, , , ,

Top 10 oudste nationale vlaggen ter wereld die nog steeds in gebruik zijn

Japan - Top 10 oudste nationale vlaggen ter wereld die nog steeds in gebruik zijn

Oudste nationale vlaggen ter wereld die nog steeds in gebruik zijn

Vlaggen worden sinds de oudheid als identificatiemiddel en sinds de hoge middeleeuwen als nationale emblemen worden gebruikt.

Er zijn vlaggen die zo oud zijn dat de herkomst ervan moeilijk te bepalen is. Het is opmerkelijk dat negen van de tien oudste nationale vlaggen afkomstig zijn uit Europese landen, behalve de nummer één.


Lees hier → meer over geschiedenis op deze website.


Top 10 oudste nationale vlaggen ter wereld die nog steeds in gebruik zijn

Bron: www.outono.net


10. Rusland – 1696

Vlag van Rusland

Vlag van Rusland

De huidige vlag van de Russische Federatie is in 1696 voor het eerst gebruikt als koopvaardijvlag van het Russische Rijk. Deze vlag inspireerde het 19e-eeuwse panslavisme tot het ontwerpen van de vlaggen van andere Slavische landen.

Rood is een veel voorkomende kleuren in veel Midden- en Oost-Europese landen. Vreemd genoeg nam het Russische rijk in 1858 uiteindelijk een andere vlag aan, bestaande uit drie strepen, zwart, geel en wit.

Vandaag de dag wordt deze vlag door enkele Russische nationalistische groeperingen gebruikt. Het gebruik van de witte, blauwe en rode driekleurenvlag was pas in 1883 op het vasteland toegestaan. Het werd uiteindelijk de nationale vlag in 1896 na de kroning van tsaar Nicolaas II.

De Sovjet-dictatuur verving de driekleurige vlag door de communistische rode vlag. Na de verdwijning van de USSR in 1991 heeft de Russische Federatie de driekleurenvlag teruggehaald, die in 1993 officieel is gemaakt door Boris Jeltsin.


9. Nederland – 1630

Vlag van Nederland

Vlag van Nederland

De huidige Nederlandse vlag vindt zijn oorsprong in de “Prinsenvlag”. Dit is de driekleurenvlag bestaande uit drie balken (oranje, wit en bleu) die door de Verenigde Provinciën van Nederland werd aangenomen na de onafhankelijkheid van Spanje in 1581.

Vanwege de problemen die oranje veroorzaakte op zee, het bleek één van de meest verkeerd begrepen kleuren, veranderde uiteindelijk de oranje streep in een rode in 1630. Dit hoewel de verandering geleidelijk vóór die datum plaatsvond.

De huidige vlag is in 1937 gereguleerd. Uit curiositeit is in 1928 de oude “Prinsenvlag” uitgeroepen tot vlag van Zuid-Afrika, vanwege de aanwezigheid van kolonisten van Nederlandse afkomst.


8. Zweden – 1562

Zweedse vlag

Zweedse vlag

De Zweedse vlag, of “Sveriges Flagga” in het Zweeds, is bekend sinds de 16e eeuw. De vlag is officieel gemaakt op 19 april 1562, waardoor het een van de oudste wettelijk vastgestelde vlaggen is. In 1663 is ook het gebruik van de vlag met drie staarten gereguleerd, als marine- en staatsvlag.


Zie hier de Top 100 belangrijkste Zweden aller tijden in de geschiedenis.


7. Albanië – 1443

Albanese vlag

Albanese vlag

De vlag van Albanië, of “Flamuri Kombëtar” in het Albanees, dateert uit de tijd van Gjergj Kastrioti “Skanderbeg” (1405-1468). Dit was een Albanese feodale heer die tussen 1443 en 1468 een opstand leidde tegen het Ottomaanse Rijk en de vlag van Albanië introduceerde.

Het betreft een traditioneel symbool van het Byzantijnse rijk, een tweekoppige adelaar, op een rode vlag. Albanië kreeg die vlag in 1912 toen het zich afscheidde van het Ottomaanse Rijk.

In 1946 voegde de communistische dictatuur een rode ster met een gele rand toe boven de adelaar. De ster is in 1992, na de val van het communisme, verwijderd.


Zie hier de Top 10 belangrijkste Romeinse uitvindingen.


6. Zwitserland – 1422

Zwitserse vlag

Zwitserse vlag

De vlag van de Zwitserse Confederatie is historisch verbonden met een van de tradities van het Zwitserse volk: het leger.

De soldaten behoorden tot de beste van Europa en werkten als huursoldaten voor verschillende legers. Denk aan het Heilige Roomse Rijk, waarvan de oorlogsvlag, de “Reichssturmfahne”, ook bekend als de Sint-Jorisvlag, wit met een groot rood kruis.

Alles lijkt erop te wijzen dat het Heilige Rijk het gebruik van zijn witte kruis heeft toegestaan ​​aan de troepen van het Zwitserse kanton Schwyz, waarvan de standaard tot 1475 geheel rood was.

Het gebruik van het witte kruis verspreidde zich uiteindelijk naar heel Zwitserland. Hierbij verscheen het embleem voor het eerst op een rode vlag als weergave van de Confederatie in 1422. Dit tijdens de Slag bij Arbedo.

De huidige vlag van Zwitserland is officieel aangenomen in 1841. Het is curieus genoeg is het de enige vierkante nationale vlag in Europa, naast die van het Vaticaan.

Dit is mogelijk te wijten is aan het gebruik ervan als militair embleem honderden jaren geleden, in die waren militaire vlaggen vierkant.


Zie hier de Top 10 beste musea in Zwitserland.


5. Georgië – 1367

Vlag van Georgië

Vlag van Georgië

De vlag van de Republiek Georgië, of “Sakartvelos Sakhelmtsipo Drosha”, is gedocumenteerd op een kaart van Domenico en Francesco Pizzigano uit 1367.

Dit is bewaard gebleven in de Palatijnse Bibliotheek in Parma, waarop een rood Jeruzalemkruis op een zachte achtergrond te zien is die over de grond zwaait. de stad Tbilisi.

Vermoedelijk zou die standaard, mogelijk met zijn oorsprong in de kruistochten, de vlag van het koninkrijk Georgië zijn geworden tijdens het bewind van George V (1299-1302 en 1314-1346). De Republiek Georgië pakte de val weer op en keurde deze officieel goed op 14 januari 2004.


Zie hier de 10 belangrijkste momenten in de geschiedenis van de mensheid.


4. Letland – 1279

Vlag van Letland

Vlag van Letland

De vlag van Letland, of “Latvijas Karogs” in het Lets, is voor het eerst gedocumenteerd in een middeleeuws werk, de “Livländische Reimchronik”. Hierin beschrijft men een veldslag die plaatsvond in 1279, waarbij de Letse stammen van Cēsis een rode vlag met een witte streep droegen.

De vlag is officieel aangenomen in 1921 na de onafhankelijkheid van het Russische rijk. Ze is opnieuw officieel aangenomen toen Letland zich in 1990 afscheidde van de USSR.

De Letse vlag is de enige ter wereld die de kastanjebruine kleur heeft, hoewel dit in Letland wordt genoemd “Lets rood”. In tegenstelling tot de Spaanse vlag, waarbij de rode strepen half zo dik zijn als de gele streep, zijn bij de Letse vlag de rode strepen twee keer zo dik als de centrale witte streep.


Zie hier de populairste gerechten uit Oostenrijk – De / een Top 10.


3. Oostenrijk – 1230

Vlag van Oostenrijk

Vlag van Oostenrijk

De vlag van Oostenrijk, of “Flagge Österreichs” in het Duits, is bekend sinds 1230. Deze vlag is afgeleid van het heraldische schild van de Babenberg-dynastie, die Oostenrijk regeerde van de 10e tot de 13e eeuw, opgevolgd door de Habsburgse dynastie.

Het is de oudste horizontaal gestreepte vlag in Europa. De heraldische versie ervan staat sinds Carlos I tot Alfonso XIII op de wapenschilden van de koningen van Spanje. In de heraldiek is een wapen of blazoen een meestal symbolische voorstelling op een (wapen)schild.


2. Denemarken – 1219

Vlag van Denemarken

Vlag van Denemarken

De vlag van Denemarken, in dat land bekend als “Dannebrog”, vindt volgens de legende zijn oorsprong in de Slag om Lindanise in 1219. Deze vlag is in 1625 officieel als nationale vlag gemaakt en de verhoudingen ervan zijn in 1748 vastgesteld.

Het is de eerste vlag met het Scandinavische kruis. Latere nationale vlaggen zoals die van onder meer Zweden, Noorwegen, Finland, IJsland en de Faeröer zijn aan dit ontwerp zijn afgeleid.

Het Guinness Book of Records beschouwt het als de oudste nationale vlag die nog in gebruik is. Dit vanwege de moeilijkheid om de oorsprong van de Japanse vlag vast te stellen.


1. Japan – 701

Japan - Top 10 oudste nationale vlaggen ter wereld die nog steeds in gebruik zijn

Vlag van Japan

De vlag van Japan, daar bekend als “Hinomaru”, is zo oud dat de oorsprong ervan zeer onzeker is. De oudste documenten plaatsen het gebruik van de rijzende zon als vlag van het Japanse rijk in het jaar 701. De witte vlag met de rode cirkel zijn echter officieel aangenomen op 27 februari 1870.


Top 10 oudste nationale vlaggen ter wereld die nog steeds in gebruik zijn

  1. Japan – 701
  2. Denemarken – 1219
  3. Oostenrijk – 1230
  4. Letland – 1279
  5. Georgië – 1367
  6. Zwitserland – 1422
  7. Albanië – 1443
  8. Zweden – 1562
  9. Nederland – 1630
  10. Rusland – 1696