Top 10 Meest voorkomende insecten in huis

0
Meest voorkomende insecten in huis
Meest voorkomende insecten in huis

Meest voorkomende insecten in huis

Schrik niet: er zit nogal wat in de voorraadkast, in je bed, in het kozijn, in het tapijt en god weet waar. Lees meer over de insectjes in je woning.


Lees hier ->>> meer over dieren op deze website.


Top 10 Meest voorkomende insecten in huis


10. Parasieten

Bedwantsen (Cimex lectularius), zwaluwwantsen (Oeciacus hirundinis), steekmuggen (Culicidae), vlooien (Siphonaptera) en schaamluizen (Phthirus pubis)

Parasieten zijn organismen die zich alleen kunnen voortplanten ten koste van een plant of dier. Ze kunnen net als bacteriën en virussen mensen ziek maken via besmet voedsel. Parasieten leven op planten en dieren. Bij dieren komen ze voor op de huid of in de darm. Voorbeelden zijn luizen, vlooien, teken, aarsmaden, lintwormen en Toxoplasma gondii, de veroorzaker van toxoplasmose.


9. Motmuggen (Psychodidae)

Er zijn bekendere soorten die zich wereldwijd hebben verspreid. Ze leven in door de mens aangelegde infrastructuur, zoals riolen, toiletten, badkamers en andere bronnen van natte organische stoffen. De meest voorkomende soorten zijn Tinearia alternata en Clogmia albipunctata. Deze twee soorten hebben een bijna wereldwijde verspreiding.


8. Loopkevers (Carabidae)

Enkele soorten voeden zich met graszaden, maar de meeste zijn carnivoor en voeden zich met larven, slakjes, wormen, spinnen en andere insecten.


7. Huisvliegen

Kamervlieg (Musca domestica), brom- of vleesvliegen (Calliphoridae) en de blauwe vleesvlieg (Calliphora vicina)

De huisvlieg is een alleseter die leeft van zowel dierlijk als plantaardig voedsel. Ook beschimmeld en hevig rottende, in staat van ontbinding verkerende organische substanties zoals dode dieren zijn geschikt als voedsel. Vrijwel alle voedingsstoffen die door de mens worden genuttigd, zijn geschikt als voedsel. Deze grote tolerantie in voedselaanbod heeft ervoor gezorgd dat de vlieg zich met de mens heeft verspreid en in alle delen van de wereld voorkomt.


6. Houtaantastende kevers

Bruine spinthoutkever (Lyctus brunneus), gewone houtwormkever (Anobium punctatum) en de huisboktor (Hylotrupes bajulus)

De schade die de gewone houtwormkever kan aanrichten is enorm, en hangt af van een aantal factoren. De kevers leven alleen in kurkdroog hout, en niet in hout van levende of dode bomen in de natuur, wat te vochtig is. De kever wordt hierom ook wel een drooghoutboorder genoemd, net als andere soorten insecten die in droog hout boren, ongeacht de verwantschap.


Zie hier ->>> de 10 gevaarlijkste insecten ter wereld – een overzicht op deze website.


5. Stofluizen (Psocoptera)

De stofluizen leven in vochtige omgevingen. In de natuur onder andere in boomstammen en vogelnesten. Binnenshuis komen ze voor in matrassen, rieten meubelen, boeken en afgewerkte spaanplaten. Wanneer deze soort voorkomt in een woning dan is dit een teken dat het er te vochtig is en waarschijnlijk niet goed geventileerd.


4. De boommier (Lasius brunneus)

De soort is wijdverbreid in Europa, van Zweden in het noorden tot Anatolië in het zuiden. Ze nestelen normaal in dood hout, maar soms ook in de warmte-isolatie van huizen.


Zie hier ->>> de top 10 Grootste insecten ter wereld p deze website.


3. Tapijtkeverachtigen (Dermestidae)

De larven voeden zich vooral met wolvezels en harig stof in wollen of gedeeltelijk wollen tapijten. Ook lederwaren en bont worden niet ontzien. De volwassen kevers voeden zich met stuifmeel en nectar.


2. Broodkever (Stegobium paniceum)

Deze kevers zijn onschadelijk maar de larven van kevers zijn weldegelijk schadelijk. De larven van kevers ontwikkelen zich in allerlei plantaardige producten die lange tijd onaangeroerd blijven liggen. Ze kunnen brood en beschuit, hondenbrokken, macaroni, vermicelli, soepblokjes, granen, meel en cacaopoeder aantasten.


1. Papiervisje (Ctenolepisma longicaudatum)

Meest voorkomende insecten in huis
Meest voorkomende insecten in huis: het papiervisje

Papiervisjes zijn in staat om vliegensvlug weg te glippen, worden ongeveer anderhalve centimeter lang. Je kunt ze vinden in boeken en papieren. Ze voeden zich met organisch materiaal, zoals vezels in papier, kunstvezels uit cellulose en textiel van plantaardige vezels. Ook zwakkere soortgenoten en vervelde huidjes worden gegeten.


Top 10 Meest voorkomende insecten in huis

  1. Parasieten
  2. Motmuggen
  3. Loopkevers
  4. Huisvliegen
  5. Houtaantastende kevers
  6. Stofluizen
  7. De boommier
  8. Tapijtkeverachtigen
  9. Broodkever
  10. Het papiervisje

Geef een reactie