Ventilator als energiezuinig alternatief voor airco

0
Ventilator als energiezuinig alternatief voor airco
Ventilator als energiezuinig alternatief voor airco

Ventilator als energiezuinig alternatief voor airco

Wist je dat het belangrijk is om de woning regelmatig – bij voorkeur dagelijks – even te laten ventileren? En dat je daar eventueel ook een ventilator voor zou kunnen inschakelen? Bovendien kan de ventilator dan ook in de zomer een handige dienst bewijzen door voor de nodige verkoeling te zorgen én blijkt hij – weliswaar op jaarbasis – een pak goedkoper uit te komen.

Kortom, twijfel je nog tussen bepaalde ventilators of ben je nog niet helemaal overtuigd van zijn mogelijkheden, dan raden wij jou aan om dit artikel even rustig door te nemen of eventueel door te klikken naar de bijbehorende webpagina.


Lees hier ->>> meer over gezondheid op deze website.


Een goede ventilatie is noodzakelijk!

Het hoeft alvast geen twijfel meer dat ventilatie bijzonder belangrijk is om bacteriën, schimmels en/ vochtproblemen in de woning tegen te gaan. Het wordt dan ook aangeraden om je woning – bij voorkeur dagelijks en meerdere malen per dag – grondig te ventileren. Uiteraard kun je ervoor kiezen om ‘s morgens bij het opstaan even alle ramen wagenwijd open te zetten.

Echter, wanneer het regent is dat niet altijd vanzelfsprekend gebleken. In dergelijke gevallen zou je kunnen opteren voor een bepaalde type krachtige ventilator waardoor de woning toch even grondig geventileerd wordt. Bovendien zou de ventilator tijdens de zomermaanden nog kunnen worden ingezet om voor verkoeling te zorgen, waardoor het nooit om een miskoop hoeft te gaan.

Uiteraard bestaan er vandaag de dag diverse soorten ventilatoren in verschillende formaten, uitvoeringen en designs én bijgevolg ook prijskaartjes. Dit maakt de keuze zoals je wel begrijpt, meteen een pak lastiger. Toch kan het helpen door te focussen op bepaalde kenmerkende eigenschappen wanneer je de voor- én nadelen van de verschillende toestellen tegenover elkaar probeer af te wegen.


De beste ventilator afhankelijk van het type

Wat voor jou de beste ventilator is, is afhankelijk van verschillende factoren en is bijgevolg vooral een persoonlijke keuze. Om de zoektocht echter enigszins wat makkelijker te maken, kun je proberen focussen op bepaalde eigenschappen zoals bijvoorbeeld het type.

Zo bestaan er wel degelijk verschillende types ventilatoren waarbij sommigen net iets krachtiger zullen zijn dan andere en/ of over meerdere – al dan niet extra – functies zullen beschikken. Bedenk wat jij nodig hebt, wat je verwachtingen en eisen zoal zijn en welk bedrag jij er maximaal wilt maar vooral ook kunt aan spenderen.

Indien je dagelijks van thuis uit werkt, dan zou je eventueel kunnen opteren voor een compacte tafelventilator die – zoals de naam doet vermoeden – gewoonweg bij jou op tafel kan worden geplaatst. Op die manier geniet je op elk moment van de dag een koel briesje wat het werken net iets aangenamer maakt.

Echter, zullen deze apparaten – vanwege hun compacte formaat en dito vermogen – niet in staat zijn om grote oppervlakten te verkoelen. Ben je dus echt op zoek naar een ventilator die in staat is om een groot oppervlak te verkoelen, dan lijkt de plafondventilator of de staande ventilator alvast een betere optie te zijn.


Enkele extra aandachtspunten

Tot slot willen we jou toch nog even wijzen op bepaalde – al dan niet extra – kenmerken die mogelijks als een meerwaarde kunnen worden geïnterpreteerd. Zo dien je aandachtig te zijn voor de blaasrichting en de luchtstroom van de ventilator.

Hoewel de meeste ventilatoren vrijwel alle kanten opblazen – wat mooi meegenomen is omdat je dan niet continu dezelfde koude luchtstroom in je rug of gezicht geblazen krijgt – bestaan er hier en daar nog apparaten die slechts in 1 richting verkoeling bieden.

Daarnaast is het altijd handig indien de ventilator over meerdere snelheden en luchtstroomtypes beschikt waarbij je zelf de instellingen kunt regelen. Zo kun je probleemloos schakelen tussen een zacht briesje en een koele verfrissende wind. Kortom, heel wat mogelijkheden en bijgevolg ook heel wat knopen die je zult moeten doorhakken.


Geef een reactie