Wat zijn de populairste muziekgenres ter wereld? – De top 10

0
Wat zijn de populairste muziekgenres ter wereld?
Wat zijn de populairste muziekgenres ter wereld?

Wat zijn de populairste muziekgenres ter wereld?

Muziek is al zo oud als de mensheid. Het is een prima manier om energie kwijt te raken, te ontspannen of om mogelijke geesten te verdrijven. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over muziek op deze website.


Top 10: populairste muziekgenres ter wereld


10. Metal

Heavy metal of metal (in het Nederlands ook metalmuziek genoemd) is een muziekstroming die begin jaren zeventig van de 20e eeuw is ontstaan en voortkwam uit de hardrockmuziek.

Het wordt gekenmerkt door agressieve ritmes, zwaar versterkte elektrische gitaren en duistere tonen. Black Sabbath, met Ozzie Osbourne als leadzanger, wordt vaak als eerste heavymetalband aangewezen.

Andere bekende heavymetalbands zijn Venom, Iron Maiden, Saxon, Accept, Motörhead, Metallica en Judas Priest. Uit heavy metal kwamen uiteindelijk andere subgenres voort, zoals thrashmetal, deathmetal, powermetal en gothic metal


9. Country

Countrymuziek is de verzamelnaam voor verschillende muziekstijlen van Amerikaanse muziek. Dit genre is ontstaan op het platteland in het zuidelijke deel van de Verenigde Staten en zijn wortels in de Amerikaanse volksmuziek heeft.

Doorgaans betreft het een zangstem die wordt begeleid door een aantal eenvoudige instrumenten. Denk aan de steelgitaar, viool en akoestische gitaar zijn de traditionele, maar tegenwoordig worden ook elektrische gitaar en drums gebruikt.

De oorsprong ligt in de smeltkroes van alle nationaliteiten, die in de 18e eeuw naar de Nieuwe Wereld trokken.

Veel emigranten brachten hun muziekinstrumenten mee, en na een week hard werken kwam men op zaterdag bij elkaar om te ontspannen en muziek te maken. Hier ligt de oorsprong van de hedendaagse country-and-western.


8. K-pop

K-pop (afkorting voor Koreaanse pop(muziek)) is een muziekgenre uit Zuid-Korea. Het bestaat uit een mix van verschillende muziekstijlen, zoals hiphop- en popmuziek. Daarnaast is K-pop ook een subcultuur.

Een van de artiesten die vaak genoemd wordt vanwege het internationaal op de kaart zetten van K-pop, is PSY. Met Gangnam Style had hij in 2012 een grote hit. In 2017 werd de boyband BTS wereldwijd populair.


7. Klassieke muziek

Klassieke muziek is de geschoolde muziek die voortgebracht is door, of geworteld is in, de westerse kerkelijke en wereldlijke muziektradities, grofweg vanaf de middeleeuwen tot heden.

De benaming klassieke muziek wordt wel als een synoniem voor kunstmuziek of serieuze muziek gebruikt, als tegenhanger van populaire muziek (lichte muziek) en volksmuziek.
https://youtu.be/jgpJVI3tDbY


6. Indie- en alternatieve rock

Indie is een verzamelnaam die wordt gebruikt die zich over het algemeen laat karakteriseren door haar houding een afkeer van commerciële muziek en een voorliefde voor het experiment.

De naam komt van het Engelse woord independent, wat onafhankelijk betekent. Hiermee refererend aan de DIY-houding van de bands of hun platencontract met een onafhankelijk platenlabel.

Onder meer indierock, indiepop, indietronica en indiefolk behoren hiertoe. Indiemuziek kan vrij divers zijn, van ambient tot heavy metal.

Meestal bedoelt men met de naam een subgenre uit de alternatieve rock, de zogenoemde indierock. De muziek die bekend werd door bands als Pavement en Sonic Youth.

Indie is zelden toegankelijke muziek. Bepaalde bands, die eerst als ‘moeilijk’ werden omschreven, braken toch door bij het grote publiek. Het rolmodel hierbij is Nirvana.

De band van Kurt Cobain begon als een typisch indiebandje, met een eerste, vrij rauwe, plaat (Bleach) maar brak totaal onverwacht door met haar tweede cd Nevermind. Het succes van Nirvana opende de weg voor veel andere bands.

Toch blijft een groot deel van de indiemuziek meer een zaak voor liefhebbers dan voor het grote publiek.


5. Latin

Latin beslaat een diverse verscheidenheid aan genres die als gemeenschappelijke factor het gebruik van Romaanse talen hebben, zoals de meest prominente taal Spaans, het Portugees in Brazilië en in mindere mate Creoolse talen.

De vermenging van Latijns-Amerikaanse muziek met popmuziek wordt latin pop genoemd en groeide in de jaren tachtig en negentig uit tot de populairste substijl.


Zie hier de Top 50 beste grunge albums volgens Rolling Stone Magazine.


4. Dance en electronische muziek

Dance, ook wel electronic dance music (EDM) genoemd, is een verzamelnaam voor alle soorten elektronische dansmuziek. Het belangrijkste kenmerk is dat de muziek grotendeels gemaakt is met elektronische muziekinstrumenten.

De meeste dancestijlen kenmerken zich doordat de melodie eenvoudig is en in een 4/4-maat wordt gespeeld. Vaak heeft de muziek repeterende melodieën en bevatten de meeste danceplaten een bass drum.


Zie hier de Top 10 beste Heavy Metal zangers aller tijden.


3. Rock

Rock is een muziekgenre dat traditioneel gekenmerkt wordt door een bezetting van gitaar, basgitaar en drums, aangevuld met zang en/of andere instrumenten. De rockmuziek werd populair in de Verenigde Staten tijdens de jaren 50.

Het evolueerde uit bestaande genres zoals rhythm-and-blues en country. Waar het toen alleen uit rock-‘n-roll en rockabilly bestond, groeide rock uiteindelijk uit tot een muziekstroming met veel verschillende subgenres.

Rock waaide in de jaren zestig, mede dankzij de British Invasion, over naar de rest van de wereld. Eind jaren 60 ontstond de psychedelische rock, gevolgd door hardrock en punk in de jaren 70. In de jaren erna waren new wave, heavy metal en grunge populair.


Zie hier de Top 10 beste grunge zangers.


2. Hip-hop en rap

Hiphop is een culturele beweging, vooral bekend als muziekstijl. Ze is ontstaan in de jaren zeventig in New York, en dan voornamelijk in de arme wijk The Bronx.

Het bestaat uit een gestileerde ritmische muziek die vaak gepaard gaat met rappen, een ritmische en rijmende spraak-zang-techniek.

Hip-hop ontwikkelde zich als onderdeel van de hiphopcultuur, een subcultuur gedefinieerd door vier belangrijke stilistische elementen: MC’ing/rappen, turntablism, breakdance en graffiti.

Hiphop is waarschijnlijk ontstaan uit 70’s disco, dancehall en dub maar werd een eigen stroming in The Bronx tijdens zogeheten block parties (wijkfeesten).

Dit heeft ook een grote invloed gehad op de rapmuziek. Voorbeelden zijn KRS-One, Cypress Hill, Wu-Tang Clan, Ice-T en Jay-Z.

Op de block parties in de jaren zeventig mixten dj’s, zoals DJ Kool Herc en Grandmaster Flash, met twee kopieën van eenzelfde funk- of electro-plaat de drumsolo’s (of breakdowns) aan elkaar.

Als de breakdown (of break) op de eerste plaat eindigde, mixten ze de tweede kopie erdoor enzovoort. Op deze manier ontstond een nieuw nummer met uitsluitend drums, waar de dj overheen scratchte.


1. Pop

Popmuziek is een afkorting van ‘populaire muziek’. Het is evenals eigentijdse muziek een verzamelnaam voor tal van stijlen in de muziek, maar meer gericht op de populariteit dan naar de diversiteit van de muziek.

De gemeenschappelijke noemer van popmuziek is dat een breed publiek toegang heeft tot de muziek. Dit gebeurde na 1945 door de verbetering en beschikbaarheid van de technologie zoals de platenspeler en de radio.

Daarnaast gaf de economische groei die in de jaren vijftig jongeren de gelegenheid consument te worden.

In de eerste jaren is de popmuziek de uitingsvorm voor jongeren. Muziekinstrumenten gebruikt in de popmuziek zijn hoofdzakelijk de elektrische gitaar, de basgitaar, drums en synthesizer.


Top 10: populairste muziekgenres ter wereld

  1. Pop
  2. Hip-hop en rap
  3. Rock
  4. Dance en electronische muziek
  5. Latin
  6. Indie- en alternatieve rock
  7. Klassiek
  8. K-pop
  9. Country
  10. Metal

Geef een reactie