Landen met het meeste last van zeespiegelstijging – De Top 10

0
Landen met het meeste last van zeespiegelstijging
Landen met het meeste last van zeespiegelstijging

Landen met het meeste last van zeespiegelstijging – De Top 10

Gemiddelden, het zijn wel gemiddelden. Maar dan nog, de onderstaande landen ondervinden vaak nu al last van de zeespiegelstijging. In de twintigste eeuw is de zeespiegel ongeveer 20 centimeter gestegen. Volgens het KMNI kan de komende eeuw de zeespiegel tussen 26 en 82 centimeter verder stijgen. Lees meer..


Landen met het meeste last van zeespiegelstijging
Landen met het meeste last van zeespiegelstijging

Lees hier ->>> meer over klimaat op deze website…


Landen met het meeste last van zeespiegelstijging – De Top 10

Of eigenlijk: Laagste landen ter wereld -> gemiddeld boven zeeniveau


10. Trinidad en Tobago – 83 meter boven zeeniveau

De Republiek Trinidad en Tobago ligt in de zuidoostelijke hoek van de Caribische Zee, voor de kust van Venezuela. Het land bestaat uit twee grote eilanden en een aantal kleinere eilandjes.


9. Guinee-Bissau – 70 meter boven zeeniveau

Guinee-Bissau is een land in West-Afrika dat grenst aan Guinee (386 km), Senegal (338 km) en de Atlantische Oceaan (350 km). De sterk verbrokkelde kustvlakte kent brede trechtervormige riviermondingen en door overstroomde rivierdalen. De belangrijkste rivieren zijn de Cacheu, de Buba, de Geba en de Corubal. De riviermondingen bevatten zout water. Door de vloed kan het water wel 100 km landinwaarts opstuwen en een getijdenverschil van 7 m veroorzaken. Als gevolg hiervan komen verschillende gebieden regelmatig onder water te staan.


8. Senegal – 69 meter boven zeeniveau

De Republiek Senegal, is een land in Afrika dat grenst aan Mali, Guinee, Guinee-Bissau, Gambia en Mauritanië. De rivier de Sénégal vormt de grens tussen Senegal en Mauritanië.


7. Estland – 61 meter boven zeeniveau

De Republiek Estland ligt in Noordoost-Europa. Het land is begrenst door de Oostzee, in het noorden door de Finse Golf, in het oosten door Rusland en in het zuiden door Letland. Estland heeft in totaal 561 kilometer aan landsgrenzen. De kustlijn meet 3794 km.


6. Gambia – 34 meter boven zeeniveau

De Republiek Gambia, is een land in Afrika dat grenst aan Senegal en de Atlantische Oceaan. Het land bestaat uit een tamelijk smalle strook langs de Gambia-rivier. Gambia is zo’n 250 kilometer lang en slechts enige tientallen kilometers breed. Zo is Gambia het kleinste land van Afrika.


5. Denemarken – 34 meter boven zeeniveau

Froot vertelt ons als het ijs smelt: Nederland en Londen zullen dan slechts nog herinneringen zijn. Ook het meeste van Denemarken zal verdwijnen in het water.


4. Nederland – 30 meter boven zeeniveau

Lees in Vrij Nederland: De zeespiegelstijging is een groter probleem dan we denken.


3. Qatar – 28 meter boven zeeniveau

Ze bouwen hier maar vast ‘drijvend’. Op Reishonger.nl lezen we: ‘Qatar heeft vergaande plannen voor de bouw van een prachtig en uitzonderlijk resort, genaamd Amphibious 1000. Het resort krijgt de vorm van een soort gigantische octopus met drijvende wandelpaden als tentakels. Het complex gaat maar liefst 350 miljoen kosten.’


2. Kiribati – 2 meter boven zeeniveau

De Republiek Kiribati, is een eilandrepubliek in Oceanië. Het land ligt in de Grote Oceaan en is onderdeel van de regio’s Micronesië (Gilberteilanden) en Polynesië (Phoenix- en Line-eilanden). We lezen op Wikipedia: ‘Volgens verschillende wetenschappelijke onderzoeken zal Kiribati het eerste land ter wereld worden dat als gevolg van klimaatverandering en de stijgende zeespiegel volledig zal verdwijnen. De verwachting is dat Kiribati in het jaar 2100 volledig onder water zal staan en al lang daarvoor onbewoonbaar zal zijn. De president van Kiribati heeft onder andere in The New York Times zijn bevolking opgeroepen om Kiribati te verlaten voor het te laat is. Hij heeft Nieuw-Zeeland opgeroepen om alle inwoners te bestempelen als vluchtelingen, iets dat Nieuw-Zeeland tot op heden heeft geweigerd.’


1. Malediven – 1,8 meter boven zeeniveau

De Malediven, een eilandengroep bestaande uit 1190 koraaleilanden. We vinden ze in de Indische Oceaan ten zuidwesten van India en ze gaan er aan! Het hoogste punt van de Maldiven ligt maar 2,5 meter boven het zeeniveau. Op Wikipedia lezen we: ‘Als de zeespiegel twee meter stijgt door klimaatverandering, zullen de Maldiven onder water lopen. Daarom is klimaatbescherming een belangrijke prioriteit voor de regering, en de regering stuurt daarom naar vrijwel elke klimaatconferentie een stevige delegatie. Deze delegaties proberen te bewerkstelligen, dat de internationale gemeenschap zich houdt aan ambitieuze doelstellingen voor klimaatbehoud, en niet wijkt voor de druk van de industrie en landen met een hoge CO2-uitstoot zoals China en de VS.