Beste films 2010 – 2020 – De Top 20 volgens critici worldofreel.com

0
Beste films 2010 - 2020
Beste films 2010 - 2020

Beste films 2010 – 2020 volgens critici worldofreel.com

De filmsite World of Reel heeft 250 filmexperts geronseld om een definitieve top 20 lijst te maken van de beste films van januari 2010 tot en met december 2019. Denk aan filmcritici, regisseurs en programmeurs. Zij kwamen tot de onderstaande interessante lijst.


Leeshier ->>> meer interessante artikelen over films op deze website.


Top 20 – Beste films 2010 – 2020 volgens critici worldofreel.com


20) Inception – Christopher Nolan – 2010

Met: Leonardo DiCaprio, Marion Cotillard, Ellen Page, Tom Hardy en Joseph Gordon-Levitt

Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) is een handige dief, een ware meester op het gebied van ‘Inception’. Dit is het stelen van waardevolle geheimen uit het onderbewustzijn van mensen die in de droomfase verkeren, wanneer het brein het meest kwetsbaar is.

De film won vier Oscars tijdens de 83ste Oscaruitreiking. Voor beste cinematografie, beste visuele effecten, beste geluid (sound mixing) en beste geluidseffecten


19) The Act of Killing – Joshua Oppenheimer – 2012

The Act of Killing is een in Indonesië opgenomen Brits-Deens-Noorse documentairefilm. In Indonesië zijn in 1965 en 1966 meer dan een miljoen ‘communisten’ vermoord door paramilitaire groeperingen. Een van de leiders van zo’n moordcommando was Anwar Congo. Hij is nooit berecht voor de moorden en kijkt er met een zekere trots op terug. Regisseur Oppenheimer vroeg Congo de moorden van toen na te spelen. De krasse zeventiger accepteerde en koos verschillende genres waarin hij zijn herinneringen verwerkte.


18) Call Me By Your Name – Luca Guagagnino – 2017

Professor Perlman is een archeoloog en kunsthistoricus. In 1983 brengt hij de zomermaanden samen met zijn echtgenote Annella en zeventienjarige zoon Elio door in een vakantiehuis in Italië. De familie wordt tijdens deze periode vergezeld door Oliver, een Amerikaanse doctorandus. De jonge Elio brengt veel tijd door met Oliver en ontwikkelt al snel gevoelens voor de zelfverzekerde Amerikaan.


17) Her – Spike Jonze – 2013

Het is het jaar 2025. De alleenstaande Theodore Twombly (Joaquin Phoenix) werkt voor een bedrijf dat persoonlijke brieven schrijft voor klanten. Ondertussen probeert hij over de breuk met zijn vrouw Catherine (Rooney Mara) heen te komen. Op een dag ziet hij in een winkelcentrum een nieuw product en besluit dat uit te proberen.

Het gaat om een intelligent, zelfbewust en zelflerend besturingssysteem voor alle gecomputeriseerde voorwerpen die hij gebruikt. Het stelt zich voor als Samantha en heeft een vrouwenstem en -persoonlijkheid. Hoe langer Theodore communiceert met Samantha (Scarlett Johansson), hoe beter ze elkaar leren kennen en hoe meer er een van beide kanten oprechte liefdesrelatie ontstaat.


16) Twin Peaks : The Return – David Lynch – 2017

Twin Peaks is een Amerikaanse televisieserie van David Lynch en Mark Frost, die voor het eerst werd uitgezonden op 8 april 1990. De serie haalde hoge kijkcijfers en was tevens een kritisch succes, maar na dalende kijkcijfers werd de serie afgevoerd in 1991, na het tweede seizoen. In mei 2017 startte het derde seizoen, waarvan alle afleveringen werden geschreven door Lynch en Frost en geregisseerd door Lynch.


15) Uncle Boonmee – Apichatpong Weerasethakul

Ongrijpbare film over een doodzieke man die zich terugtrekt in de jungle, en daar onder meer de geesten van zijn overleden vrouw en zoon – een soort gorilla met rode, lichtgevende ogen – ontmoet. Sereniteit is Weerasethakuls grootste wapen, tezamen met zijn immer verrassende droombeelden. Meest memorabele scène: een meerval die onder water een prinses bevredigt.


14) Toni Erdmann – Maren Ade

Winfried is een 65-jarige gescheiden muziekleraar die zijn vrienden en collega’s vaak verbijstert met zijn voorliefde voor maffe humor en grapjes. Hij houdt van grappige pruiken en valse tanden. Zijn dochter Ines lijkt net het tegenovergestelde.

Ze is een verfijnde managementconsultant, en adviseert een oliemaatschappij bij het maken van besparingen door middel van ontslagen. Ze was dol op de grappen van haar vader toen ze een klein meisje was, maar nu vindt ze deze vreselijk irritant. Om haar op te vrolijken, neemt Winfried een vreselijk verkeerd ingeschat besluit. Hij reist naar Roemenië en daar onaangekondigd op haar kantoor voor de lol op te duiken in kostuum als een freaky komisch personage genaamd ‘Toni Erdmann’.


13) Margaret – Kenneth Lonergan – 2011

Met: Anna Paquin, Matt Damon, Mark Ruffalo, Matthew Broderick, Jean Reno, Kieran Culkin, Olivia Thirlby en Allison Janney

De film vertelt het verhaal van een jonge vrouw, die getuige is van een busongeluk. Ze is daar behoorlijk van ondersteboven en krijgt te maken met de gevolgen van deze traumatische ervaring.


12) Carol – Todd Haynes – 2015

New York, vijftiger jaren. Therese, een New Yorkse jongedame, wordt halsoverkop verliefd op een klant die aan haar toonbank verschijnt in het warenhuis waar zij werkt. In de eerste oogopslag lijkt het of dat wederzijds is.

Carol (Mrs. Aird) is een society woman met frustraties over haar huwelijk, en verwikkeld in een vechtscheiding. Zij is op zoek naar een kerstcadeau voor haar dochtertje van vier. Therese is begin twintig en heeft ambities, die nogal afwijken van de wensdromen van haar burgerlijke vriendje.

Wanneer zij als dank voor het nazenden van een paar vergeten handschoenen een lunch-uitnodiging krijgt van Mrs. Aird gaat zij daar gretig op in. Dat is het begin van een reeks ontmoetingen die zijn culminatie vindt in een roadtrip van de beide dames door de Amerikaanse Mid-west. Een roadtrip gedurende welke Carol verrast wordt door haar eigen emoties. En Therese vervulling vindt van haar verliefdheid.

De romance wordt wreed verstoord als Carols man een detective op hun spoor zet. Carol moet dringend terug naar New York en verlaat Therese. Therese blijft in wanhoop achter. Maanden later vinden de twee vrouwen zichzelf en elkaar terug.


11) Under the Skin – Jonathan Glazer – 2013

Een mysterieuze vrouw doorkruist Schotland en klampt vanuit haar bestelwagen nietsvermoedende toevallige passanten aan, om deze vervolgens te verleiden en in de val te lokken. Steeds opnieuw weet ze haar mannelijke prooien te strikken met haar seksualiteit. Wat is haar verhaal?


Top 10 – Beste films 2010 – 2020 volgens critici worldofreel.com


10) Inside Llewyn David – Joel & Ethan Coen – 2013

Een week uit het leven van de eigenzinnige folkzanger Llewyn Davis, die in het New York van 1961 wanhopig op zoek is naar een publiek. En naar een slaapplaats.

Het is meer een film over geluk, timing en noodlot. Inside Llewyn Davis heeft geen noemenswaardige plot en moet het hebben van de heerlijk Coeneske personages, de vaak grappige dialogen, en van hoofdrolspeler Oscar Isaac, die al zijn nummers zelf zong. De film won onder meer de Juryprijs in Cannes.


9) A Separation – Asghar Farhadi – 2011

Een stel moet een belangrijk besluit nemen: of Iran verlaten om hun kind een beter leven te schenken, of blijven en een ouder die lijdt aan Alzheimer verzorgen. Echter, het huwelijk van het stel staat op springen.


8) Phantom Thread – Paul Thomas Anderson – 2017

De befaamde modeontwerper Reynolds Woodcock (Daniel Day-Lewis) en zijn zuster Cyril (Lesley Manville) bewegen zich in het centrum van de Britse mode-industrie in het naoorlogse Londen. Ze maken kleding voor de koninklijke familie en vele edellieden. Woodcock, een populaire vrijgezel, ontmoet op een dag Alma (Vicky Krieps), een jonge zelfstandige vrouw, die zijn georganiseerd leven op zijn kop zet en zijn muze en geliefde wordt.


7) Roma – Alfonso Cuaron – 2018

De film volgt Cleo, een jonge, Mixteekse huishoudster in een familie uit de middenklasse in Mexico City tijdens de jaren 1970.


6) The Master – Paul Thomas Anderson – 2012

Met: Joaquin Phoenix, Philip Seymour Hoffman en Amy Adams

Met behulp van zelf gebrouwen alcoholica houdt WO II-veteraan Freddie Quell (Phoenix) zich op de been, maar het afglijden is al begonnen. Totdat hij in contact komt met Lancaster Dodd (Hoffman), de charismatische leider van zelfhulpreligie The Cause. Zoals in elke film van Anderson ontstaat tussen beide mannen een vader-zoonrelatie, zonder dat het vader en zoon zijn. Onvergetelijke beelden, adembenemend acteren – vooral van de overtuigend gekwelde Phoenix – en iedere scène druipt van de spanning.


Top 5 – Beste films 2010 – 2020 volgens critici worldofreel.com


5) The Social Network – David Fincher – 2010

De film gaat over het succes en de juridische problemen van Mark Zuckerberg, de oprichter van de sociaalnetwerksite Facebook, waarvan de ontwikkeling in flashbacks tijdens het proces getoond wordt. Zuckerberg wordt in de film vertolkt door Jesse Eisenberg. Het scenario van Aaron Sorkin is gebaseerd op de roman The Accidental Billionaires van Ben Mezrich. De film won in 2011 drie Oscars, voor ‘Beste Bewerkt Scenario’, ‘Beste Filmmuziek’ en ‘Beste Montage’.


4) Boyhood – Richard Linklater – 2014

Met: Patricia Arquette, Ellar Coltrane, Lorelei Linklater en Ethan Hawke

De film vertelt het verhaal van een gescheiden koppel, Mason en Olivia, die hun kinderen Samantha en Mason jr. opvoeden. Het verhaal volgt Mason jr. gedurende twaalf jaar, van het eerste leerjaar tot hij 18 wordt. Zijn relatie met zijn ouders, stiefouders en vrienden wordt belicht gedurende zijn jeugd. Het schetst eveneens een portret over het opgroeien, vormen van een eigen identiteit, familieleven en het verstrijken van de tijd.


Top 3 – Beste films 2010 – 2020 volgens critici worldofreel.com


3) Moonlight – Barry Jenkins – 2016

Met: Trevante Rhodes, André Holland, Janelle Monáe, Naomie Harris en Mahershala Ali

Jaren 80, Miami. Dit verhaal focust zich in drie hoofdstukken op de jeugd, puberteit en volwassenheid van een Afro-Amerikaanse man die zich in de turbulente stad Miami probeert staande te houden. Hij wordt gepest op school en thuis is het leven hard voor hem. Hij probeert zichzelf te ontdekken en liefde te vinden ondanks zijn worstelingen met zijn achtergrond en seksualiteit.


2) Tree of Life – Terrence Malick – 2011

Met: Sean Penn, Brad Pitt, Jessica Chastain, Hunter McCracken, Laramie Eppler en Tye Sheridan

De jonge Jack O’Brien woont met zijn twee broers bij zijn vader en moeder. Zijn knappe moeder is zeer hartelijk en warm. Zijn vader poogt hem klaar te maken voor een succesvol leven in de harde wereld. Tijdens zijn levenswandel komt Jack in aanraking met het lijden en de dood. Als volwassene tracht Jack zijn weg te vinden in de wereld.


1) Mad Max: Fury Road – George Miller – 2015

Met: Tom Hardy, Nicholas Hoult, Charlize Theron en Zoë Kravitz

Furiosa is op de vlucht voor de tiran Immortan Joe als ze Max tegenkomt. Max is ervan overtuigd dat hij alleen kan overleven als hij in zijn eentje opereert, maar wordt al snel onderdeel van de bloedstollende ‘Road War’.

Beste films 2010 - 2020
Beste films 2010 – 2020