Scarface bende roofde ruim 15 miljoen (video)

0
Scarface bende roofde ruim 15 miljoen
Scarface bende roofde ruim 15 miljoen

Scarface bende roofde ruim 15 miljoen (video)

Nog niet zo lang gelden was er een echte criminele gang heel erg actief: de Scarface bende. Met getrokken pistolen en verkleed als Tony Montana, uit de gelijknamige film, trokken zij rovend, schietend en plunderend door Nederland en België. Hier een filmpje en wat informatie. Wij blijven ze in de gaten houden.

Scarface bende roofde ruim 15 miljoen
Scarface bende roofde ruim 15 miljoen

De Scarface bende met hulp van Wikipedia

De Scarface-bende is een groep criminelen, die wisselt of wisselde in samenstelling van twee tot zes mannen en soms een vrouw. De naam, die zijn oorsprong in België heeft en vervolgens ook in Nederland wordt gebruikt, verwijst naar de film Scarface, waarin Al Pacino de gewelddadige drugsdealer Tony Montana speelt. De Scarface-bende gaat soms ook gekleed zoals de personages in de film.

De bende is in elk geval sinds begin 2011 actief in België. De groep stal een exclusieve BMW M5 en overviel daarna juweliers, een hotel en tankstations. Daarbij werd aanvankelijk nog slechts gedreigd met een vuurwapen. In april 2011 sloeg de bende ook in Nederland toe. In Rotterdam werd een deur van een waardetransportbedrijf opgeblazen en op medewerkers van het bedrijf werd geschoten. Daarbij raakten twee medewerkers gewond.

Overval in Amsterdam

Volgens de politie overviel de groep in de nacht van 28 op 29 juni het geldtransportbedrijf Brinks in Amsterdam. Bij de actie werd de politie zelfs opgewacht en onder vuur genomen met automatische wapens. De overvallers sloegen vervolgens in twee stationwagens op de vlucht. Na een woeste en langdurige achtervolging op de A2, waarbij één van de stationwagens verongelukte, en de criminelen een toevallig passerende auto kaapten, wisten zij in de buurt van Eindhoven aan de politie te ontkomen. Enkele weken na de overval werd op de plek van het ongeluk een kaarsje en bloemen gevonden. Dit doet de politie vermoeden dat één van de overvallers waarschijnlijk aan de gevolgen van het ongeluk of aan politieschoten is overleden.

Overvallen in Rotterdam

Bij de overval in Rotterdam op waardetransportbedrijf SecurCash werd gericht geschoten op medewerkers. Twee personen raakten daarbij ernstig gewond. Bij de overval op het geldtransport in Amsterdam werd ook geschoten, deze keer op politiemensen. De overval liep uit op een achtervolging op de A2, waarbij de daders wisten te ontkomen.

Een van de twee vluchtauto’s verongelukte en werd door de daders in brand gestoken. In die auto werd een deel van de buit teruggevonden. Ze vluchtten in een gekaapte auto in de richting van Eindhoven.

Later bleek de bende voorafgaand aan de overval voor het gebouw van het Korps landelijke politiediensten obstakels te hebben geplaatst, waardoor agenten niet ogenblikkelijk naar de plaats van het misdrijf konden rijden. Tevens vermoed de politie dat de daders speciaal gewacht hadden op een dag als 29 juni. Wegens het slechte weer kon de politiehelikopter namelijk niet opstijgen.

Opsporing en arrestaties

De politie startte een groot onderzoek. De korpsen van Amsterdam en Rotterdam werkten samen om de Scarface-bende op te pakken. In december 2011 werd gemeld dat de bende op sterven na dood zou zijn. Vier leden waren opgepakt, twee gevlucht naar Marokko en de en ander persoon is onbekend waar deze naar toe is.

Lijst van mogelijke overvallen gepleegd door de Scarface-bende

Datum overval Locatie Plaats Land Buit
19 februari 2011 Tankstation Waver België Klein bedrag uit kassa
22 februari 2011 Juwelier Lede België 0 Euro
28 februari 2011 Postkantoor Walhain België 0 Euro
13 maart 2011 Hotel Machelen België Klein bedrag uit kassa
16 maart 2011 Juwelier Waver België Enkele sieraden
4 april 2011 Geldtransportbedrijf SecurCash Rotterdam Nederland Enkele miljoenen
12 april 2011 Geldtransportbedrijf Loomis Valence Frankrijk 2.000.000 Euro
29 juni 2011 Geldtransportbedrijf Brinks Amsterdam Nederland 12.000.000 Euro

Filmpje…

Geef een reactie