, ,

Top 100 meeste inspirerende vrouwen 2020 volgens de BBC

Loza Abera Geinore: Top 100 meeste inspirerende vrouwen 2020 volgens de BBC

Meeste inspirerende vrouwen 2020 volgens de BBC

De BBC heeft haar lijst van 100 inspirerende en invloedrijke vrouwen van over de hele wereld voor 2020 bekendgemaakt. Deze dames geven leiding aan verandering en zij maken een verschil maken in deze bijzondere tijden. Lees meer…


Lees hier ->>> meer leiderschap op deze website.


Top 100 meeste inspirerende vrouwen 2020 volgens de BBC

Bron: www.bbc.com


Loza Abera Geinore – Ethiopië – Voetballer

Geinore is geboren en getogen in een klein stadje in het zuiden van Ethiopië. Ze speelde twee seizoenen voor Hawassa City SC in de Ethiopische Women’s Premier League, waarin ze de topscorer van de club werd.

Zie Loza Abera Geinore op Youtube hier ->>>


Houda Abouz – Marokko – Rapper

Abouz, ook bekend als Khtek, is een Marokkaanse rapper die bekend staat om haar unieke stijl en lyrische liedjes.


Christina Adane – Nederland – Campagnevoerder

Adane hielp mee aan de Britse petitie voor gratis schoolmaaltijden tijdens de zomervakantie, die voetballer Marcus Rashford steunde.


Yvonne Aki-Sawyerr – Sierra Leone – Burgemeester

Burgemeester Yvonne Aki-Sawyerr OBE is vooral bekend om haar Transform Freetown-plan, dat zich richt op 11 sectoren, van het aanpakken van milieudegradatie en klimaatverandering tot het helpen creëren van banen om de jeugdwerkloosheid terug te dringen.


Zie hier: Welke landen zijn het meest verantwoordelijk voor klimaatverandering?


Rina Akter – Bangladesh – Voormalig sekswerker

Tijdens de pandemie hebben Rina en haar team ongeveer 400 maaltijden per week geserveerd aan sekswerkers in Dhaka die zonder klanten kwamen te zitten en dus moeite hebben om zichzelf te voeden.


Sarah Al-Amiri – Verenigde Arabische Emiraten – Minister van Technologie

Hare Excellentie Sarah Al-Amiri is minister van staat voor geavanceerde technologieën van de VAE en is voorzitter van de VAE Space Agency. Ze was eerder wetenschappelijk leider en plaatsvervangend projectmanager voor de Emirates Mars Mission.


Waad al-Kateabi – Syrië – Filmmaker

Al-Kateab is een Syrische activiste, journaliste en bekroonde filmmaker die talloze onderscheidingen heeft ontvangen (waaronder een Emmy) voor haar nieuwsberichten in Aleppo. In 2020 won haar eerste speelfilm For Sama de Bafta-prijs voor beste documentaire en werd ze genomineerd voor de Academy Award voor beste documentaire.


Zie hier de top 165 meest democratische landen 2021 en de minst.


Adriana Albini – Italië – Patholoog

Albini is hoofd van het laboratorium voor vasculaire biologie en angiogenese van IRCCS MultiMedica en van de MultiMedica Foundation. Tevens is hoogleraar algemene pathologie aan de Universiteit van Milaan-Bicocca en voormalig gastwetenschapper aan de Amerikaanse National Institutes of Health.


Ubah Ali – Somaliland – FGM activist

Ali is mede-oprichter van Solace for Somaliland Girls, een stichting die zich inzet voor het uitbannen van alle vormen van vrouwelijke genitale verminking (FGM) in gemeenschappen in Somaliland, door middel van onderwijs en empowerment.


Zie hier de tien kenmerken dat je het WOKE-virus bezit.


Nisreen Alwan – Irak / Groot Brittannië – Expert op het gebied van volksgezondheid

Alwan is arts en academicus in Groot Brittannië en doet onderzoek naar de gezondheid en het welzijn van vrouwen en kinderen, met als specialiteit op zwangerschap.


Elizabeth Anionwu – Groot Brittannië – Verpleegster

Professor Dame Elizabeth Anionwu is emeritus hoogleraar verpleegkunde aan de University of West London en beschermvrouwe van de Sickle Cell Society.


Nadeen Ashraf – Egypte – Campagnevoerder

Ashraf is een filosofiestudente die gelooft in sociale media als hulpmiddel voor verandering. Ze heeft een passie voor het verspreiden van kennis op een manier die toegankelijk is voor de gehele bevolking.


Erica Baker – Duitsland – Ingenieur

Baker is directeur van GitHub. Haar carrière in de technologie begon 19 jaar geleden aan de Universiteit van Alaska voordat ze in 2006 overstapte naar Google.


Diana Barran – Groot Brittannië – Minister

Baroness Barran is in 2019 benoemd tot de Britse minister voor het maatschappelijk middenveld en is verantwoordelijk voor het beleid met betrekking tot het Office for Civil Society. Ze is de oprichter en voormalig chief executive van SafeLives, een nationale liefdadigheidsinstelling die zich inzet voor het beëindigen van huiselijk geweld.


Bilkis – India – Protestleider

Op 82-jarige leeftijd maakte Bilkis deel uit van een groep vrouwen die vreedzaam protesteerden tegen een controversiële burgerschapswet.


Cindy Bishop – Thailand – VN Vrouwenambassadeur / model

Bishop is een model, actrice en tv-presentator, die ook campagne voert om geweld tegen vrouwen te beëindigen. Dit jaar is ze benoemd tot regionale goodwillambassadeur van UN Women voor Azië en de Stille Oceaan, die gendergelijkheid promoot.


Macinley Butson – Australië – Wetenschapper en uitvinder

Butson begon met uitvinden te komen toen ze zeven jaar oud was. Nu 20, heeft ze een reeks apparaten uitgevonden, met als doel het verbeteren van de resultaten voor borstkankerpatiënten met radiotherapie en het verstrekken van veilig drinkwater voor ontwikkelingslanden.


Evelina Cabrera – Argentinië – Voetbalcoach en manager

Cabrera kende een moeilijke jeugd, maar dat weerhield haar er niet van om voetbalcoach en -manager te worden. Ze richtte op 27-jarige leeftijd de Argentijnse Damesvoetbalbond op.


Wendy Beatriz Caishpal Jaco – El Salvador – activist

Caishpal is een ondernemer, activist, spreker en woordvoerder voor de rechten van mensen met een handicap en overlevenden van gewapende conflicten.


Carolina Castro – Argentinië – vakbondsleider

Castro is de eerste vrouw in haar 130-jarige geschiedenis die een bestuursfunctie bekleedt bij de Argentijnse Industriële Unie (UIA). Haar activisme heeft bijgedragen aan het bevorderen van de agenda voor gendergelijkheid over de partijgrenzen heen in een land waar het publieke debat sterk gepolariseerd is.


Agnes Chow – Hongkong – Pro-democratische activist

Chow, een 23-jarige activist in Hong Kong, was een sleutelfiguur tijdens de Paraplubeweging van 2014. Dit jaar was ze één van de activisten die is gearresteerd op grond van een controversiële nieuwe veiligheidswet die door Peking is opgelegd. Ze is beschuldigd van ‘Samenzwering met buitenlandse troepen’.


Patrisse Cullors – Verenigde Staten – Mensenrechtenactivist

Cullors, artiest, organisator, docent en populaire spreker in het openbaar, is geboren in Los Angeles, mede-oprichter en uitvoerend directeur van de Black Lives Matter Global Network Foundation. Ook is oprichter van de in Los Angeles gevestigde organisatie Dignity and Power Now.


Tsitsi Dangarembga – Zimbabwe – Schrijver en filmmaker

Tsitsi is een veelgeprezen schrijver, filmmaker en cultureel activist. Ze heeft bekroonde boeken geschreven die worden beschouwd als Zimbabwaanse klassiekers en haar films zijn vertoond op festivals over de hele wereld, waaronder het Sundance Film Festival. Ze woont in Harare en werkt lokaal met vrouwelijke Afrikaanse filmmakers.


Shani Dhanda – Groot Brittannië – Activist

Dhanda is een bekroonde gehandicaptenspecialist en sociaal ondernemer, erkend als één van de meest invloedrijke mensen met een handicap in Groot Brittannië. Shani richtte het Diversability Card-initiatief, het Asian Woman Festival en het Asian Disability Network op.


Naomi Dickson – Groot Brittannië – Chief Executive – Activist

Naomi heeft haar leven gewijd aan het ondersteunen van Joodse vrouwen en kinderen die te maken hebben gehad met huiselijk geweld, en aan het opleiden van de Joodse gemeenschap, zodat zij de middelen hebben om huiselijk geweld nu en in de toekomst onder de aandacht te brengen, aan het licht te brengen en te voorkomen.


Karen Dolva – Noorwegen – Innovator

Dolva is de chief executive en mede-oprichter van No Isolation, een in Oslo gevestigde start-up opgericht in oktober 2015. Haar missie is om mensen samen te brengen door middel van warme technologie en kennis.


Ilwad Elman – Somalië – Vredesactivist

Elman is een jonge vrouwelijke leider in het Somalische vredesproces en een wereldwijde autoriteit op het gebied van het beëindigen van conflicten en het verzoenen van gemeenschappen.


Jeong Eun-kyeong – Zuid-Korea – KDCA-commissaris

Dr. Jeong Eun-kyeong is beschreven als een ‘virus-jager’ en heeft de reactie van Zuid-Korea op de Covid-19-pandemie geleid.


Fang Fang – China – auteur

Fang, wiens echte naam Wang Fang is, is een bekroonde Chinese auteur die met meer dan 100 werken. Dit jaar begon ze met het documenteren van gebeurtenissen in Wuhan, waar de uitbraak van het coronavirus voor het eerst opdook.


Somaya Faruqi – Afghanistan – Teamleider robotica

Toen het eerste geval van Covid-19 in Afghanistan werd gemeld in haar thuisprovincie Herat, gingen Somaya en haar volledig vrouwelijke roboticateam – de ‘Afghan Dreamers’ – aan de slag met een goedkope ventilator om coronaviruspatiënten te behandelen.


Eileen Flynn – Ierland – Senator

Flynn schreef dit jaar geschiedenis als de eerste vrouw uit de Irish Travellers-gemeenschap door zitting te nemen in de Seanad Éireann, het hogerhuis van het Ierse parlement.


Jane Fonda – Verenigde Staten – Actrice

Fonda is een tweevoudig Academy Award-winnende actrice, bekend om haar werk in iconische films zoals Klute, Coming Home, On Golden Pond en From 9 till 5 om er maar een paar te noemen. Ze speelt momenteel in de populaire Netflix-serie Grace en Frankie.


Kiran Gandhi – Verenigde Staten – Zangerer

Gandhi, die optreedt als Madame Gandhi, is een zangeres en muzikant, artiest en activist wiens missie het is om genderbevrijding te verheffen en te vieren. Ze is op tournee geweest en drumde met acts als MIA en Thievery Corporation.


Lauren Gardner – Verenigde Staten – Wetenschapper

Gardner is een professor engineering aan de Johns Hopkins University en mededirecteur van het Center for Systems Science and Engineering.


Alicia Garza – Verenigde Staten – Mensenrechtenactivist

Alicia Garza is organisator, politiek strateeg en auteur van The Purpose of Power: How We Come Together When We Fall Apart.


Iman Ghaleb Al-Hamli – Jemen – Microgrid-manager

Iman leidt een groep van 10 vrouwen die een zonne-microgrid opzetten, dat schone en low-impact energie levert, op slechts 25 kilometer van de frontlinie van de verwoestende Jemenitische burgeroorlog.


Sarah Gilbert – Groot-Brittannië – Wetenschapper

Op het moment dat Chinese wetenschappers genetische details van het nieuwe coronavirus publiceerden, gingen Sarah en haar team in Oxford aan de slag om een ​​Covid-19-vaccin te maken. Onderzoeksresultaten tonen 70% bescherming, maar de onderzoekers zeggen dat het cijfer kan oplopen tot 90% door de dosis aan te passen.


Maggie Gobran – Egypte – Koptische non

Mama Maggie Gobran zet zich in voor kinderen en het verbeteren van gemarginaliseerden in Egypte.


Rebecca Gyumi – Tanzania – Advocaat

Gyumi is de oprichter en directeur van het Msichana Initiative, een lokale NGO die zich inzet voor de rechten van meisjes. Ze is een pleitbezorger voor gendergelijkheid en heeft uitgebreide ervaring met het werken aan jongerenbetrokkenheid en het opbouwen van vrouwenbewegingen en belangenbehartiging op nationaal en lokaal niveau.


Deta Hedman – Jamaica – Dart kampioen

Deta werkte 22 jaar ’s nachts bij Royal Mail. Ze heeft 215 dartstitels gewonnen, het op één na hoogste aantal in de geschiedenis. Alleen Phil Taylor heeft er meer. Ze speelde 341 finales, meer dan wie dan ook in de dartsgeschiedenis. Deta arriveerde in 1973 in Engeland en is de huidige aanvoerder van England Darts.


Muyesser Abdul’ehed Hendan – Verbannen Oeigoerse uit Ghulja (in het Chinees, Yining) – Auteur

Muyesser Abdul’ehed, die haar pseudoniem Hendan draagt, begon naam te maken als dichter en essayist tijdens haar studie geneeskunde. Tegen de tijd dat ze haar master in de volksgezondheid had afgerond, besloot ze zich te concentreren op het schrijven.


Uyaiedu Ikpe-Etim – Nigeria – Filmmaker

Uyaiedu Ipke-Etim is een feministische filmmaker, regisseur en LGBTQ+-activiste, die zich inzet voor het creëren van verhalen over gemarginaliseerde groepen in Nigeria.


Miho Imada – Japan – Sake meester brouwer

Sake-brouwen is al lang een mannenwereld, eeuwenlang was het vrouwen verboden om voet te zetten in Japanse brouwerijen.


Isaivani – India – Musicus

Isaivani is een onderscheidende gaana-zanger in India. Gaana-muziek kwam voort uit de volksbuurten van Noord-Chennai (voorheen Madras) in Tamil Nadu. Isaivani heeft jarenlang gezongen en opgetreden in deze door mannen gedomineerde wereld.


Manasi Joshi – India – Atleet

Manasi, een Indiase para-atleet, is de huidige wereldkampioen para-badminton. In juni 2020 plaatste de Badminton World Federation haar wereld nummer twee in de SL3-singles. Manasi is ook een ingenieur.


Nadine Kaadan – Frankrijk – Schrijver / illustrator

Nadine Kaadan is een bekroonde kinderboekenschrijfster en illustrator uit Syrië en woont nu in Londen. Haar boeken zijn verkrijgbaar in verschillende landen en talen en haar missie is een pleidooi voor empowerment en inclusieve vertegenwoordiging in kinderboeken, zodat elk kind zichzelf in een verhaal kan zien.


Mulenga Kapwepwe – Zambia – Kunstenaar en curator

Mulenga Mpundu Kapwepwe is mede-oprichter van het Zambian Women’s History Museum, dat in 2020 is geprezen voor het zichtbaar maken van de bijdrage van Zambiaanse vrouwen aan hun land. Ze heeft ook verschillende bibliotheken voor kinderen beschikbaar gemaakt in de Zambiaanse hoofdstad Lusaka.


Jemima Kariuki – Kenia – Arts

Dr. Jemimah Kariuki heeft een passie voor preventieve geneeskunde, vooral op het gebied van de gezondheid van moeders en kinderen. Ze is de oprichter van de Peace Club, opgericht als reactie op het geweld na de verkiezingen in 2007, en de Public Health Club, die een belangrijke rol speelt bij het organiseren van acties ter preventie van baarmoederhalskanker.


Gülsüm Kav – Turkije – Activist

Gülsüm Kav is een Turkse arts, academicus en medeoprichter van We Will Stop Femicide. Het afgelopen jaar hebben hoge percentages vrouwenmoorden en parlementaire debatten over het al dan niet intrekken van het Verdrag van Istanbul, een wettelijk kader ter bescherming van slachtoffers van huiselijk geweld, tot veel kritiek geleid in Turkije.


Jackie Kay – Groot-Brittannië – Dichter

Jackie Kay is een Schotse dichter, toneelschrijver en romanschrijver. Haar memoires, Red Dust Road, waarin haar zoektocht naar haar biologische ouders wordt beschreven, is door de auteur beschreven als een ‘liefdesbrief’ aan haar blanke adoptieouders. In 2016 is ze uitgeroepen tot de Schottisch Makar, de nationale dichter van Schotland.


Mahira Khan – Pakistan – Actrice

Mahira Khan is geen gewone actrice – ze is uitgesproken tegen seksueel geweld, weigert huidverlichtende crèmes goed te keuren en steunt de strijd tegen racisme. Ze wil sociale problemen in haar geboorteland Pakistan aanpakken door het verhaal in films en op tv te veranderen.


Angélique Kidjo – Benin – Musicus

Viervoudig Grammy-winnaar Angélique Kidjo is een van de grootste artiesten in de internationale muziek van vandaag. Ze heeft de West-Afrikaanse tradities van haar jeugd in Benin kruisbestoven met elementen van Amerikaanse R&B, funk en jazz, maar ook met invloeden uit Europa en Latijns-Amerika.


Chu Kim Ducu – Vietnam – Architect

Architect Kim Duc is op een missie om het recht van kinderen om te spelen in Vietnam te bevorderen. Als mede-oprichter en directeur van Think Playgrounds heeft ze samen met partners en gemeenschappen in het land meer dan 180 openbare speeltuinen gemaakt van gerecyclede materialen.


Safaa Kumari – Syrië – Plantenviroloog

Als plantenviroloog zoekt dr. Safaa Kumari naar oplossingen voor epidemieën die gewassen vernietigen. Nadat ze zaden had ontdekt die de voedselzekerheid in Syrië konden waarborgen, zette ze haar leven op het spel om ze uit Aleppo te redden.


Ishtar Lakhani – Zuid-Afrika – Activist

Ishtar is een feministe, activist en zelfverklaarde ‘onruststoker’. Ze woont in Zuid-Afrika, waar ze samenwerkt met organisaties voor sociale rechtvaardigheid en netwerken over de hele wereld om mensenrechtenadvocatuur te versterken.


Claudia López – Colombia – Burgemeester

Claudia López is de eerste vrouwelijke burgemeester van Bogotá, de hoofdstad van Colombia en de grootste stad van het land.


Josina Machel – Mozambique – Activist voor sociale rechtvaardigheid

Josina Z Machel is een jarenlange verdediger van mensenrechten. Haar levensvervulling is om de rechten van vrouwen te bevorderen.


Sanna Marin – Finland – Minister-president van Finland

Sanna Marin is premier van Finland en leider van de Sociaal-Democratische Partij van Finland. De coalitieregering die zij leidt, is gevormd met vier andere partijen, allemaal geleid door vrouwen: Maria Ohisalo (Groene Liga), Li Andersson (Linkse Alliantie), Anna-Maja Henriksson (Zweedse Volkspartij) en Annika Saarikko (Centrumpartij).


Hayat Mirshad – Libanon – Activist

Hayat is een feministische activiste, journaliste en humanitaire hulpverlener. Ze is mede-oprichter van Fe-Male, een feministisch pionierscollectief in Libanon. De missie van Hayat is ervoor te zorgen dat meisjes en vrouwen toegang hebben tot justitie, informatie, bescherming en mensenrechten.


Buelwa Mkutukana – Zuid-Afrika – Singer / songwriter

Bulelwa Mkutukana is beter bekend onder haar artiestennaam Zahara. Ze vond haar liefde voor zingen in het schoolkoor en begon haar zangcarrière op straat, maar in 2011 werd Zahara’s debuutalbum in minder dan drie weken dubbel platina.


Lucy Monaghan – Noord-Ierland – Campagnevoerder

Lucy Monaghan deed afstand van haar recht op anonimiteit om te praten over hoe ze werd behandeld door de politie en openbare aanklagers in Noord-Ierland. Dit nadat ze haar vermeende verkrachting in 2015 had gemeld. Het leek onwaarschijnlijk dat de zaak tot een veroordeling zou leiden.


Douce Namwezi N’Ibamba – Congo – Journalist

Douce Namwezi N’Ibamba is een multimediajournalist en de oprichter van Uwezo Afrika Initiative. Dit is een non-profitonderneming die de empowerment van vrouwen promoot via journalistiek, beroepsopleidingen en sociaal ondernemerschap.


Vanessa Nakate – Oeganda – Klimaatactivist

Nakate, 23, is een klimaatactiviste uit Oeganda en oprichter van de in Afrika gevestigde Rise Up Movement. Ze voert internationaal campagne om de gevolgen van de klimaatverandering, onder de aandacht te brengen. Ze richt zich met name op hoe de klimaatcrisis armoede, conflicten en genderongelijkheid verergert.


Ethelreda Nakimuli-Mpungu – Oeganda – Gezondheidsexpert

Dr. Ethel Nakimuli-Mpungu, van de Makerere University in Oeganda, werkt aan een therapie met theater, met name voor mensen met hiv en depressie.


Nandar – Myanmar – Activist

Nandar is een pleitbezorger, vertaler, verhalenverteller en maker van twee podcasts: Feminist Talks en G-Taw Zagar Wyne. Ze richtte de Purple Feminists Group op en co-regisseerde een productie van The Vagina Monologists in Yangon.

Vernetta M Nay Moberly – Verenigde Staten – Milieuactivist
Moberly is een echtgenote, moeder, grootmoeder en milieuwactivist.


Nemonte Nenquimo – Ecuador – Waorani leider

Nenquimo is een inheemse Waorani-vrouw die zich inzet voor de verdediging van haar voorouderlijk territorium, cultuur en manier van leven in het Amazone-regenwoud.


Sania Nishtar – Pakistan – Activist

Dr. Sania Nishtar is actief op het gebied van wereldwijde gezondheid en duurzame ontwikkeling. Sinds 2018 leidt ze het transformatieve Ehsaas-programma voor armoedebestrijding, dat het levensonderhoud van miljoenen Pakistanen heeft verbeterd door mobiel bankieren, spaarrekeningen en andere basisbronnen aan te bieden.


Phyllis Omido – Kenia – Milieuactivist

Omido is oprichter en uitvoerend directeur van het Centre for Justice Governance and Environmental Action (CJGEA). Deze strijdt voor milieu- en sociaaleconomische rechten van gemarginaliseerde gemeenschappen in Kenia.


Laleh Osmany – Afghanistan – Activist

In Afghanistan wordt het gebruik van de naam van een vrouw in het openbaar afgekeurd. Alleen de naam van de vader moet op een geboorteakte worden vermeld. Wanneer een vrouw trouwt, verschijnt haar naam niet op haar huwelijksuitnodigingen. Als ze ziek is, staat haar naam niet op medische voorschriften, en als ze sterft, staat haar naam niet op haar overlijdensakte of zelfs niet op haar grafsteen.


Ridhima Pandey – India – Klimaatactivist

Pandey is een klimaatactivist die op negenjarige leeftijd een petitie heeft ingediend tegen de regering van India. Dit als reactie op nalatigheid om de klimaatverandering tegen te gaan. In 2019 spande Ridhima, samen met 15 andere kinderverzoekschriften, een rechtszaak aan tegen vijf landen bij de VN.


Lorna Prendergast – Australië – Dementie autoriteit

In 2019 haalde Lorna Prendergast wereldwijde krantenkoppen toen ze op 90-jarige leeftijd afstudeerde aan de Universiteit van Melbourne met een master in veroudering. Ze droeg haar diploma op aan wijlen haar echtgenoot, met wie ze 64 jaar getrouwd was en aan dementie leed.


Oksana Pushkina – Rusland – Plaatsvervanger van de Doema

Pushkina is de plaatsvervangend ondervoorzitter van de Commissie voor Gezins-, Vrouwen- en Kinderaangelegenheden in de Russische Doema.


Cibele Racy – Brazilië – Docent

Cibele is een gepensioneerd hoofdonderwijzer die een pionier is in het onderwijzen van rassengelijkheid aan basisschoolkinderen in São Paulo.


Susana Raffalli – Venezuela – Voedingsdeskundige

Raffalli is een hulpverlener die al 22 jaar helpt bij noodsituaties over de hele wereld. Ze hielp Cáritas de Venezuela bij het opzetten van een app dat in realtime de impact van de humanitaire crisis op kinderen laat zien op een moment dat de crisis in Venezuela werd ontkend. Ze heeft ook een netwerk van centra opgericht die voedingsondersteuning bieden aan kinderen die in sloppenwijken wonen.


Sapana Roka Magar – Nepal – Crematorium technicus

Nadat ze drie maanden dakloos was geworden, reisde Sapana naar Kathmandu, waar ze betrokken raakte bij een organisatie die niet-opgeëiste lichamen cremeert.


Pardis Sabeti – Iran – Computationele geneticus

Sabeti is een professor aan de Harvard University, het Broad Institute of MIT en Harvard, en het Howard Hughes Medical Institute. Ze heeft bijgedragen aan menselijke en microbiële genomica, informatietheorie, en landelijke surveillance van infectieziekten en onderwijsinspanningen in West-Afrika.


Febfi Setyawati – Indonesië – Activist

Setyawati is de oprichter van Untukteman.id, een organisatie die kwetsbare mensen helpt – vooral zieke mensen met financiële problemen en mensen die getroffen zijn door Covid-19.


Ruth Shady – Peru – Archeoloog

Shady heeft een doctoraat in archeologie en antropologie en is vice-decaan onderzoek aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Nationale Universiteit van San Marcos. Ze is directeur van multidisciplinair onderzoek op de archeologische vindplaats Caral, die wordt beschouwd als de oudste beschaving in Amerika.


Panusaya Sithijirawattanakul – Thailand – Studentenactivist

Dit jaar zijn er pro-democratische protesten door Thailand getrokken en studenten zoals de 22-jarige Panusaya vormen het hart ervan. Zij en andere activisten werden gearresteerd voor hun betrokkenheid, maar ze is later op borgtocht vrijgelaten.


Nasrin Sotoudeh – Iran – Mensenrechtenactivist

Sotoudeh is een Iraanse advocaat die opkomt voor de rechtsstaat en de rechten van politieke gevangenen, activisten van de oppositie, vrouwen en kinderen in Iran. Ze zit een gevangenisstraf uit omdat ze opkwam tegen het veel bekritiseerde rechtssysteem van het land.


Kathy Sullivan – Verenigde Staten – Wetenschapper / astronaut

Sullivan is een ervaren wetenschapper, astronaut, auteur en executive. Ze was één van de eerste zes vrouwen die zich in 1978 bij het NASA-astronautenkorps voegde en onderscheidt zich door de eerste Amerikaanse vrouw te zijn die in de ruimte loopt.


Rima Sultana Rimu – Bangladesh – Docent

Rimu is lid van Young Women Leaders for Peace in Cox’s Bazar, Bangladesh. Dit programma, onderdeel van het Global Network of Women Peacebuilders, heeft tot doel jonge vrouwen uit door conflicten getroffen landen op te leiden om leiders en agenten van vrede te zijn.


Lea T – Brazilië – Transgendermodel

Niet veel modellen kunnen zeggen dat hun allereerste baan voor Givenchy was, maar dat is het geval voor Lea T. Ze zit al meer dan 10 jaar in het vak en heeft de pagina’s van veel spraakmakende publicaties gesierd, waaronder Marie Claire, Grazia en Mode.


Ana Tijoux – Frankrijk – Musicus

De Chileense hiphop arties Ana Tijoux is een feministe en activiste, die in haar teksten sociale en culturele tekortkomingen aan de kaak stelt. Haar ouders gingen in ballingschap tijdens de dictatuur van Augusto Pinochet in Chili, wat een stempel drukte op een carrière.


Opaal Tometi – Verenigde Staten – Mensenrechtenactivist

Tometi is een bekroonde mensenrechtenverdediger en één van de drie vrouwelijke medeoprichters van Black Lives Matter. Ze is ook oprichter van een nieuwe media- en belangenbehartigingshub, Diaspora Rising.


Sviatlana Tsikhanouskaya – Wit-Rusland – Politicus

Tsikhanouskaya is een voormalige presidentskandidaat in Wit-Rusland, waar ze een democratische beweging leidde. In augustus 2020 claimde president Alexander Loekasjenko de overwinning bij de verkiezingen. Dit leidde tot protesten in het hele land te midden vanwege de verkiezingsfraude.


Julia Tsvetkova – Rusland – Activist

Tsvetkova is geboren in een klein industriestadje in het Russische Verre Oosten, waar ze kunst, dans en regie ging studeren. Later begon ze vanuit haar activistische theater en gemeenschapscentrum kwesties aan de orde te stellen met betrekking tot vrouwenrechten, LGBT-rechten, antimilitarisme en ecologie.


Arussi Unda – Mexico – Activist

Terwijl Mexico wordt geconfronteerd met stijgende femicidecijfers, zijn Arussi en haar collectief Brujas del Mar, ‘Heksen van de Zee’, een stem voor vrouwen.


Anastasia Volkova – Oekraïne – Ondernemer

Dr. Anastasia Volkova is een ondernemer en landbouwinnovator, die wetenschap en technologie gebruikt om problemen van voedselzekerheid aan te pakken.


Kotchakorn Voraakhom – Thailand – Landschapsarchitect

Voraakhom omschrijft zichzelf als ‘een stoere Thaise stadslandschapsarchitect’. Ze begon haar werk met het doel om gebarsten bestrating van het uitgestrekte stadsbeeld van Bangkok te demonteren en nieuwe ideeën te laten doorbreken.


Siouxsie Wiles – Groot-Brittannië – Wetenschapper

Wiles is een wetenschapper en communicator op het gebied van volksgezondheid die tijdens de pandemie een drijende kracht was in Nieuw-Zeeland. Ze heeft samengewerkt met cartoonist Toby Morris om de wetenschap van Covid-19 te communiceren. Hun werk samen omvat de populaire ‘flatten the curve’-visualisatie. Deze is in vele talen is vertaald en door regeringen is aangepast om mensen te helpen de lockdowns te begrijpen.


Elin Williams – Wales – Blogger over handicaps

Elin is een schrijfster over haar ervaringen met myalgische encefalomyelitis (ME) en retinitis pigmentosa (een degeneratieve oogaandoening). Ze deelt de op haar blog, My Blurred World, sinds ze 16 was.


Alice Won – Verenigde Staten – Activist

Won is de oprichter van het Disability Visibility Project, een grassroots-campagne die mensen met een handicap aanmoedigt om hun verhalen vast te leggen.


Leo Yee-Sin- Singapore – Dokter

Dr. Leo Yee-Sin runt het National Center for Infectious Diseases van Singapore, dat verantwoordelijk is voor de behandeling van uitbraken van overdraagbare ziekten.


Michelle Yeo – Maleisië – Acteur

Yeoh brak door met acteren door haar eigen stunts uit te voeren in de ‘mannenwereld’ van vechtsportfilms uit Hong Kong. Ze verhuisde naar Hollywood als Bond-girl, en kreeg een de hoofdrol in de James Bond film Tomorrow Never Dies. Ze is een van de weinige actrices uit Azië die een lange, succesvolle carrière in de VS heeft.


Aisha Yesufu – Nigeria – Activist

Aisha Yesufu is een Nigeriaanse activiste die goed bestuur in haar land eist.


Gulnaz Zhuzbaeva – Kirgizië – Activist

In Kirgizië leven meer dan 5.000 mensen met een visuele beperking en veel belangrijke overheidsdocumenten blijven voor hen ontoegankelijk. Gulnaz Zhuzbaeva, oprichter van de Kirgizische Federatie voor Blinden, heeft hard gewerkt om deze materialen in braille beschikbaar te stellen en de toegang voor slechtzienden te verbeteren.


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie