Boeken over Nederlandse criminaliteit

0
Stanley Hillis

Boeken over Nederlandse criminaliteit

Boeken over Nederlandse criminaliteitAAfrekeningen

Paul Vugts

Uitgeverij de Kring
ISBN: 9789462970595
1e druk 2017

Nederlands best ingevoerde misdaadjournalist over de onderwereldoorlog op straat en in de rechtszaal. Wat in 2012 begint als een conflict om een verdwenen partij cocaïne, ontaardt in een onderwereldvete waarin tientallen jonge criminelen met grof, soms extreem geweld worden geliquideerd. Wraak volgt op wraak – sleutelspelers grijpen naar de macht, ruimen ex-partners uit de weg of lopen over naar het rivaliserende kamp. Zeker drie onschuldige buitenstaanders worden vermoord doordat schutters zich vergissen.

Het voorlopige dieptepunt is in maart 2016, als het hoofd van de 23-jarige Nabil Amzieb op de stoep voor waterpijpcafé Fayrouz in Amsterdam-Zuid wordt achtergelaten. Paul Vugts beschreef de bedenkelijke flitscarrières van deze nieuwe generatie nietsontziende criminelen in zijn boek Doorgeschoten – dat eindigde met de ontluikende onderwereldvete. In Afrekeningen beschrijft hij hoe de hoofdrolspelers hun oorlog op straat proberen te beslechten met nieuwe liquidaties, terwijl justitie in Nederlandse en Marokkaanse rechtszalen veroordelingen najaagt in intrigerende strafprocessen.


‘Vugts zit met Doorgeschoten akelig dicht op de actualiteit.’ :Vrij Nederland

‘Een uitstekend boek!’: ElsevierBDe bende van Oss

Het ware verhaal

Martin Schouten

Just Publishers
ISBN: 9789089751768
1e druk 2011

Afpersing, corruptie, roof, moord en verkrachting: Nederlandse true crime in de jaren dertig.

In de jaren dertig maakte de Bende van Oss, ook bekend als De bende van Toon de Soep, Zuid-Nederland onveilig. De bende pleegde een reeks overvallen en ettelijke moorden. De politie had het nakijken en de bendeleden groeiden uit tot volkshelden. Uiteindelijk werd de hulp ingeroepen van een brigade van de marechaussee.

De marechaussee kwam echter veel meer op het spoor dan ordinaire misdaad: corruptie door de overheid, verkrachting door een bekende fabrikant en kindermisbruik door pastoors. Via de kreeg de zaak landelijke bekendheid. De gewelddadige botsingen tussen het Osse proletariaat, de katholieken en de protestanten leidden in 1939 tot een conflict tussen Noord en Zuid, tussen katholieken en de rest van Nederland. Voor de katholieke minister van Justitie betekende De zaak Oss het einde van zijn politieke loopbaan.

Over deze roerige geschiedenis schreef journalist Martin Schouten in 1982 een boek,Hij sprak o.a. met voormalige bendeleden, een oud-marechaussee van de Osse brigade, een oud-politieman van de Osse politie en vele andere getuigen. Allen zijn inmiddels overleden, zo’n boek kan dus niet meer worden gemaakt.

Voor deze volledig herziene uitgave dook Schouten opnieuw de archieven in. Hij heeft zijn boek herschreven tot een volksverhaal, zoals past bij het onderwerp.DDagboek van een getuige

Astrid Holleeder

Lebowski
ISBN: 9789048843510
1e druk 2017

Na het verpletterende – en megasuccesvolle – boek Judas, komt Astrid Holleeder nu met een verrassend intieme opvolger die je niet wilt missen: Dagboek van een getuige.

Waar Judas het verhaal is over de beslissing om te getuigen tegen haar broer Willem Holleeder, gaat Dagboek van een getuige over de consequenties van die ingrijpende beslissing. Wat zijn de gevolgen geweest voor het leven van de familie Holleeder: voor moeder Stien, zus Sonja, de kinderen en hun partners, de kleinkinderen, en vooral: voor Astrid zelf?

Dagboek van een getuige geeft een inkijk in het leven van iemand die noodgedwongen moet onderduiken en voor wie niets ‘normaal’ is. Van boodschappen doen tot een dagje naar het strand met de kinderen: niets is zonder risico. Of daar ooit verandering in komt, zal de toekomst leren. In 2018 vindt het proces tegen broer Willem plaats.

Dagboek van een getuige is een onthullend boek over hoe justitie met ‘gewone’ getuigen omgaat, en is het ontroerende relaas van een vrouw die afscheid heeft moeten nemen van een werkzaam leven, van een moeder die probeert het goede te doen voor haar kinderen en kleinkinderen, van een zuster en vriendin die haar omgeving altijd op sleeptouw neemt, én van een getuige in de zaak tegen haar broer: Astrid Holleeder.GGodmother in Panama

Hendrik Jan Korterink

Nieuw Amsterdam
ISBN: 9789046803806
1e druk 2008

In De Godmother in Panama vertelt Moear aan misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink over het leven achter de tralies, de contacten met landgenotes – onder wie Tina, een goede vriendin van Martin Hoogland, de moordenaar van Klaas Bruinsma – en “de vrienden van vroeger”. Het is een onthullend en onmisbaar boek voor iedereen die van misdaadliteratuur houdt.HHanden omhoog! Dit is een overval!

de meest spectaculaire roven van Nederland en België

Sjerp Jaarsma

Just Publishers
ISBN: 9789089758514
1e druk 2016

In de jaren zestig en zeventig worden de lonen nog contant uitbetaald. Het geld ligt in grote hoeveelheden opgeslagen in de kluizen van banken. De banken zijn echter nog slecht beveiligd. Er komt een hausse aan bankovervallen. Pas halverwege de jaren zeventig verbetert de beveiliging. Een bank overvallen is dan niet langer ‘een fluitje van een cent’. Bankrovers worden steeds inventiever en ook gewelddadiger. In die periode beginnen latere topcriminelen als Willem Holleeder, Cor van Hout, Sam Klepper en John Mieremet hun misdaadcarrière met een overval.

Steeds vaker wordt gebruik gemaakt van zware wapens, shovels en explosieven. Men weet te ontkomen in snelle auto’s en speedboten.
Bij de reeks overvallen door de Bende Haemers vallen zelfs doden. De Scarfacebende en Mocrovers deinzen er niet voor terug op de politie te schieten. En de spectaculaire diamantroven op Schiphol en Luchthaven Zaventem staan, samen met de ‘diamantroof van de eeuw’ op het Antwerp Diamond Center, hoog genoteerd in de wereldranglijsten van de grootste roven.

Handen omhoog! Dit is een overval! is een fascinerend boek vol met nieuwe feiten en onthullingen: wanneer werd de allereerste bankoverval gepleegd? Wie tipte het verzet in Almelo, bij de grootse overval uit geschiedenis, dat er meer dan 46 miljoen in de kluis zat? Hoe gaan de daders te werk? Wat doen politie en justitie? Welke lid van het Koninklijk Huis bood een beruchte crimineel zijn hulp aan? Wat is de link tussen de moordaanslag op president John F. Kennedy, de moord op een politieagent in Brussel en een reeks bankovervallen in Nederland en België?

‘Zelfs de echte crimeliefhebber zal zich overvallen voelen door een reeks nieuwe feiten!’: John van den Heuvel het voorwoordKKokkie

Het turbulente leven en de aangekondigde dood van Martin Kok

Timo van der Eng

Karakter Uitgevers B.V.
ISBN: 9789045215228
1e druk 2017 Paperback

Op de miezerige avond van 8 december 2016 maakten kogels een einde aan het turbulente leven van Martin Kok. Kokkie voor intimi. Ex-crimineel in hart en nieren, zelfbenoemd misdaadjournalist, shockblogger van Vlinderscrime. Van dichtbij geliquideerd na een heerlijk avondje in zijn favoriete bordeel. What a way to go.

Journalist Timo van der Eng sprak gedurende een jaar bijna wekelijks met Kok over zijn leven. Eerst bij hem thuis, daarna in safehouses op verschillende plekken in Nederland. Kok stond op verschillende dodenlijsten, na twee mislukte aanslagen op zijn leven.

Kokkie is vooral het verhaal van Martin Kok zelf, opgetekend uit zijn mond. Over hoe miljoenen guldens verdwenen uit Volendam, hoe je hoeren de gevangenis binnen krijgt, de opbrengsten van een incassootje, de klanten van zijn escortservice en het succes van zijn website Vlinderscrime. Onopgesmukt, onnavolgbaar en recht voor zijn raap.
Martin Kok lag na twee doden, honderden hoeren en kilo’s coke, de laatste maanden van zijn leven op ramkoers met de dood. En het kon hem geen barst schelen.De Kouwe Ouwe

De opkomst en ondergang van Stanley Hillis: de godfather tussen Klaas Bruinsma en Willem Holleeder

Vico Olling

Lebowski
ISBN: 9789048847235
1e druk 2018

Stanley Hillis, alias ‘De kouwe ouwe’, werd in 2011 geliquideerd. Meer dan dertig jaar lang was hij een van de meest gevreesde Nederlandse gangsters. Veelal opererend op de achtergrond maakt hij vanaf de jaren tachtig carrière in de georganiseerde misdaad en groeit uit tot een ware Godfather, geroemd en gevreesd om zijn eigengereidheid, intelligentie en brute machtsvertoon. De kouwe ouwe laat zien welk sluw spel deze beruchte crimineel jarenlang speelde, en schetst daarmee tevens dertig jaar Nederlandse misdaadgeschiedenis.LDe Liquidatie Dossiers

Devid Ilievski


Nieuw Amsterdam
ISBN: 9789046813300
2013

Onderzoeksjournalisten Wim van de Pol en Vincent Verweij wisten de hand te leggen op de politiedossiers over een groot aantal geruchtmakende liquidaties in de Nederlandse onderwereld. Deze veelal geheime dossiers hebben ze gebruikt om een gedetailleerd beeld te schetsen van de oorlog in de onderwereld zoals die rond de eeuwwisseling begon en nog steeds voortwoekert.

In De Liquidatie Dossiers lezen we de rauwe werkelijkheid direct uit die originele processen-verbaal, telefoontaps en geheime verhoren van de politie, leesbaar gemaakt en van een toelichting voorzien door de auteurs. Het zijn de oorspronkelijke, persoonlijke verhalen van de criminelen zelf, getuigen en slachtoffers die een onthutsend en nooit eerder vertoond beeld schetsen van de Nederlandse onderwereld.

Hard, rauw en compromisloos. Over de Neus, Flip, de Chinees, Vieze Peter en vele, vele anderen. Dit boek bevat hoofdstukken over de volgende liquidaties: Stanley Hillis, Cor van Hout, Willem Endstra, Johnny Mieremet, Kees Houtman, Thomas van der Bijl, Sam Klepper, Evert Hingst en Jan Femer. De WikiLeaks van de onderwereld Jeroen Pauw in Pauw & Witteman Ik heb het met rode oortjes gelezen. De afgedrukte getuigenverklaringen zijn vaak onthutsend en onthullend.MMocro maffia

Geld, ambitie, hoogmoed en verraad in de onderwereld

Wouter Laumans

Lebowski
ISBN 9789048828036
1e druk 2015
Herziene en geactualiseerde editie

Mocro Maffia vertelt het inside-verhaal over de opkomst van een nieuwe generatie zware criminelen. Een verhaal over geld, ambitie, hoogmoed en verraad.

Wouter Laumans is journalist en schrijft onder meer voor Panorama en Nieuwe Revu.Moordgasten

Het ontspoorde leven van Peter la S. en Jessy R.

Bram Endedijk en Enzo van Steenbergen

Just Publishers
ISBN: 9789089752413
1e druk 2013

Een serie schoten klinkt in de nacht. Voor zijn huis sterft vastgoed- en drugshandelaar Kees Houtman. Twee gedaanten vluchten in de duisternis. Het zijn een Indonesisch ogende man in een strak maatpak en zijn maat met Italiaanse roots en scheve gele tanden.

Wie zijn deze mannen? Wat voor jeugd hadden ze? Hoe werden ze vrienden? Moordgasten reconstrueert de ontspoorde levens van Peter la Serpe (1964) en Jesse R. (1968). Ze zijn met elkaar verbonden door hun tijd in de gevangenis, de Scientologyleer en diverse mislukte hasjdeals. Jesse R., kind van een bekende misdaadfamilie, en ex-kruimeldief Peter la Serpe worden huurmoordenaars. Een berucht misdaadduo: moordlijst in het hoofd, kalasjnikov in de hand.

Jaren later staan de voormalige vrienden tegenover elkaar. Als vijanden. In het grootste onderwereldproces in de Nederlandse geschiedenis is Peter la Serpe kroongetuige over zeven huurmoorden en verschillende pogingen daartoe. La Serpe keert zich keihard tegen zijn oude maat, hoofdverdachte Jesse R.OOntvoering! Het geheime dossier over Ferdi E.

John van den Heuvel & Bert Huisjes:

House of Knowledge/De Telegraaf
ISBN 9789085109198
2010

Het enige complete en niet eerder geschreven verhaal achter alle geruchtmakende ontvoeringen uit de Nederlandse misdaadhistorie. Een ontvoering trekt altijd enorm veel publiciteit. Dat komt vooral omdat een kidnap meestal gepaard gaat met onmenselijke wreedheid. Vaak worden slachtoffers mishandeld, gemarteld en soms vermoord. Lichaamsdelen worden afgehakt of slachtoffers worden wekenlang opgesloten in vochtige, ijskoude kerkers. Het gegeven dat de ontvoerde personen meestal Bekende Nederlanders zijn, draagt bij aan de overweldigende media-aandacht. Het psychologische steekspel dat na een kidnap Losbarst tussen politie en daders spreekt ook tot de verbeelding.

“Ontvoering” onthult hoever politie en justitie gaan om een slachtoffer te bevrijden uit handen van zijn belagers. Aan de hand van uitvoerige reconstructies van onder anderen de kidnap van Ahold-topman Gerrit Jan Heijn onthult dit boek de tot nu toe geheime onderhandelingstactieken van rechercheteams, waarmee bijna iedere kidnap uiteindelijk wordt opgelost. “Ontvoering” is het eerste complete misdaadboek over álle Geruchtmakende kidnappingzaken uit de Nederlandse misdaadhistorie.SStille Willem

De dodelijke spagaat van vastgoedbaron Endstra
Harry Lensink

Balans
ISBN: 9789460039041
2006

Op 17 mei 2004 werd vastgoedhandelaar Willem Endstra vermoord voor de deur van zijn Amsterdamse kantoor. Voor het eerst was een representant van de bovenwereld slachtoffer geworden in de Amsterdamse gangsteroorlog. Pas na zijn dood werd de volle omvang van z’n drama duidelijk: Endstra had jarenlang in het verborgene hand- en spandiensten verricht voor kopstukken uit het Nederlandse misdaadcircuit. Het leverde hem de bijnaam ‘bank van de onderwereld’ op.

Hoe was het mogelijk dat een vermogende ondernemer zich had ingelaten met keiharde criminelen? Was hij dader of slachtoffer? Wat was zijn band met hoofdverdachte Willem Holleeder? En sprak Endstra de waarheid tegenover de rechercheurs in de inmiddels roemruchte achterbankgesprekken? Stille Willem is een speurtocht naar de antwoorden.

Toen het boek najaar 2006 verscheen, was de strafzaak tegen Holleeder nog niet begonnen. Inmiddels is De Neus veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf, onder andere voor afpersing van Endstra. Ondertussen probeert justitie de daders van veel bloederige afrekeningen achter de tralies te krijgen. Voor de moord op de vastgoedman zitten al twee verdachten vast. Endstra leeft niet meer, maar zijn woorden hebben nog steeds grote gevolgen. In deze geactualiseerde editie staat de auteur stil bij die spraakmakende nasleep.Sreten ‘Joca’ Jocić

Opkomst en ondergang van de Joego-maffiabaas

Devid Ilievski

Nieuw Amsterdam
ISBN: 9789046813300
1e druk 2013

Opkomst en ondergang van de Joego-maffiabaas Sreten Jocić (Servië, 1962) sluit zich in de jaren 80 aan bij de Amsterdamse Joego-maffia, die het aan de stok heeft met Klaas Bruinsma c.s. Al snel is hij hun onbetwiste leider. Hij houdt zich bezig met drugshandel, afpersingen, diefstal, wapen- en valse valutahandel. Als aartsvijand van Willem Holleeder duikt zijn naam op in tal van moordzaken. Justitie verdenkt hem van betrokkenheid bij de liquidaties van de topcriminelen Jan Femer en Sam Klepper, maar kan dat niet bewijzen. Hoewel Jocic in Nederland vaak met justitie in aanraking komt, ontspringt hij veelal de dans. In Servië daarentegen zit hij nu vijftien jaar in de cel wegens het aanzetten tot moord. Spannende biografie van crimineel met mythische status Onderzoeksjournalist Devid Ilievski, zoon van een Servische moeder en Macedonische vader, ontleedt het leven van deze illustere crimineel in een spannende biografie.