Oudste vliegtuigmaatschappij ter wereld is de KLM – De top 10

0
KLM: Favoriete Werkgevers 2019 – De top 50
Favoriete Werkgevers 2019 – De top 50

Oudste vliegtuigmaatschappij ter wereld is de KLM

Een aardig lijstje en KLM is schijnbaar wereldwijd de alleroudste vliegtuigmaatschappij ter wereld. Is nu natuurlijk KLM-Air France, maar bijna alle onderstaande vliegtuigmaatschappijen zijn wel eens één of meerdere keren gefuseerd. Lees meer…


Lees hier->>> meer over vliegtuigen op deze website…


Oudste vliegtuigmaatschappij ter wereld is de KLM

(de teksten komen natuurlijk van Wikipedia)


10. Iberia, 28 juni 1927

Iberia Líneas Aéreas de España, afgekort als Iberia, is de nationale luchtvaartmaatschappij van Spanje, met de thuisbasis in Madrid.

Het heeft een uitgebreid internationaal netwerk met als belangrijkste luchthavens Madrid en Barcelona. Veel regionale vluchten worden uitgevoerd door Air Nostrum onder Iberia-vluchtnummer.

Iberia fuseerde in 2010 met British Airways. De fusiemaatschappij draagt de naam International Airlines Group en is de qua inkomsten de op twee na grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld.

Iberia trad samen met British Airways en Iberia Express in april 2015 toe tot de European Low Fares Airline Association (ELFAA).


9. Air Serbia, 17 juni 1927

Air Serbia is de nationale luchtvaartmaatschappij van Servië. De luchtvaartmaatschappij is een opvolger van Jat Airways die weer een opvolger was van JAT Yugoslav Airlines, de nationale luchtvaartmaatschappij van het voormalige Joegoslavië.

De maatschappij onderhoudt regionale en internationale lijndiensten naar bestemmingen in Europa, Afrika, het Midden-Oosten en Noord-Amerika alsook chartervluchten.

JAT vliegt vanaf 26 oktober 2013 onder de naam Air Serbia, met de bestaande ATR toestellen, en 10 nieuwe A319 toestellen, die de bestaande Boeings zullen vervangen.


8. Tajik Air, 3 september 1924

Tajik Air, voluit Tajikistan Airlines, is de nationale luchtvaartmaatschappij van Tadzjikistan met haar thuisbasis in Doesjanbe.


7. Delta Air Lines, 30 mei 1924

Delta Air Lines is een Amerikaanse luchtvaartmaatschappij die lid is van de SkyTeam-alliantie. Het is een onderdeel van het beursgenoteerde Delta Air Lines, Inc.


Zie hier de Top 10 snelste privéjets en zakenvliegtuigen ter wereld.


6. Finnair, 1 november 1923

Finnair is de nationale luchtvaartmaatschappij van Finland. Het opereert vanaf de luchthaven Helsinki-Vantaa en beheerst zowel de binnenlandse als de internationale luchtvaartmarkt in Finland.

De Finse staat bezit 80 procent van de aandelen; 20 procent is in buitenlandse handen. In 2017 vervoerde Finnair 10,9 miljoen passagiers, waarvan 2,1 miljoen binnenlandse vluchten. Finnair is lid van de alliantie Oneworld, waarvan British Airways ook lid is.


5. Czech Airlines, 6 oktober 1923

Czech Airlines of CSA Czech Airlines is een luchtvaartmaatschappij uit Tsjechië. CSA werd in 1923 door de Tsjecho-Slowaakse regering opgericht als ČSA Československé Státní Aerolinie.

Tot de eerste internationale vlucht in 1930 naar Zagreb werd er alleen in Tsjecho-Slowakije gevlogen.Van 1942-1945 werd gevlogen onder de naam SLAS. Nadat de communistische partij in 1948 aan de macht kwam werden vluchten naar West-Europa en het Midden-Oosten beperkt.

Bovendien werd de vloot grotendeels vervangen door Sovjet-vliegtuigen. De eerste trans-Atlantische vlucht van Czech Airlines had Havana als bestemming en vond plaats op 3 februari 1962. Na de opsplitsing van Tsjechië en Slowakije nam CSA in 1995 de huidige naam aan.


4. Aeroflot, 17 maart 1923

Aeroflot – Russian Airlines (Russisch: ОАО «Аэрофлот – Российские авиалинии») is de grootste luchtvaartmaatschappij van Rusland.

In de tijd van de Sovjet-Unie was Aeroflot tevens de grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld, op haar hoogtepunt in 1991 bestond de vloot van Aeroflot uit 3.000 vliegtuigen.

Het uiteenvallen van de Sovjet-Unie had negatieve gevolgen. de luchtvaartmaatschappij werd opgesplitst in tientallen kleinere maatschappijen, waarvan velen nadien failliet zijn gegaan


3. Qantas, 16 november 1920

Qantas is de oudste en grootste luchtvaartmaatschappij van Australië. De maatschappij dient als nationale luchtvaartmaatschappij van dit land.

Het is de op twee na oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld, na de KLM, de nationale luchtvaartonderneming van Nederland en Avianca uit Colombia.

Qantas was vroeger het acroniem van Queensland and Northern Territory Aerial Services. Aandelen van het bedrijf worden verkocht op de Australische Aandelenmarkt (Australian Stock Exchange).


2. Avianca, 5 december 1919

Avianca is een Colombiaanse luchtvaartmaatschappij. Ze is de grootste luchtvaartmaatschappij van Colombia en de zesde van Zuid-Amerika.


1. KLM, 7 oktober 1919

Air France-KLM is een Frans-Nederlandse multinational onder Frans recht met zijn hoofdkantoor in Charles de Gaulle Airport bij Parijs.

In 2017 vervoerde de maatschappij 98 miljoen passagiers, de maatschappij is de op drie na grootste vliegende vrachtvervoerder ter wereld.


Zie hier de top 10 duurste vliegtuigen ter wereld 2022.


Geef een reactie