Belangrijkste Duitse uitvindingen – Een top 20

0
Belangrijkste Duitse uitvindingen
Belangrijkste Duitse uitvindingen

Belangrijkste Duitse uitvindingen

De Duitsers zijn een nijver volkje. Proberen altijd alles beter te maken en dat lukt ze vaak ook nog. Zie hier twintig Duitse uitvindingen met hun uitvinders. lees en zie meer…


Lees hier ->>> meer over Duitsland op deze website.


Top 20 – Belangrijkste Duitse uitvindingen


20. Thermoskan

‘Houdt het koud, houdt het warm – zonder vuur en zonder ijs.’ Deze reclameslogan voor de thermosfles, die glasingenieur Reinhold Burger zelf bedacht.

Zo beschreef hij de dubbele voordelen van zijn uitvinding vanaf 1903. In 1909 verkocht Burger zijn patent en werd daarmee een rijk man.


19. Pocket camera

In 1925 vormde de zakcamera van Oskar Barnack de hoeksteen voor spontane fotos. Vóór zijn uitvinding gebruikten fotografen de omvangrijke camera die veel te groot was om mee te nemen. Met Barnack’s nieuwe kleinformaat camera was fotojournalistiek geboren.


18. De platenspeler

Grammofoon (Pathéphone) uit 1914
Grammofoon (Pathéphone) uit 1914

De jeugd van vandaag kent ze nog nauwelijks, de 50-jarigen rouwen om het verdwijnen van. Met de uitvinding van de platenspeler in 1887 bracht Emil Berliner al meer dan 100 jaar muziek in de huiskamer.

Hoewel Berliner misschien niet zo bekend is als Thomas Edison, zijn zijn uitvindingen zoals de microfoon even belangrijk.


17. Kernsplijting – Energie met bijwerkingen

In 1938 waren Otto Hahn, Lise Meitner en Fritz Strassmann de eersten die erkenden dat het uraniumatoom, wanneer het door neutronen werd gebombardeerd, splitte.

Het nieuws over de splitsing van het atoom en het vrijkomen van enorme hoeveelheden energie bereikte de Verenigde Staten en resulteerde uiteindelijk in de ontwikkeling van de eerste atoombom.

Na de Tweede Wereldoorlog werd Hahn een gepassioneerde campagnevoerder tegen het gebruik van atoombommen.


16. Mayonaise

Mayonaise werd in 1756 in Frankrijk uitgevonden. Maar het was de Duitse immigrant Richard Hellman die in 1905 de eerste kant-en-klare mayonaise verkocht bij Richard Hellman’s delicatessenwinkel in New York.

Hij begon mayonaise te verkopen in grote glazen flessen omdat het makkelijker te verkopen was. Dit product werd op de markt gebracht als ‘Hellman’s Blue Ribbon Mayonnaise’.


15. Helikopter

Ingenieur Heinrich Focke begon in de jaren dertig met het werken aan helikopters. Hij deed onderzoek naar de problemen met de besturing van een vlucht met roterende vleugels en bouwde in 1932 een schaalmodelhelikopter.

Maar het duurde vier jaar voordat hij in 1936 zijn eerste volledig bestuurbare helikopter in Berlijn demonstreerde.


14. Air-bag

Voor het eerst gebruikt in 1981 als optie voor de Mercedes-Benz S-Klasse, is de airbag nu standaard geworden. En sindsdien heeft het geholpen levens te redden.


13. Relativiteitstheorie

Albert Einstein geniet de sterrenstatus, hoewel vrijwel niemand zijn grootste prestatie, de relativiteitstheorie, begrijpt. In 1905 betwijfelde hij de absoluutheid van tijd en ruimte.

Tijd, zo beweerde hij, hangt altijd af van de snelheid van het bewegende lichaam. Tijdmetingen zijn dus altijd relatief ten opzichte van hun referentiesysteem.

Einsteins inzicht veranderde de manier waarop mensen over de hele wereld ruimte en tijd bekijken.


12. Diesel motor

Een dieselmotor is een verbrandingsmotor die werkt volgens het principe van zelfontbranding. Het dieselprincipe is uitgevonden in 1893 door Rudolf Diesel.

De allereerste licentie om dieselmotoren te bouwen, is verleend aan de Gentse fabriek van Carels. in 1894.


11. Elektronenmicroscoop

Een elektronenmicroscoop uit 1949
Een elektronenmicroscoop uit 1949

De eerste elektronenmicroscoop is in 1931 gebouwd door de Duitse natuurkundige Ernst Ruska (1906-1988), samen met de Duitse elektrotechnicus Max Knoll (1897-1969). Dit leverde Ruska in 1986 de Nobelprijs voor Natuurkunde op. Zie hier de top 50 landen met de meeste Nobelprijzen op deze website.

Hij wist dat elektronen (net als licht) zich ook als golven gedragen en realiseerde zich dat als elektronen versneld worden in een hoogvacuüm ze gebruikt kunnen worden voor het afbeelden van objecten.


10. MP3 formaat

Of we nu luisteren naar klassieke muziek, popmuziek, heavy metal of prachtige soulnummers, het maakt niet uit.

In 1987 slaagde het West-Duitse Fraunhofer Instituut erin om muziekbestanden te comprimeren naar een formaat dat niet zoveel ruimte nodig heeft.

Dit lukte ze door alle frequenties te verwijderen die mensen toch niet kunnen horen. Dankzij mp3 kunnen we hele muziekcollecties meenemen in kleine spelers.


9. Koelkast

Er gaat niets boven koude frisdrank. Carl von Linde, de Duitse uitvinder maakte het mogelijk in 1876 door de eerste functionele koelkast te bedenken.


Zie hier de Top 25 grootste bedrijven in Duitsland 2023 qua omzet.


8. Steinway Vleugel

Steinway Vleugel - Modell D-274
Steinway Vleugel – Modell D-274

Steinway-concertvleugels zijn aanwezigin bijna alle concertzalen op het aardoppervlak. Veel van ’s werelds toonaangevende pianisten zouden geen enkel ander merk accepteren.

Heinrich Engelhardt Steinweg bouwde zijn eerste piano in 1835. Later verhuisde hij van Duitsland naar New York, waar hij ‘Steinway & Sons’ oprichtte.


7. Tandpasta

Tandpasta hebben we tegenwoordg in het wit of in de coolste kleuren. In 1907 had de Duitse apotheker Ottomar von Mayenburg een goed idee.

Hij experimenteerde met etherische olie, tandpoeder en mondspoeling totdat hij kreeg wat hij wilde, namelijk een product genaamd tandpasta.


6. Röntgenfoto’s / röntgenstralen

Afbeelding van de hand met ring van Albert von Kölliker door Wilhelm Röntgen. Een van de eerste röntgenfoto's, gemaakt op 23 januari 1896.
Afbeelding van de hand met ring van Albert von Kölliker door Wilhelm Röntgen. Een van de eerste röntgenfoto’s, gemaakt op 23 januari 1896.

Röntgenstralen zijn in 1895 ontdekt door Wilhelm Konrad von Röntgen. Röntgen was een Duitse natuurkundige die deze nieuwe vorm van straling gebruikte om objecten te fotograferen die verborgen waren achter ondoorzichtige schilden.

Hij fotografeerde zelfs een deel van zijn eigen skelet. Röntgenfoto’s werden al snel gebruikt als een belangrijk diagnostisch hulpmiddel in de geneeskunde.


Belangrijkste Duitse uitvindingen
Belangrijkste Duitse uitvindingen

5. Jeans

Levi Strauss was een kleermaker uit Beieren. Toen hij hoorde van de goudkoorts, ging hij zo snel mogelijk naar Californië.

Daar ontmoette hij goudzoekers die bij hem klaagden over hun werkbroek. Ze hadden iets veel duurzamer nodig. Zo kwam Strauss met de jeans die we allemaal dragen.


4. Aspirine

In 1897 ontwikkelde het farmaceutische bedrijf Bayer een medicijn dat een enorm, wereldwijd succes zou worden. Ze noemden het aspirine.

Het is één van de meest populaire remedies tegen verkoudheid, ontstekingen, hoge temperaturen of pijn. En het werd vroeger uitsluitend in Duitsland gemaakt.


Top 3 – Belangrijkste Duitse uitvindingen


3. Contactlenzen

In 1887 vond een oogarts met de naam Adolf Gaston Eugen Fick de contactlens uit. Eerst experimenteerde Fick met dikke bruine glazen lenzen op konijnen. Zijn uitvinding heeft zijn vruchten afgeworpen en is nog steeds populair.


2. Auto

Sinds Carl Benz in 1886 de eerste auto met een verbrandingsmotor bouwde, zijn de Duitsers de meesters van auto’s. Vandaag, bijna 140 jaar later, probeert de Duitse auto-industrie die positie te verdedigen tegen Tesla, de Chinezen en anderen.


1. Boekdrukkunst

De eerste bladzijde van de Gutenbergbijbel
De eerste bladzijde van de Gutenbergbijbel

Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg (Mainz, ca. 1400 – aldaar, 3 februari 1468) was een Duits drukker. Hij geldt als de uitvinder van de boekdrukkunst in Europa.

Hij werkte te Straatsburg (ca. 1440) en Mainz (ca. 1450). Zijn bekendste werk is de in 1455 voltooide Gutenbergbijbel.