Groente en fruit met het meeste vitamine C – De Top 20

0
216
Rozenbottels: Groente en fruit met het meeste vitamine C
Rozenbottels: Groente en fruit met het meeste vitamine C

Groente en fruit met het meeste vitamine C

Je lichaam is niet in staat om zelf vitamine C of ascorbinezuur aan te maken. Dit terwijl vitamine C in je lijf vele mooie dingen doet. Je weet wel, het zorgt voor een goede weerstand, energie en het goed functioneren van je zenuwstelsel. Tel daar bij op gezonde botten, tanden, huid en bloedvaten en ijzeropname en het plaatje is compleet. Hier meer informatie over waar veel en minder vitamine C in te vinden is.


Rozenbottels: Groente en fruit met het meeste vitamine C
Rozenbottels: Groente en fruit met het meeste vitamine C

Lees hier ->>> meer interessante artikelen over gezondheid op deze website…


Groente en fruit met het meeste vitamine C


Weet dat vitamine C in water oplosbaar is. Bij het langdurig koken van groente, neemt het vitamine C-gehalte af. Ook bij blootstelling aan lucht of hoge temperaturen, gaat er een deel van de vitamine C in voedingsmiddelen verloren.

Hoeveel vitamine C heb je dagelijks nodig?

Om je dosis vitamine C te bepalen hebben we de Referentie Inname* (RI). Deze zgn. RI voor vitamine C verschilt per levensfase. Voor volwassen mannen en vrouwen ligt deze op 80 mg per dag.

Tabel: Vitamine C op basis van leeftijd

Leeftijd RI vitamine C in mg
6-11 maanden 20
1-2 jaar 25
2-5 jaar 30
6-9 jaar 40
9-13 jaar 50
14 jaar 80
Zwangere vrouwen 85
Vrouwen die borstvoeding geven 100

Het is bijna onmogelijk om te veel aan vitamine C binnen te krijgen. Het overschot aan vitamine C plas je gewoon uit. Er zijn ook geen ongewenste effecten bekend van een te hoge vitamine C inname.


De Top 21 – Groente en fruit met het meeste vitamine C


1. Rozenbottels – 1250 mg vitamine C per 100 gram
2. Baobabvrucht – 280 mg vitamine C per 100 gram
3. Guave – 220 mg vitamine C per 100 gram
4. Paprika (gemiddeld) – 150 mg vitamine C per 100 gram
4. Zwarte bessen – 150 mg vitamine C per 100 gram
6. Peterselie – 154 mg vitamine C per 100 gram
7. Broccoli – 93,2 mg vitamine C per 100 gram
8. Groene Paprika – 89,3 mg vitamine C per 100 gram
9. Spruitjes – 85 mg vitamine C per 100 gram
10. Kiwi – 65 mg vitamine C per 100 gram
11. Koolraap – 62 mg vitamine C per 100 gram
12. Papaja – 61,8 mg vitamine C per 100 gram
13. Rode Kool – 57 mg vitamine C per 100 gram
14. Aardbeien – 56,7 mg vitamine C per 100 gram
15. Sinaasappel – 53,2 mg vitamine C per 100 gram
16. Citroen – 53 mg vitamine C per 100 gram
17. Witte Kool – 51 mg vitamine C per 100 gram
18. Bloemkool – 46,4 mg vitamine C per 100 gram
19. Chinese Kool – 45 mg vitamine C per 100 gram
20. Zoete aardappel / bataat – 26 mg vitamine C per 100 gram
21. Aardappel (rauw) – 16 mg vitamine C per 100 gram
22. Witlof – 5 rauw en 2 bereid mg vitamine C per 100 gram