Hoe drukker, hoe productiever blijkt uit studie

0
Productiever worden: vijf eenvoudige tips
Productiever worden: vijf eenvoudige tips

Hoe drukker, hoe productiever

Iedere vrijdag hebben we dat weer: het weekend komt er aan en je moet nog bergen werk verzetten op kantoor. En wat blijkt: die druk van het weekend maakt je een stuk productiever. De vele deadlines zorgen er voor dat je gaat als een gekko. Dit en meer kunnen we lezen in een studie van de Columbia University onder 28.000 mensen.

Hoe drukker, hoe productiever blijkt uit studie
Hoe drukker, hoe productiever blijkt uit studie

Hoe drukker, hoe productiever

In de VS maken vele bedrijven gebruik van productiviteits-apps. Daarmee kun je zien hoeveel projecten mensen hebben en hoe het zit met de deadlines en of deze kantoorarbeiders ze weten te halen of juist niet. Bij 28.000 gebruikers van zo’n app bekeken onderzoekers van de Columbia University hoe het nou zat met het opschuiven van deadlines, of juist niet…

Het resultaat loog er niet om. De niet-drukke kantoorklerk deed zo’n 38 dagen over het afronden van een project en ging gemiddeld zo’n 18 dagen over de deadline. De drukke baasjes en bazinnetjes deden dezelfde type projecten in 26 dagen en waren maar 13 dagen te laat. Dat scheelt potdomme een week! De vraag is natuurlijk wel hoe snel de de drukkere typetjes een burn-out krijgen.

Één van de verklaringen volgens de onderzoekers zou kunnen zijn dat je door het niet halen van deadlines ook een beetje opgebrand raakt. “Ik heb de eindstreep niet op tijd gehaald, wat maakt die paar dagen extra dan nog uit en ik heb het eigenlijk wel een beetje gehad met dit ellendige project…”

Dit voorgaande zou dan met name gelden voor de minder druk bezette werknemer. De drukke man of vrouw met meerdere ziet een specifieke deadline als één van de problemen en zeker niet de enige. Ondanks die tegenslag zitten ze niet bij de pakken neer en vervallen ze niet in lethargie. Nee, ze blijven vrolijk voortgaan met dit project en de andere projecten. Ze houden de moed en het tempo er in, waarschijnlijk omdat naast het missen van deadlines, mentaal ook successen boeken doordat ze ook meer projecten afronden.

This effect occurs because busy people tend to perceive that they are using their time effectively, which mitigates the sense of failure people have when they miss a task deadline.

Bron en meer informatie: K .Wilcox, J. Laran, A.T. Stephen en P.P. Zubcsek: How being busy can increase motivation and reduce task completion time, Journal of Personality and Personal Psychology, maart 2016

Geef een reactie