Cees Houtman van de Houtman-clan, alias de Kinkerbuurtbende

0
Cees Houtman
Cees Houtman

Cees Houtman

Cornelis Dirk Houtman
(Amsterdam, 2 november 1959 – aldaar, 2 november 2005)

Bijnaam: Woody en Woediewoe


Cees Houtman
Cees Houtman

100 grootste criminelen van Nederland (inmiddels meer…)
De Nederlands misdaadencyclopedie
Alle Liquidaties in Nederland
Boeken over Nederlandse criminaliteit
Bijnamen van de verschillende criminelen uit binnen- en buitenland.
Meer interessante artikelen over criminaliteit op deze website


Houtman vormt in jaren tachtig van de vorige eeuw, samen met Sam Klepper en John Mieremet de Houtman-clan. Zij staan ook bekend als de Kinkerbuurtbende of De Denkers. Hij investeert in hasj en verdient vervolgens geld in vastgoed. Volgens justitie is Houtman één van de afpersingsslachtoffers van Willem Holleeder. Hij is op zijn verjaardag geliquideerd. Op dezelfde dag wordt in Thailand John Mieremet geliquideerd.


De bende van Houtman

Deze bende van Houtman, Mieremet en Klepper onderhoudt contacten met Charles ‘Sjarrel’ Zwolsman. Later begeeft Houtman zich in het vastgoed om winsten uit de import en verkoop van hasj wit te wassen.

Naast hasjhandel gaat Houtman in de loop van de jaren negentig steeds meer investeren in onroerend goed en horeca. Zo is hij eigenaar van een restaurant in Amstelveen, een hotel in Amsterdam en een jachthaven in het Amsterdamse Bos. Hij is ook eigenaar van hotel The Bridge aan de Amsterdamse Amstel.

In die periode doet Houtman  ook zaken met onder andere Cor van Hout. De contacten met Van Hout lopen via hun gezamenlijke vriend Thomas van der Bijl. Hij financiert ook het bij de penoze populaire café De Hallen van Thomas van der Bijl in 2003. (Bron: Mokums.nl).

De Hallen is de stamkroeg van Houtman, en hij geeft er volop rondjes gaf. ‘Soms wel tien achter elkaar’, volgens een stamgast. ‘Dan stond hij aan de zijkant, te genieten.’ (Bron: De Vrij Nederland, 6 september 2007)

Getuigen verklaren dat ‘Kees een gezellige, joviale vent was, maar als Holleeder langskwam in De Hallen dook ie in een hoekje, en zei hij dat hij ‘een hekel aan Holleeder had.’ (Bron: Volkskrant, 1 oktober 2018)


 

Ik word gek van die gasten, die teringlijers, dat tering-geld, ze willen enkel mijn geld!

Uitspraak Cees Houtman in café De Hallen als hij weer eens bedreigd is (Bron: Bondtehond.blogspot.com)


Liquidatie van Cees Houtman

Houtman wordt op 46-jarige leeftijd voor zijn woning aan het Johan Braakensiekhof in Osdorp neergeschoten. Hij weet zijn woning nog in te vluchten, waar hij, ondanks verwoede reanimatiepogingen van zijn vrouw, overlijdt. Houtman is begraven op begraafplaats Westerveld in Velsen.

Zijn liquidatie zou verband houden met onenigheid over het in Amsterdam-Noord investeren van drugsgeld van Michael Vane. Dit is een collega van Sam Klepper en John Mieremet die in 1993. Men vindt Vane in een in brand gestoken auto in recreatiegebied Spaarnwoude. Volgens een anonieme getuige zou Houtman voor ten minste één miljoen euro zijn afgeperst door Willem Holleeder. Het volgende zou zijn gebeurd vlak voor zijn dood:


Ze hebben meteen gezegd: ‘we moeten geld, anders schieten we je neer. Zijn kinderen waren binnen en die hebben het ook gehoord.’ Volgens de getuigen waren George van Kleef, Richard G. en René D. de uitvoerders van Holleeder.

De Telegraaf, 1 oktober 2006


Op de dag van de begrafenis van Houtman begrafenis, 10 november 2005, lijkt het er sterk op dat zijn vrienden wraak nemen. Twee mannen op een fiets schieten met een automatisch wapen George van Kleef voor zijn woonboot dood. Van Kleef zou Houtman in opdracht van Willem Holleeder hebben afgeperst en zijn liquidatie zou een wraakactie zijn geweest.

In het jaar 2007 blijkt dat justitie een deal heeft gesloten met Peter La Serpe. Hij verklaart Houtman te hebben neergeschoten, dat zou hij samen met Jesse Remmers gedaan hebben. De moord op Cees Houtman wordt in het liquidatieproces Passage behandeld. Door de rechtbank Amsterdam is bewezen verklaard dat Remmers en La Serpe beiden Houtman om het leven hebben gebracht. Voor onder andere deze moord heeft Remmers levenslang gekregen in eerste aanleg. La Serpe heeft acht jaar gevangenisstraf gekregen.

Holleeder de opdrachtgever?

De familie van Houtman weet het zeker: ‘Je hebt me alles afgepakt. Alles!’, zegt de dochter van Kees Houtman, terwijl ze zich in haar stoel omdraaide en Holleeder met betraande ogen aankeek. ‘Elke dag leven wij met wat jij zegt niet te hebben gedaan. Niemand in de wereld kan me teruggeven wat ik heb verloren.’ (Bron: Hart van Nederland, 22 november 2018)