AI vindt conservatieve vrouwen gelukkiger, aantrekkelijker op foto’s: studie

0
AI vindt conservatieve vrouwen gelukkiger, aantrekkelijker op foto's:
AI vindt conservatieve vrouwen gelukkiger, aantrekkelijker op foto's:

AI vindt conservatieve vrouwen gelukkiger, aantrekkelijker op foto’s

Onderzoekers ontdekten dat conservatieve vrouwelijke politici de neiging hebben om gelukkiger en aantrekkelijker over te komen op foto’s. Dit in vergelijking met liberale politici, heeft een nieuwe AI-studie aangetoond.


Lees hier ->>> meer over politiek op deze website


AI vindt conservatieve vrouwen gelukkiger, aantrekkelijker op foto’s


Volgens de studie gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports kan AI de politieke ideologie van een persoon met 61 procent nauwkeurigheid kan voorspellen. Dit door slechts één ‘headshot’ te analyseren.

De wetenschappers gebruikten de Face API-tool van Microsoft Azure om de emotionele toestand te beoordelen van ongeveer 3.200 publiekelijk ingezonden foto’s van politieke kandidaten. Deze kandidaten namen deel aan de Deense gemeenteraadsverkiezingen van 2017.

Volgens de analyse had 80 procent van de gezichten een gelukkige uitdrukking, terwijl 19 procent neutraal was.

“Voor vrouwen (maar niet voor mannen) werden hoge aantrekkelijkheidsscores gevonden onder degenen die volgens het model waarschijnlijk conservatief zijn. Deze resultaten zijn geloofwaardig gezien het feit dat eerder onderzoek met menselijke beoordelaars ook een verband heeft aangetoond tussen aantrekkelijkheid en conservatisme.” Dit sschrijven de onderzoekers.


Zie hier politieke seksschandalen – Een promiscue top 12


Mannengezichten nog beter te lezen

Bovendien toonde het onderzoek aan dat de nauwkeurigheid van gezichtsherkenning zelfs nog hoger is voor mannen, namelijk 65 procent, voordat onderzoekers alle visuele aanwijzingen van de foto’s verwijderden, behalve de gezichten van de mannen, zoals overhemdkragen.

Volgens het onderzoek hadden linkse mannelijke politici meer neutrale, minder gelukkige uitdrukkingen dan hun conservatieve tegenhangers.

“Aantrekkelijkheid was niet het enige correlaat van model-voorspelde ideologie. We ontdekten ook dat het uiten van geluk wordt geassocieerd met conservatisme voor beide geslachten.”


Zie hier waarom mensen opgewonden worden van politiek.


“Uit eerder werk is gebleken dat glimlachen op foto’s een geldige indicator is van extraversie. En hoewel extraversie niet algemeen wordt geassocieerd met ideologie, hebben sommige onderzoeken aangetoond dat rechtse politici meer extravert zijn.”, voegden de onderzoekers eraan toe.


Bron en meer informatie: Stig Hebbelstrup Rye Rasmussen, Steven G. Ludeke & Robert Klemmensen: Using deep learning to predict ideology from facial photographs: expressions, beauty, and extra-facial information, Scientific Reports volume 13, Article number: 5257 (2023), uit: www.nature.com


Geef een reactie