Beste films van Steven Spielberg – De top 10 volgens IMDb

0
Beste films van Steven Spielberg
Beste films van Steven Spielberg

Beste films van Steven Spielberg

Steven Allan Spielberg (Cincinnati, 18 december 1946) werd in de jaren 70, 80 en 90 van de 20e eeuw succesvol door zijn fantasierijke mainstreamfilms.

Hierin combineert hij een simpel verhaal combineerde met schitterende special effects, bombastische muziek en non-stop spanning en spektakel.

Films als Jaws, Close Encounters of the Third Kind, E.T. the Extra-Terrestrial, de Indiana Jones- en de Jurassic Park-cyclus haalden ongekende winsten binnen en hadden een enorme invloed op de filmindustrie.


Lees hier ->>> meer interessante artikelen over film op deze website.


Top 10 Beste films van Steven Spielberg volgens IMDb


10. The Color Purple (1985) IMDb: 7,8

De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Alice Walker, dat met de Pulitzer-prijs bekroond werd. De film werd genomineerd voor elf Oscars, maar verzilverde hier geen van.

Het verhaal speelt zich af in Georgia in 1909. Celie is jarenlang misbruikt door haar stiefvader en heeft op jeugdige leeftijd zelf al twee kinderen op de wereld gezet, die ze allebei heeft moeten afstaan.

Haar grote droom is natuurlijk om haar kinderen, die in Afrika zouden wonen, terug te zien. Als ze veertien is, wordt ze uitgehuwelijkt aan Albert, die haar als een slaaf ziet en alleen maar misbruik van haar maakt. Alberts maîtresse, Shug Avery, zorgt er samen met Sofia voor dat Celie zich tegen hem kan verweren.


9. Catch Me If You Can (2002) IMDb: 8,1

De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, geschreven door Jeff Nathanson naar het autobiografische boek van Frank Abagnale jr.

Zowel de muziek geschreven door John Williams als acteur Christopher Walken werden voor Catch Me If You Can genomineerd voor een Academy Award. Tien filmprijzen werden de film daadwerkelijk toegekend, waaronder een BAFTA Award en een Screen Actors Guild Award (beide voor Walken).

Ouderwetse misdaadkomedie met fris geschoren typetjes die elkaar in de jaren zestig bij toerbeurt een poets bakken. DiCaprio speelt de jonge, gewiekste zwendelaar Frank Abagnale. FBI-agent Hanratty (Hanks) probeert hem te vangen maar dat valt nog niet mee.

Het volgens de echte Abagnale voor tachtig procent waargebeurde, zeer vermakelijke verhaal werd enigszins overbodig opgetuigd met een doorsnee opgroeidrama, waarbij DiCaprio’s personage wat vaal afsteekt tegen het acteergeweld van Walken.

Bron: VPRO.nl


8. Close Encounters of the Third Kind (1977) IMDb: 7,6

Close Encounters of the Third Kind kreeg acht Academy Awards nominaties, waarvan het die voor beste cinematografie won en Frank E. Warner daarnaast een Special Achievement Award kreeg voor de geluidsmontage.

Daarnaast won de film elf andere prijzen, waaronder een Grammy Award voor de filmmuziek, een BAFTA Award en Saturn Awards.

In Close Encounters of the Third Kind beleven de hoofdpersonen zelfs een spiritueel moment wanneer buitenaardse ruimtereizigers een bezoek brengen aan de aarde.

Een elektricien wordt bezocht door vreemde visioenen. Een kind verdwijnt onder de ogen van zijn moeder in een kolkende wolkenmassa. Ondertussen wordt door militairen het gebied rond een tafelberg onder valse voorwendselen ontruimd.

Bron: www.eyefilm.nl


7. Indiana Jones and the Last Crusade (1989) IMDb: 8,2

Dit is het derde deel uit de Indiana Jonesreeks. Ook deze film werd weer geregisseerd door Steven Spielberg en gedeeltelijk geschreven door George Lucas. De hoofdrol werd opnieuw vertolkt door Harrison Ford. De rol van de vader van Indiana werd vertolkt door Sean Connery.

De welbekende archeoloog met de zweep en de hoed is terug, en dit keer brengt hij zijn vader mee! Beter gezegd, Indiana Jones (Harrison Ford) moet zijn vader Henry (Sean Connery) zien te vinden die verdwenen is tijdens diens zoektocht naar de Heilige Graal.

Henry Jones blijkt gevangen te worden gehouden door de Nazi’s, die hun zinnen hebben gezet om dit legendarische en verloren gewaande object in handen te krijgen. Wie uit de Heilige Graal drinkt, krijgt immers het eeuwige leven.

Er staat dit keer dus erg veel op het spel voor vader en zoon Jones. De derde Indiana Jones film wordt in het algemeen minder geacht dan ‘Raiders of the Lost Ark’, maar stukken beter dan ‘The Temple of Doom’.

Steven Spielberg tekende opnieuw voor de regie, en het verhaal werd geschreven door George Lucas in samenwerking met de van oorsprong Nederlandse scriptschrijver en regisseur Menno Meyjes.

Naast de terugkeer van Harrison Ford als Indiana Jones, is Sean Connery te zien als zijn vader Henry Jones. River Phoenix speelt Indy op jonge leeftijd, in een zeer vermakelijke proloog.

Bron: https://www.pathe.nl


4. Jaws (1975) IMDb: 8,0

Jaws is gemaakt naar het gelijknamige boek van Peter Benchley. De film won drie Oscars. Onder meer Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss en Lorraine Gary speelden in de film.

Het verhaal gaat over sheriff Martin Brody van de fictieve badplaats Amity Island die het strand sluit om badgasten te beschermen tegen de aanvallen van een witte haai.

De gemeenteraad vindt echter dat het strand open moet blijven om geen badgasten (en daarmee “summer dollars”) mis te lopen.

Dit blijkt een onverstandige beslissing, want binnen een paar dagen worden nog eens twee badgasten aangevallen en gedood door de witte haai.

De oudste zoon van de sheriff is betrokken bij een van deze incidenten, maar hij komt er met de schrik van af.

Brody, zeebioloog Matt Hooper en de drinkende, ruige visser Quint gaan vervolgens op pad om de haai te vangen, voor de haai hen zelf of iemand anders vangt.


6. E.T. the Extra-Terrestrial (1982) IMDb: 7,8

Het verhaal is van de hand van Melissa Mathison, de hoofdrollen zijn gespeeld door Henry Thomas, Drew Barrymore, Dee Wallace-Stone en Robert MacNaughton.

E.T. vertelt het verhaal over Elliott (gespeeld door Henry Thomas), een eenzame jongen die bevriend raakt met een buitenaards wezen, genaamd E.T., dat gestrand is op de Aarde.

Elliott en zijn broer en zus helpen het buitenaardse wezen naar zijn moederplaneet terug te keren, terwijl ze het wezen proberen geheim te houden voor hun ouders en de Amerikaanse regering.


Top 5 Beste films van Steven Spielberg volgens IMDb


5. Jurassic Park (1993) IMDb: 8,1

De film is gemaakt naar het gelijknamige boek van Michael Crichton, dat drie jaar eerder verscheen.

Het verhaal gaat over een miljardair die erin slaagt om op een eiland dinosauriërs te herscheppen uit hun DNA. Deze worden in een park als attractie gebruikt. Tijdens een controlebezoek vóór de officiële opening loopt het helemaal uit de hand.

Jurassic Park betekende een grote doorbraak voor digitale speciale effecten. Voor het eerst kon men bewegende dieren volledig met de computer voortbrengen. Voorheen gebruikte men hiervoor stop-motion- en go-motion-technieken.


Zie hier de top 25 rijkste filmregisseurs ter wereld 2021.


Top 3 Beste films van Steven Spielberg volgens IMDb


3. Raiders of the Lost Ark (1981) IMDb: 8,4

Het is de eerste film over de avonturen van de fictieve archeoloog Indiana Jones, gespeeld door Harrison Ford.

Archeoloog en avonturier Indiana Jones is door de Amerikaanse regering ingehuurd om de Ark des Verbonds te gaan zoeken. Dit voordat de Nazi’s dat doen. Indy en zijn oude vlam Marion gaan samen op zoek, waarbij ze diverse malen in de problemen komen.

Bron: www.biosagenda.nl


2. Saving Private Ryan (1998) IMDb: 8,6

De film is bekroond met vijf Oscars voor onder andere beste geluid en beste regisseur. De film begint met de landing in Normandië op D-Day 6 juni 1944. Kapitein Miller (Tom Hanks) moet het hoofd bieden aan de Duitse vestingen op het strand.

Na een bloederig gevecht is er een zekere Ryan omgekomen. Terwijl het ministerie van Oorlog de brieven aan het schrijven is, komt men erachter dat er nog twee broers van deze Ryan zijn omgekomen.

Aangezien het broers van elkaar zijn, treedt de speciale regeling in werking dat de laatst overlevende broer, James Ryan (Matt Damon), naar huis mag.

Het probleem is dat James Ryan bij de paratroopers van de 101st Airborne Division ergens in Frankrijk is gedropt. Kapitein Miller krijgt de opdracht om soldaat Ryan op te sporen.

Onderweg krijgen ze steeds meer de waanzin en gruwelijkheden van oorlog te zien. Ze beginnen te twijfelen waarom het leger een groep mensen op pad stuurt om één soldaat te redden.


Zie hier de Top 10 beste films over dinosaurussen aller tijden.


1. Schindler’s List (1993) IMDb: 8,9

Schindler’s List is gebaseerd op Schindler’s Ark, een historische fictie-roman uit 1982 van Thomas Keneally. De film won meerdere Oscars in 1994, waaronder die voor ‘beste film’.

De film is bijna volledig zwart-wit opgenomen, met alleen een scène in kleur aan het begin en aan het eind en een aantal rode kleurdetails in het midden van de film.

Oskar Schindler is een ijdele en hebberige Duitse zakenman die echter tijdens het Nazi-regime zeer menselijke trekjes begint te vertonen. Dit wanneer hij besluit om zijn fabriek te gaan gebruiken als vluchtplaats voor Joden.

Het verhaal is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Schindler. Hij redde op deze manier ongeveer 1100 Joden van de gaskamers van Auschwitz.

Bron: Moviemeter.nl