Hoeveel ouder word je door gezond te leven? Twaalf jaar!

0
Hoeveel ouder word je door gezond te leven
Hoeveel ouder word je door gezond te leven

Hoeveel ouder word je door gezond te leven?

Ja, mijn opa heeft zijn hele leven gerookt en werd 93! Ja, dat kan, maar statistisch gezien is dat natuurlijk de uitzondering. Als je vol gaat voor gezond leven, is de kans groot dat je ruim tien jaar langer rondloopt op deze aarde dan de mensen die daar niet aan mee wensen te doen. Dat zeggen wij niet, maar de onderzoekers van het Max Planck Institute for Demographic Research. Lees meer…

Hoeveel ouder word je door gezond te leven
Hoeveel ouder word je door gezond te leven

Hier vind je meer->>> over gezondheid op deze website.


Hoeveel ouder word je door gezond te leven?

Je moet het echt niet hebben van nieuwe medicijnen of nieuwe medische technieken zegt Mikko Myrskylä, de directeur van het Max Planck Institute for Demographic Research in Duitsland. Myrskylä: “Improvements in medical technology are often thought to be the gatekeeper to healthier, longer life.” Het zal best wel een beetje helpen, maar een gezonde levensstijl is vele malen belangrijker. En dat hoeft niet eens zo veel moeite te kosten.


We showed that a healthy lifestyle, which costs nothing, is enough to enable individuals to enjoy a very long and healthy life. A moderately healthy lifestyle is enough to get the benefits. Avoiding becoming obese, not smoking, and consuming alcohol moderately is not an unrealistic goal.

Mikko Myrskylä


Over het onderzoek en de gezonde levensstijl

Myrskylä en zijn mede-onderzoekers beschikten over data van wel 14.000 Amerikanen in de leeftijd tussen de 50 en 89 jaar van 1998 tot 2012. Door niet te roken en niet te dik te zijn, mag je er gemiddeld al weer vijf jaar bij optellen, zo bleek. Niet te veel alcohol drinken en je gaat al naar de zeven jaar gemiddeld!

Gezond eten, niet te dik worden, niet roken, matigen met drank en wat bewegen? Als vrouw levert dat je gemiddeld twaalf jaar extra op en als man elf jaar!


De politieke betekenis

Ja, ja, met een vettax, een pakje peuken voor € 50,- en alcohol onbetaalbaar maken kunnen we zo de AOW-gerechtigde leeftijd naar 75 doen. Wat een besparingen, ook op de gezondheidszorg. Maar if het nou allemaal gezelliger gaat worden?


Bron en meer informatie: Neil Mehta en Mikko Myrskylä: The Population Health Benefits Of A Healthy Lifestyle: Life Expectancy Increased And Onset Of Disability Delayed in Health Affairs, juli 2017

Geef een reactie