, , ,

Ontdek het lekkerste streetfood ter wereld: de top 10

Lekkerste streetfood ter wereld

Straatvoedsel verwijst naar eten of drinken wat je koopt bij een straatventer of verkoper op straat of op andere openbare plaatsen, zoals markten, beurzen en parken. Het streetfood is vaak te verkrijgen bij een draagbare voedselkraam of foodtruck en is bedoeld voor onmiddellijke consumptie. Lees meer…


Lees hier → meer over eten en drinken op deze website.


Top 10 lekkerste streetfood ter wereld

Bron: www.tasteatlas.com


10. Pierogi

Polen

Een bord pierogi

Een bord pierogi

Pierogi is een deeggerecht, dat vooral men eet in Polen, Wit-Rusland, Rusland, Oekraïne, de Baltische landen, Tsjechië, Slowakije en andere Slavische landen.

Overigens bestaan gelijksoortige gerechten bestaan ook in Finland en Centraal-Azië en in de joodse keuken. Pierogi was oorspronkelijk een hapje bij feestmaaltijden.

De vulling van pierogi bestaat gewoonlijk uit kwark, gehakt, spek, aardappelen, wittekool (of bloemkool), uien, champignons of witte boerenkaas. Ook worden verschillende fruitsoorten als aardbeien, bessen en appels gebruikt.

Je kookt de pierogi een paar minuten in water gekookt, waarna ze ook kan braden in een pan met varkensvet of bakken in een oven. Na het bakken overdek je ze met boter of olie. Je serveert ze met zure room of soms met appelmoes, of besprenkeld met gebakken gesnipperde ui of spek.


9. Bánh mì

Vietnam

Bánh mì

Bánh mì

In de Vietnamese keuken is de Bánh mì een kort stokbrood met een dunne, knapperige korst en een zachte, luchtige textuur. Je slijt het brood in de lengte gespleten en vult het met vlees en hartige ingrediënten.


Zie hier de Top 10 meest Britse gerechten.


8. Carnitas

Mexico

Taco's gemaakt met carnitasvulling

Taco’s gemaakt met carnitasvulling

De carnitas, letterlijk vertaald als “kleine stukjes vlees”, is een gerecht uit de Mexicaanse keuken dat zijn oorsprong vindt in de staat Michoacán.

Carnitas bereid je door varkensvlees te stoven of te sudderen in olie of bij voorkeur reuzel, totdat het mals is. Het proces duurt drie tot vier uur, en het resultaat is zeer mals en sappig vlees. Vervolgens serveer je het meestal met gehakte korianderblaadjes, stukjes ui, salsa, guacamole, tortilla’s en refried beans (frijoles refritos).


Zie hier de 10 beste superfoods voor een beter dieet.


7. Crêpes

Frankrijk

Een zoete crêpe open, met slagroom en aardbeiensaus

Een zoete crêpe open, met slagroom en aardbeiensaus

Een crêpe is een flinterdunne pannenkoek. Crêpes zijn meestal onder te verdelen in twee categorieën: zoete crêpes (crêpes sucrées) of hartige galettes (crêpes salées). Ze worden vaak geserveerd met een breed scala aan vullingen zoals kaas, fruit, groenten, vlees en verschillende spreads. Crêpes kun je ook flamberen, bijvoorbeeld in crêpes Suzette.

De Franse term “crêpe” komt voort uit crispa, de vrouwelijke versie van het Latijnse woord crispus, wat “gekruld, gerimpeld, met krullend haar” betekent.


Zie hier de Top 10 populairste kookboeken 2023.


6. Tacos

Mexico

Tacos

Tacos

Een taco is een traditioneel Mexicaans gerecht dat bestaat uit een klein, handgroot maïs- of tarwe- tortilla op basis van een vulling. Vervolgens wordt de tortilla om de vulling gevouwen en met de hand gegeten.

Een taco kun je maken met een verschillende vullingen. Denk aan, varkensvlees, kip, zeevruchten, bonen, groenten en kaas, gegarneerd met verschillende kruiden, zoals salsa, guacamole of zure room. Daarbij kun je genriuik maken van groenten, zoals sla, ui, tomaten en chilipepers.

Taco’s zijn een veel voorkomende vorm van antojito’s, of Mexicaans straatvoedsel, die zich over de hele wereld heeft verspreid.


Zie hier de 10 lekkerste dessert uit Frankrijk.


5. Roti canai

Indonesië

Roti canai, een soort roti met eiervulling, geserveerd op een bananenblad

Roti canai, een soort roti met eiervulling, geserveerd op een bananenblad

De roti canai of roti prata, ook bekend als roti chanai, roti chennai en roti cane, is een Indiaas platbroodgerecht dat voorkomt in verschillende landen in Zuidoost-Azië, vooral in Brunei, Indonesië, Maleisië, Singapore en Thailand.


Zie hier de Top 10 lekkerste Mexicaanse eten aller tijden.


4. Guotie

China

Guotie

Guotie

De guotie zijn een soort Chineseknoedels en besttaan doorgaans uit een gemalen vlees en/of groente, gewikkeld in een dun opgerold stukdeeg. Het deeg wordt vervolgens afgedicht door de randen tegen elkaar te drukken. De guotie wordt vervolgens gekookt (shuǐ jiǎo), gestoomd (zhēng jiǎo), gebakken (jiān jiǎo) of gefrituurd (zhá jiǎo)

Hierna serveer je ze met een dip van zwarte azijn en sesamolie. Ze kunnen ook worden geserveerd in een soep (tāng jiǎo).


Zie hier: eten van een hotdog kost je 35 minuten van je leven.


3. Pastel de nata

Portugal

Pastel de nata

Pastel de nata

De Pastéis de nata, ook bekend als Pastéis de Belém, behoren tot de meest iconische zoetigheden uit de Portugese culinaire traditie. Hoewel ze verkrijgbaar zijn in tal van cafés en patisserieën verspreid over Portugal, wordt het oorspronkelijke recept zorgvuldig bewaard als een goed bewaard geheim van de Fábrica dos Pastéis de Belém in het betoverende Lissabon.


2. Batagor

Indonesië

Batagor

Batagor

Baso Tahu Goréng of afgekort Batagor, is een Soendanese schotel uit Indonesië, en populair in Zuidoost-Azië. Het bestaat uit gebakken sin-knoedels, meestal geserveerd met pindasaus.

Je maakt het traditioneel van gehakte tenggiri (makreel), hoewel men soms ook ook andere soorten zeevruchten zoals tonijn en garnalen gebruikt. De vispasta wikkel je in wontonvelletjes of in tofu gevuld en vervolgens frituur je het in olie.


Zie hier de Top 10 traditionele uit Zwitserland die je gegeten moet hebben.


1. Siomay

Indonesië

Siomay

Siomay

De siomay of siomai, ook wel somay genoemd) is meestal een wontonverpakking, gevuld met vulling en gestoomd.Je kunt het ook serveren met gestoomde aardappelen, tofu, hardgekookte eieren, gestoomde bittere pompoen en kool. Dit voorgaande in plakjes gesneden en gegarneerd met pindasaus en ketjap manis (zoete sojasaus).

Omdat de bevolking van Indonesië grotendeels moslim is, gebruikt de Indonesische siomay zelden varkensvlees. In plaats daarvan gebruiken ze vaak verschillende soorten vis, meestal wahoo of makreeltonijn. Deze variant komt minder vaak voor in westerse landen.


Zie hier de Top 10 beste markten ter wereld voor fijnproevers 2024.


Top 10 lekkerste streetfood ter wereld

 

  1. Siomay
  2. Batagor
  3. Pastel de nata
  4. Guotie
  5. Roti canai
  6. Tacos
  7. Crêpes
  8. Carnitas
  9. Bánh mì
  10. Pierogi