Wanneer vinden mensen je aardig? Onderzoek geeft antwoord

0
Wanneer vinden mensen je aardig?
Wanneer vinden mensen je aardig?

Wanneer vinden mensen je aardig? Onderzoek geeft antwoord

Het is natuurlijk best wel leuk, en in vele gevallen handig, om aardig gevonden te worden. De vraag is natuurlijk: hoe krijg je dat nu voor elkaar? Om te beginnen: zelf maar blijven leuteren en de ander niet aan het woord laten komen helpt niet echt. Lees meer, en mensen gaan jou misschien ook nog wel eens aardig vinden.

Wanneer vinden mensen je aardig?
Wanneer vinden mensen je aardig?

Lees hier->>> meer aardige artikelen, interessante onderzoeken en bijzondere feiten over psychologie op deze website


Wanneer vinden mensen je aardig? Onderzoek geeft antwoord


Onderzoekers van de Harvard Business School bestudeerden vele gesprekken waarbij mensen elkaar leerden kennen. Het ging om speeddates en de normale huis- tuin en keukenkennismakingsgesprekjes. Zowel bij de speeddate als het het normale kennismakingsgesprek vinden we mensen leuker als ze veel vragen stellen. Beter is nog als ze meerdere vervolgvragen stellen. Dat streelt je ego en dan lijken ze oprecht in je geïnteresseerd.


Across 3 studies of live dyadic conversations, we identify a robust and consistent relationship between question-asking and liking: people who ask more questions, particularly follow-up questions, are better liked by their conversation partners. When people are instructed to ask more questions, they are perceived as higher in responsiveness, an interpersonal construct that captures listening, understanding, validation, and care.

It doesn’t hurt to ask: Question-asking increases liking


Voor de speeddaters zorgt het dat de kans op een tweede afspraak met sprongen vooruitgaat. Hoe werkt dan zo iets? Nou, je vraagt aan de ander: wat zijn je hobby’s? De ander geeft aan: ik houd wel van tennissen. Dan kun je bijvoorbeeld de vraag stellen: heb je de wedstrijd van … tegen … gisteren nog gezien? Volgende vervolg vraag: wat vond je er van? Stel dus open (vervolg-) vragen: vragen die niet of nauwelijks te beantwoorden zijn met ja of nee.


Bron en meer informatie: K. Huang, M. Yeomans M, A.W.Brooks, J. Minson en F. Gin: It doesn’t hurt to ask: Question-asking increases liking in de Journal of Personality and Social Psychology, april 2017


 

Geef een reactie