Belangrijkste ontdekkingsreizigers aller tijden – De Top 10

0
Belangrijkste ontdekkingsreizigers aller tijden
Belangrijkste ontdekkingsreizigers aller tijden

Belangrijkste ontdekkingsreizigers aller tijden

Er geen belangrijke Nederlanders in de dit lijstje ontdekkingsreizigers. Je kunt over hen meer lezen in de: Top 10 bekendste ontdekkingsreizigers van Nederland. Zie hier de belangrijkste ontdekkingsreizigers ter wereld.


Lees hier ->>> meer over geschiedenis op deze website.


Top 10 – Belangrijkste ontdekkingsreizigers aller tijden


10. Ibn Battuta

(Tanger, 1304 – Fez, 1368 of 1369)

Ibn Battuta was een Marokkaanse ontdekkingsreiziger die in de veertiende eeuw vanuit Tanger tot aan China reist. Hij altijd onderweg als koopman, minister en ontdekkingsreiziger. Hij is één van de grootste reizigers ooit. Ibn Battuta bezocht ook bijna de gehele Islamitische wereld en gebieden daar buiten.


9. Amerigo Vespucci

(Florence, 9 maart 1454 – Sevilla, 22 februari 1512)

Vespucci was een Florentijnse bankier, diplomaat en ontdekkingsreiziger die in Spaanse en Portugese dienst delen van het continent Amerika verkende. Het continent is vervolgens naar hem genoemd.


8. Gan Ying

Gan Ying was een Chinese afgezant die in 97 is uitgezonden om contact te leggen met het Romeinse Rijk. Hij bereikte Parthië, Mesopotamië en de westelijke zee (de Perzische Golf). Daar is hem echter (ten onrechte) verteld dat de reis naar Rome nog zeer lang was. Er zo bijvoorbeeld een grote oceaan moeten worden overgestoken. Dit brengt hem ertoe bracht om terug te keren.


7. Roald Amundsen

(Borge, 16 juli 1872 – Noordelijke IJszee, rond 18 juni 1928)

Amundsen was een Noorse ontdekkingsreiziger in de poolgebieden. Hij was de eerste mens die de Zuidpool bereikte


6. Francis Drake

(Tavistock (Devon, Engeland), circa 1540 – Portobelo (Panama), 28 januari 1596)

Drake was een Engels kaper, viceadmiraal, ontdekkingsreiziger, zeeheld, politicus. Hij is de eerste Engelsman die de wereld rondvoer, in de jaren 1577 tot 1580.


5. Marco Polo

(Venetië of Korčula, ca. 1254 – Venetië, 8 januari 1324)

Marco Polo was een Venetiaanse handelaar en ontdekkingsreiziger. Met zijn vader Niccolò en oom Maffeo Polo bereisde hij tussen 1271 en 1295 de wereld. Dit zijn voor Europa grotendeels onbekende gebieden zoals Perzië, China en Indië. Hij wist in dienst van de Mongoolse heerser Koeblai Khan unieke informatie over Azië te verzamelen. Na terugkeer in Venetië beschreef hij de door hem bezochte landen. Dit doet  hij samen met de romanschrijver Rustichello van Pisa, in Il Milione (De wonderen van de Oriënt).


4. Vasco de Gama

(Sines, Portugal; 1460 of 1469 – Cochin, Portugees-Indië; 24 december 1524)
Da Gama was een Portugese ontdekkingsreiziger en de leider van de eerste expeditie van Portugal naar India.


Top 3 – Belangrijkste ontdekkingsreizigers aller tijden


Belangrijkste ontdekkingsreizigers aller tijden
Belangrijkste ontdekkingsreizigers aller tijden

3. Ferdinand Magellaan

(Sabrosa, lente 1480 – Mactan, 27 april 1521)

Ferdinand Magellaan
Ferdinand Magellaan

Magellaan was een Portugese ontdekkingsreiziger, die in Spaanse dienst de eerste zeilreis rond de wereld leidt. Tijdens deze reis sneuvelde hij op de Filipijnen.


2. Christopher Columbus

(Genua, 1451 – Valladolid, 20 mei 1506)

Christopher Columbus
Christopher Columbus

Columbus is de beroemdste ontdekkingsreiziger uit het tijdperk van de grote ontdekkingen. Hij maakt naam door zijn ‘ontdekking’ van Amerika onder Spaanse vlag in 1492. Columbus dacht na het oversteken van de Atlantische Oceaan Indië bereikt te hebben.  In werkelijkheid is hij in de Nieuwe Wereld terecht gekomen.

Zijn ontdekking vormt een keerpunt in de wereldgeschiedenis, waarvan de betekenis nauwelijks overschat kan worden. Europese machten koloniseerden de beide Amerikaanse continenten. De ruime hoeveelheden land en grondstoffen speelden een rol bij de opkomst van Europa. Zo kan het het overheersende continent in de wereld worden.

De Columbiaanse uitwisseling zorgde voor een wereldwijde uitwisseling van gewassen, dieren en ziektes. De besmettelijke ziektes van de Oude Wereld hadden een verwoestende uitwerking op de inheemse bevolkingen.


1. James Cook

(Marton (Yorkshire), 27 oktober 1728 – Hawaï, 14 februari 1779)

James Cook
James Cook

Cook was een Britse zeevaarder en cartograaf. Hij is bekend geworden vanwege zijn drie ontdekkingstochten naar de Grote Oceaan. James Cook is geboren als zoon van een arme boer en gaat later op een kolenschip werken. Hij klimt steeds meer hogerop en gaat in dienst ging bij de Royal Navy, De Britse marine. Tijdens de Zevenjarige Oorlog vertrekt hij naar Canada om tegen de Fransen te vechten. Daar leert hij navigatie en cartografie.

Cook maakt drie grote ontdekkingsreizen over de Grote Oceaan. Op de eerst reis verkent hij Tahiti, Nieuw-Zeeland en Indonesië (nabij Batavia). Op de tweede reis gaat hij langs de Kaapverdische Eilanden en Kaap de Goede Hoop. Hij kruist in januari 1773 ook de Zuidpoolcirkel. Tijdens deze toch ontdekte Cook onder meer de Pitcairneilanden. Op zijn derde reis vaart hij naar Nieuw Zeeland en Nieuw Holland (Australië). Hij brengt ook Tonga (Polynesië) en maar liefst 61 eilanden in kaart. Hij landt daarnaast op Tahiti en bereikte ook de Noord-Amerikaanse kust.

James Cook is door Hawaiianen gedood, nadat de spanningen tussen hem en de bevolking steeds verder waren opgelopen.