, , , ,

Top 10 lekkerste Mexicaanse eten aller tijden

Lekkerste Mexicaanse eten aller tijden

De Mexicaanse culinaire traditie omvat een unieke fusie van Azteekse en Spaanse invloeden, waarbij maïs als belangrijkste ingrediënt wordt gebruikt in diverse bereidingen.

Chilipepers en tomaten zijn ook onmisbaar en vinden hun weg naar bijna elk gerecht. Deze keuken vertoont aanzienlijke regionale variaties en wordt gekenmerkt door de levendige straatvoedselcultuur in Mexico.

Gerelateerd hieraan is Tex-Mex, een smaakvolle combinatie van Texaanse en Mexicaanse smaken. Vaak worden gerechten uit Tex-Mex ten onrechte toegeschreven aan de Mexicaanse keuken, zoals chili con carne en fajita’s. Lees meer…


Lees hier → meer over eten en drinken op deze website.


Top 10 lekkerste Mexicaanse eten aller tijden


10. Guacamole

Guacamole

Guacamole

De guacamole is een (dip)saus, afkomstig uit het zuiden van Mexico. De ingrediënten zijn naast avocado vaak ook tomaat, ui en/of knoflook, sap van een limoen of citroen, chilipeper (met name jalapeñopepers), korianderblad en verschillende andere kruiden.

Het wordt meestal gegeten met Mexicaanse tortilla’s en tortillachips, maar kan worden toegevoegd aan vrijwel elk Mexicaans gerecht.


9. Sopa Tarasca

Sopa Tarasca

Sopa Tarasca

Deze beroemde soep uit de staat Michoacán in West-Mexico maak je van gepureerde bonen, samen met tomaten en gedroogde chilipepers, waardoor het gerecht veel karakter krijgt.

Je kunt ook pasilla’s gebruiken of, als je van heet houdt, gaujillo’s, die ook wat rokerige tonen in de pot brengen.


Zie hier ontdek het lekkerste streetfood ter wereld: de top 10.


8. Sopa de lima

Sopa de lima

Sopa de lima

Limoensoep is een traditioneel gerecht uit de Mexicaanse staat Yucatan, gemaakt van kip of ander vlees zoals varkensvlees of rundvlees, limoensap en geserveerd met tortillachips.

De combinatie van vlees van dieren uit Europa, de kruiden, de kookmethodes en de bereiding van meerdere lokale ingrediënten, resulteerde in veel gerechten zoals de limoensoep


Zie hier de Top 10 beste markten ter wereld voor fijnproevers 2024.


7. Antojitos

Antojitos

Antojitos

De antojito, letterlijk ‘kleine trek’ in het Spaans, is een Mexicaans gerecht dat je, net als in andere Latijns-Amerikaanse landen, op elk moment als tussendoortje kan eten. Overigens kun je het ook als hoofdgerecht serveren.

Antojitos zijn onderdeel van de garnachas-gerechten. Garnaches zijn een traditioneel gerecht dat bestaat uit gebakken maïstortilla ‘s, gegarneerd met gebakken bonen, geraspte kool en kaas.

De Antojito kan een gebakken maïstortillabasis zijn, vergezeld van een chilisaus, of ook toast, zoals platillo volador, een soort croque-monsieur (tosti).

In andere landen, zoals Venezuela, kan antojito bestaan ​​uit gebakken en gezouten pinda’s of cashewnoten, of in de vorm van empanadas of tequeños.


Zie hier de Top 25 populairste eten uit India.


6. Chilorio

Chilorio

Chilorio

De chilorio is een varkensvleesgerecht uit de Mexicaanse deelstaat Sinaloa. Chilorio is meestal gemaakt gemaakt van varkensvlees gebakken in chilisaus.

Bij het maken van chilorio stoof je het varkensvlees urenlang langzaam totdat het uit elkaar valt. Vervolgens trek je het uit elkaar het in hapklare stukjes, bak je dit in reuzel gebakken en en kook je dit weer in een chilisaus gemaakt van gedroogde chilipepers.

De saus breng je op smaak gebracht met uien, komijn en knoflook.


Zie hier de Top 10 lekkerste pasta’s ter wereld,


5. Chilaquiles

Chilaquiles

Chilaquiles

De chilaquiles is een traditioneel Mexicaans ontbijtgerecht bestaande uit maïstortilla’s die in vieren zijn gesneden en licht gebakken.

Meestal vormen maïstortilla ’s in vieren gesneden en licht gebakken, of gebakken voor een lichtere versie, de basis van het gerecht. Groene of rode salsa giet je over de knapperige tortilladriehoeken.

Je stooft het geheel totdat de tortilla zacht begint te worden. Ook kun je pulled chicken aan de mix toegevoegen. Je garneerd het met crema, verkruimelde queso-fresco, gesneden ui en plakjes avocado.

Chilaquiles eet je bijvoorbeeld met gebakken bonen, eieren (roerei of gebakken) en guacamole als bijgerecht.


4. Cochinita pibil

Cochinita pibil

Cochinita pibil

De cochinita pibil is een traditioneel Yucatec Maya gerecht van langzaam geroosterd varkensvlees van het schiereiland Yucatán.

De bereiding van traditionele cochinita omvat het marineren van het vlees in sterk zuur citroensap, het toevoegen van annattozaad, dat een levendig verbrande oranje kleur geeft, en het roosteren van het vlees in een píib terwijl het in bananenblad is gewikkeld.

Cochinita betekent babyvarken, dus bij echte cochinita pibil roosteren ze een heel speenvarken. Het hoge zuurgehalte van de marinade en de langzame kooktijd maken het vlees mals, waardoor je de anders taaie stukken vlees kunt gerbuiken.


Zie hier de Top 10 lekkerste gerechten uit Mexico (die je zou moeten proberen).


3. Esquites

Esquites

Esquites

De Esquites of ezquites, troles en trolelotes in Noordoost-Mexico, chasca in Aguascalientes, vasolote in Michoacán is een Mexicaanse snack of antojito.

Je kunt ze vinden op lokale markten en op straatverkopers die maïs verkopen. Het woord esquites komt van het Nahuatl- woord ízquitl, wat ‘geroosterde maïs’ betekent.

Esquites maak je van van witte maïskorrels die zijn gekookt, verzacht in water met zout en epazote . Soms wordt de maïs na het koken ook gebakken in boter en uien.

De witte maïskorrels kook je eerst tot ze zacht en gaar zijn in grote potten. Vanwege het serveren van de mais in plastic of piepschuimbekers, heeft dit gerecht ookde Engelse naam ‘corn in cup’.


Zie hier de Top 10 landen waar mensen het meeste rijst eten ter wereld 2024.


2. Carne asada tacos

Carne asada tacos

Carne asada tacos

De carne asada taco’s zijn heerlijke met steak en Mexicaans geïnspireerde straattaco’s. Vul je tortilla gewoon met sappige steak, avocado, ui, cotijakaas en verse koriander.


1. Carnitas

Carnitas - Top 10 lekkerste Mexicaanse gerechten aller tijden

Carnitas

De Carnitas, wat letterlijk ‘klein vlees’ betekent, is een gerecht uit de Mexicaanse keuken dat zijn oorsprong vindt in de staat Michoacán.

Je maak de Carnitas door varkensvlees in olie of bij voorkeur reuzel te smoren of te laten sudderen tot het gaar is. Het proces duurt drie tot vier uur en het resultaat is zeer mals en sappig vlees.

Dit serveer je met gehakte koriander, in blokjes gesneden ui, salsa, guacamole, tortilla’s en gebakken bonen (frijoles refritos).


Top 10 lekkerste Mexicaanse eten aller tijden

  1. Carnitas
  2. Carne asada tacos
  3. Esquites
  4. Cochinita pibil
  5. Chilaquiles
  6. Chilorio
  7. Antojitos
  8. Sopa de lima
  9. Sopa Tarasca
  10. Guacamole