Liegende ouders produceren liegende kinderen zegt onderzoek
Als je kinderen opvoedt: lieg niet tegen ze! Ze liegen net zo hard terug en worden zeer ongelukkig. Eerlijkheid duurt het langst. Dit blijkt ook maar weer eens uit een onderzoek van vier samenwerkende universiteiten. Lees meer…
Lees hier ->>> meer interessante artikelen over psychologie op deze website…
Liegende ouders produceren liegende kinderen zegt onderzoek
De Nanyang Technological University uit Singapore, de Canadese University of Toronto, de Amerikaanse University of California en de Chinese Zhejiang Normal University deden gezamenlijk onderzoek.
Zij vroegen aan een aantal jongvolwassenen of hun ouders tegen hen hadden gelogen toen ze klein waren en hoe vaak ze zelf nu tegen hun ouders liegen.
En ja hoor, is er vroeger tegen je gelogen, dan lieg je nu vrolijk terug tegen je ouders. De kinderen van leugenachtige ouders hebben daarbij meer gedragsproblemen. Ook zijn ze egoïstischer en manipulatiever en ze hebben meer last van schaamte- en schuldgevoelens.
Antwoord op de vraag: wanneer ben je een klootzak? Vier karaktereigenschappen.
Volgens onderzoeker Setoh Peipei zit het zo: ‘Opvoeden door te liegen kan tijd besparen. Dit is vooral als de werkelijke redenen om bepaald gedrag af te dwingen ingewikkeld zijn om uit te leggen. Maar als ouders kinderen vertellen dat ze altijd eerlijk moeten zijn, terwijl ze zelf veel liegen dan is dat een conflicterende boodschap voor kinderen. De oneerlijkheid kan uiteindelijk leiden tot een verminderd vertrouwen en liegen verergeren.’
Natuurlijk moet er volgens deze onderzoekers ook weer verder onderzoek worden gedaan. Het ging maar om een groep van nog 400 jongvolwassen. Tevens kwamen de onderzochte jongeren alleen uit Singapore.
Zie hier: wat is er nodig voor een succesvolle opvoeding van kinderen?
Bron en meer informatie: Peipei Setoh, Siqi Zhao, Rachel Santos, Gail D.Heyman en Kang Lee: Parenting by lying in childhood is associated with negative developmental outcomes in adulthood in de Journal of Experimental Child Psychology, 26 september 2019