, , , , , ,

Wappies hebben een minderwaardigheidscomplex

Wappies hebben een minderwaardigheidscomplex

Wappies hebben een minderwaardigheidscomplex

In een tijd vol ellende en rampen en waarin meer mensen dan ooit hun kennis online opdoen, zien we steeds meer aanhangers van complottheorieën. We zijn ook meer geneigd om complotten te geloven onder verhoogde stress.

Sommige complottheoretici zijn er trots op ‘kritische vrijdenkers’ te zijn. Een nieuwe studie laat juist het omgekeerde zien. Er lijkt een verband tussen verminderd kritisch denkvermogen en meer geloof in complottheorieën. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over psychologie op deze website.


Wappies hebben een minderwaardigheidscomplex

Een complottheorie of samenzweringstheorie is een theorie dat een bepaalde gebeurtenis, ontwikkeling of toestand op bijvoorbeeld sociaal, politiek of economisch gebied het resultaat is van een samenzwering.

In twee onderzoeken beoordeelden de onderzoekers de kritische denkvaardigheden van 338 studenten met behulp van een Franse versie van de Ennis-Weir Critical Thinking Essay Test. Vervolgens scoorden ze de neiging van de studenten om te geloven in ‘complotten’ en de eigen kritische denkvaardigheden.

Kritisch denken, de objectieve analyse en evaluatie van een situatie, vereist een aantal cognitieve vaardigheden. Deze omvatten het vermogen om relevante versus irrelevante informatie te onderscheiden, systematisch denken, andere perspectieven te zien, drogredenen te herkennen en te vermijden, verder te kijken dan het voor de hand liggende, bewust te zijn van vooroordelen en deze te vermijden en van gedachten te veranderen bij nieuw bewijs.

Uit de onderzoeken bleek hoe meer de studenten in complottheorieën geloven, hoe slechter ze presteren op de kritische denkvaardigheidstest. Overigens wil dit niet direct zeggen dat de ‘wappies’ dommer of minder intelligent zijn. Het zou kunnen zijn dat ze nooit de kansen hebben gehad om deze kritische denkvaardigheden te verwerven.

Wappies, je bijzonder voelen en een minderwaardigheidscomplex?

Onderzoekers zagen ook dat de studenten die geloofden in complotten ook meer behoefte hadden ‘om zich speciaal te voelen’. Kritisch denkvermogen kan helpen om tegenstrijdig bewijs te zoeken in plaats van blindelings te vertrouwen op een complottheorie.


Bron en meer informatie: Anthony Lantian, Virginie Bagneux, Sylvain Delouvée en Nicolas Gauvrit: Maybe a free thinker but not a critical one: High conspiracybelief is associated with low critical thinking ability in: Applied Cognitive Psychology, 6 januari 2021.


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie