, , ,

Top 100 beste romans aller tijden volgens Modern Library

Ulysses - James Joyce - Top 100 beste romans aller tijden volgens Modern Library

Beste romans aller tijden volgens Modern Library

De redactie van The Modern Library heeft met de hulp van gevierde auteurs, historici, critici en vooraanstaande uitgevers deze top 100 samengesteld.

In 1998 en 1999 namen leden van de Modern Library Board deel aan het “100 Best”-project, waarbij ze stemden over de 100 beste romans aller tijden. Lees meer…


Lees hier → meer over boeken op deze website.


Top 10 beste romans aller tijden volgens Modern Library

Bron: www.sites.prh.com


10.  The grapes of wrath – John Steinbeck

Deze roman uit 1939, winnaar van de National Book Award en de Pulitzer Prize, volgt de familie Joad terwijl ze de Oklahoma Dust Bowl verlaten en naar Californië reizen op zoek naar werk.

The Grapes of Wrath is een ontroerend verhaal over migratie en bittere armoede. Steinbeck beweerde zelf dat hij wilde dat het boek ‘de hebzuchtige klootzakken die verantwoordelijk zijn voor [de Grote Depressie en de gevolgen ervan] een een veeg uit de pan zou geven.’


9.     Sons and lovers – D.H. Lawrence

Deze intens autobiografische roman vertelt het verhaal van Paul Morel, een jonge kunstenaar die volwassen wordt in een Brits arbeidersgezin vol conflicten.

De levendige evocatie van de auteur van het leven in een mijndorp in Nottingham in de jaren vóór de Eerste Wereldoorlog en zijn weergave van de allesverslindende aard van bezittelijke liefde en seksuele aantrekkingskracht maken dit tot een van Lawrence’s krachtigste romans.

De dichter Philip Larkin zei: “Als Lawrence was vermoord na het schrijven van [Sons and Lovers], zou hij nog steeds de grootste romanschrijver van Engeland zijn.”


8.     Darkness at noon – Arthur Koestler

Darkness at Noon speelt zich af midden in de zuiveringen van Stalin tussen 1936 en 1938, toen Stalin maar liefst 1,75 miljoen boeren, regeringsfunctionarissen en communistische partijleden executeerde.

Het is het verhaal van een man genaamd Rubashov, die midden in de nacht wordt gearresteerd door de geheime politie. De partij die hij al lang dient, martelt hem en eist dat hij misdaden bekent waarvan ze weten dat hij die niet heeft begaan.

Darkness at Noon verkocht meer dan 400.000 exemplaren toen het is gepubliceerd en het portret van het communisme was een belangrijke factor in de nederlaag van de Communistische Partij in Frankrijk.


Zie hier de 100 Beste Engelse boeken aller tijden cf The Guardian.


7.     Catch-22 – Joseph Heller

Deze satirische roman volgt de Amerikaanse kapitein John Yossarian en zijn squadron strijders uit de Tweede Wereldoorlog terwijl ze door de verschrikkingen en paradoxen van oorlog navigeren.

Gebaseerd op de eigen oorlogservaringen van de Amerikaanse auteur Joseph Heller, onderzoekt de roman de vele facetten van oorlog en maakt gebruik van een unieke verhaalstructuur.

Catch-22 is algemeen gezien als één van de belangrijkste Amerikaanse romans van de twintigste eeuw. De New York Times noemde het “een oogverblindend prestatie die bijna evenveel lezers zal verontwaardigen als het verheugt.”


6.     The sound and the fury – William Faulkner

Verteld door de broers en zussen Compson: Benjy, een bron van schaamte voor zijn familie. Dit vanwege zijn verminderde mentale capaciteit, de briljante en obsessieve Quentin en Jason, de cynicus. Evenals Dilsey, de machtige matriarch van hun zwarte dienaren.

The Sound and the Fury is een tragedie van spookachtige levens. Terwijl elk van deze personages nadenkt over de vierde broer of zus, de mooie en vrijgevochten Caddy, schetst Faulkner een onuitwisbaar portret van een gezin in wanorde.

Hoewel The Sound and the Fury door de auteur is afgedaan als een ‘schitterende mislukking’, wordt het nu als een meesterwerk beschouwd en speelde het een cruciale rol in de toekenning van de Nobelprijs voor de Literatuur aan Faulkner in 1949.


Zie hier de Top 5 beste geschiedenisboeken 2023 (en de 5 best verkochte).


5.     Brave new world – Aldous Huxley

Hoewel Brave New World minder beroemd is dan die van George Orwell uit 1984, presenteert het aantoonbaar een wereld die meer op de onze lijkt: een wereld van gemakkelijke seks, gemakkelijk verkrijgbare en stemmingsveranderende geneesmiddelen, een overvloed aan informatie en massaproductie.

Terwijl hij de dystopieën van Orwell en Huxley naast elkaar plaatste, merkte de criticus Neil Postman op: ‘Waar Orwell bang voor was, waren degenen die boeken zouden verbieden. Waar Huxley bang voor was, was dat er geen reden zou zijn om een ​​boek te verbieden, want er zou niemand zijn die er een wilde lezen. . . . Orwell was bang dat de waarheid voor ons verborgen zou blijven. Huxley vreesde dat de waarheid zou verdrinken in een zee van irrelevantie.’


Zie hier de Top 10 beste boeken over het menselijke bewustzijn volgens The Guardian.


4.     Lolita – Vladimir Nabokov

Lolita vertelt het verhaal van Humbert Humberts liefde van middelbare leeftijd voor de twaalfjarige Dolores Haze. Het concept is verontrustend, maar de roman tart elke verbeelding.

Het is ook een hilarische satire, een bittere tragedie en zelfs een allegorie voor de Amerikaans-Europese betrekkingen.

In Reading Lolita in Teheran vatte Azar Nafisi het boek samen als “hoopvol, mooi zelfs, een verdediging niet alleen van schoonheid maar van het leven. . . Nabokov heeft door zijn vertolking van Humbert alle solipsisten ontmaskerd die de levens van anderen overnemen.”


Top 10 beste romans aller tijden volgens Modern Library


3.     A portrait of the artist as a young man – James Joyce

Het semi-autobiografische verhaal van James Joyce over zijn alter ego, Stephen Dedalus, gepubliceerd in 1916, is een coming-of-age-verhaal als geen ander.

Een gedurfd, innovatief experiment met zowel taal als structuur, het werk heeft een blijvende invloed uitgeoefend op de hedendaagse roman. Alfred Kazin merkte op dat “Joyce het mechanisme in de literatuur net zo effectief oploste als Einstein het in de natuurkunde vernietigde.”

HG Wells schreef in zijn recensie van het boek in The New Republic : “Net als sommige van de beste romans ter wereld is het het verhaal van een opleiding; het is veruit het meest levende en overtuigende beeld dat er bestaat van een Ierse katholieke opvoeding.”


Zie hier de Top 100 gratis boeken 2021 Project Gutenberg.


2.     The great Gatsby – F. Scott Fitzgerald

The Great Gatsby speelt zich af in het jazztijdperk en vertelt het verhaal van de mysterieuze miljonair Jay Gatsby, zijn decadente feestjes en zijn liefde voor de verleidelijke Daisy Buchanan.

Ooit afgedaan als ‘niet meer dan een verheerlijkte anekdote, en bovendien niet al te waarschijnlijk’ door de The Chicago Tribune.

Fitzgerald wilde de roman ‘Trimalchio in West Egg’ noemen, maar zowel zijn vrouw als zijn redacteur gaven de voorkeur aan ‘The Great Gatsby’. Fitzgerald gaf toe, hoewel hij nog steeds dacht dat “de titel alleen maar eerlijk is, eerder slecht dan goed.”


Zie hier de Top 25 best verkochte boeken op Amazon 2023.


1.     Ulysses – James Joyce

Geschreven als eerbetoon aan Homerus’ epische gedicht The Odyssey , volgt Ulysses zijn held, Leopold Bloom, door de straten van Dublin.

Dit is een complexe, gelaagde roman, boordevol woordspelingen, verwijzingen naar klassieke literatuur en ‘stream-of-concious’-schrijven, over één dag uit het leven van een gewone man.

Aanvankelijk verboden in de Verenigde Staten, maar tenietgedaan door een juridische uitdaging door Bennett Cerf van Random House, is Ulysses “een gedenkwaardige catastrofe” genoemd door Virginia Woolf. Ook “…een boek waaraan we allemaal dank verschuldigd zijn” aldus TS Eliot. Tevens “de meest getrouwe röntgenfoto die ooit is gemaakt van het gewone menselijke bewustzijn” volgens Edmund Wilson. Joyce zelf zei: “Er is geen enkele serieuze zin in [Ulysses].”


Top 100 beste romans aller tijden volgens Modern Library

 1. Ulysses – James Joyce
 2. The great Gatsby – F. Scott Fitzgerald
 3. A portrait of the artist as a young man – James Joyce
 4. Lolita – Vladimir Nabokov
 5. Brave new world – Aldous Huxley
 6. The sound and the fury – William Faulkner
 7. Catch-22 – Joseph Heller
 8. Darkness at noon – Arthur Koestler
 9. Sons and lovers – D.H. Lawrence
 10. 10.  The grapes of wrath – John Steinbeck
 11. Under the volcano – Malcolm Lowry
 12. The way of all flesh – Samuel Butler
 13. 1984 – George Orwell
 14. I, claudius – Robert Graves
 15. To the lighthouse – Virginia Woolf
 16. An american tragedy – Theodore Dreiser
 17. The heart is a lonely hunter – Carson McCullers
 18. Slaughterhouse five – Kurt Vonnegut
 19. Invisible man – Ralph Ellison
 20. Native son – Richard Wright
 21. Henderson the rain king – Saul Bellow
 22. Appointment in samarra – John O’Hara
 23. U.S.A.(trilogy) – John Dos Passos
 24. Winesburg, Ohio – Sherwood Anderson
 25. A passage to India – E.M. Forster
 26. The wings of the dove – Henry James
 27. The ambassadors – Henry James
 28. Tender is the night – F. Scott Fitzgerald
 29. The studs Lonigan trilogy – James T. Farrell
 30. The good soldier – Ford Madox Ford
 31. Animal farm – George Orwell
 32. The golden bowl – Henry James
 33. Sister carrie – Theodore Dreiser
 34. A handful of dust – Evelyn Waugh
 35. As i lay dying – William Faulkner
 36. All the king’s men – Robert Penn Warren
 37. The bridge of San Luis Tey – Thornton Wilder
 38. Howards end – E.M. Forster
 39. Go tell it on the mountain – James Baldwin
 40. The heart of the matter – Graham Greene
 41. Lord of the flies – William Golding
 42. Deliverance – James Dickey
 43. A dance to the music of time (series) – Anthony Powell
 44. Point counter point – Aldous Huxley
 45. The sun also rises – Ernest Hemingway
 46. The secret agent – Joseph Conrad
 47. Nostromo – Joseph Conrad
 48. The rainbow – D.H. Lawrence
 49. Women in love – D.H. Lawrence
 50. Tropic of cancer – Henry Miller
 51. The naked and the dead – Norman Mailer
 52. Portnoy’s complaint – Philip Roth
 53. Pale fire – Vladimir Nabokov
 54. Light in august – William Faulkner
 55. On the road – Jack Kerouac
 56. The maltese falcon – Dashiell Hammett
 57. Parade’s end – Ford Madox Ford
 58. The age of innocence – Edith Wharton
 59. Zuleika dobson – Max Beerbohm
 60. The moviegoer – Walker Percy
 61. Death comes for the archbishop – Willa Cather
 62. From here to eternity – James Jones
 63. The wapshot chronicle – John Cheever
 64. The catcher in the rye – J.D. Salinger
 65. A clockwork orange – Anthony Burgess
 66. Of human bondage – W. Somerset Maugham
 67. Heart of darkness – Joseph Conrad
 68. Main street – Sinclair Lewis
 69. The house of mirth – Edith Wharton
 70. The Alexandria quartet – Lawrence Durrell
 71. A high wind in Jamaica – Richard Hughes
 72. A house for mr biswas – V.S. Naipaul
 73. The day of the locust – Nathanael West
 74. A farewell to arms – Ernest Hemingway
 75. Scoop – Evelyn Waugh
 76. The prime of miss jean brodie – Muriel Spark
 77. Finnegans wake – James Joyce
 78. Kim – Rudyard Kipling
 79. A room with a view – E.M. Forster
 80. Brideshead revisited – Evelyn Waugh
 81. The adventures of augie march – Saul Bellow
 82. Angle of repose – Wallace Stegner
 83. A bend in the river – V.S. Naipaul
 84. The death of the heart – Elizabeth Bowen
 85. Lord Jim – Joseph Conrad
 86. Ragtime – E.L. Doctorow
 87. The old wives’ tale – Arnold Bennett
 88. The call of the wild – Jack London
 89. Loving – Henry Green
 90. Midnight’s children – Salman Rushdie
 91. Tobacco road – Erskine Caldwell
 92. Ironweed – William Kennedy
 93. The magus – John Fowles
 94. Wide Sargasso sea – Jean Rhys
 95. Under the net – Iris Murdoch
 96. Sophie’s choice – William Styron
 97. The sheltering sky – Paul Bowles
 98. The postman always rings twice – James M. Cain
 99. The ginger man – J.P. Donleavy
 100. The magnificent Ambersons – Booth Tarkington

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie