwege zijn genereuze welzijnsprogramma, en de Senaat respecteerde hem vanwege de aandacht die hij hen betoonde.

Na zijn dood is zijn as in een urn in zijn zuil gedaan. De Zuil van Trajanus staat nog steeds trots in het centrum van Rome.

Als bewijs van zijn roem zegenden senatoren zelfs twee eeuwen na zijn dood een nieuwe keizer met de woorden: ‘Gelukkiger dan Augustus, en beter dan Trajanus.

Hij breidde het Romeinse Rijk uit door Dacia (het huidige Roemenië) te veroveren, waar niet gemakkelijk overheen gemarcheerd kon worden. Het werd als een enorme prestatie beschouwd en wordt gedetailleerd beschreven in zijn triomfantelijke column.

Militaire veroveringen
106 n.Chr. – Dacia

Grote bouw- en openbare werken
118 n.Chr. – De zuil van Trajanus
109 n.Chr. – Aqua Traiana: aquaduct van 32,5 km van het meer van Bracciano naar Rome.
Upgrades van de Palatijnse heuvel
107 tot 110 n.Chr. – Trajanusmarkt: enorme commerciële markt met luxe woningen
107 tot 110 n.Chr. – Forum van Trajanus


Top 10 grootste Romeinse keizers

  1. Trajanus
  2. Hadrianus
  3. Octavianus
  4. Marcus Aurelius
  5. Antoninus Pius
  6. Nerva
  7. Constantijn de Grote
  8. Vespasianus
  9. Aurelianus
  10. Septimius Severus