Top 10 Streaming essentials – wat heb je nodig om te streamen?

Top 10 Streaming essentials - wat heb je nodig om te streamen?
Top 10 Streaming essentials - wat heb je nodig om te streamen?

Top 10 Streaming essentials – wat heb je nodig om te streamen?

De laatste jaren heeft Twitch enorm aan populariteit gewonnen. Mede door de succesverhalen van streamers die miljoenen per jaar verdienen is het aantal streamers toegenomen. De wereldwijde pandemie heeft daar uiteraard ook een positieve bijdrage aan geleverd.

De top tien Twitch-streamers en YouTubers verdienen meer dan $ 20 miljoen per jaar, maar ze begonnen natuurlijk met veel minder. Ze hebben hun eigen carrière op moeten bouwen de afgelopen jaren met veel investeringen.


Lees hier ->>> meer over media op deze website.


Maar wat heb je nou eigenlijk nodig als streamer op Twitch of YouTube? Wat zijn de minimale opstartkosten die je moet maken, en wat zijn de extra producten die jouw carrière kunnen helpen?

Daarom een lijst met met benodigdheden voor de ideale streaming opstelling. Je hebt niet per se alles nodig, je kunt het zelf zo gek maken als je wilt qua budget. Binnen elke categorie zijn er verschillende opties, voor elk budget.

Computer

We beginnen met het meest voor de handliggende, een computer. Om te kunnen streamen heb je een computer nodig maar het kan ook vanaf je gameconsole of smartphone. Je kunt heel makkelijk streamen vanaf je smartphone met bijvoorbeeld de Twitch app. Zorg dat je computer is bijgewerkt met de laatste updates en enigszins up to date is.

Internet

Een stabiele internetverbinding klinkt als vanzelfsprekend. Toch gebeurt het regelmatig dat een verbinding wegvalt en de streamer de connectie met zijn publiek verliest. Zorg dus voor een stabiele, liefst bekabelde internetverbinding. Wil je streamen op locatie, check dan altijd even of er een stabiele (mobiele) verbinding is.

Twitch account

Zodra je de computer hebt aangezet en hebt verbonden met internet kun je een Twitch account aanmaken. Geheel gratis. Belangrijk is dat je je account personaliseert en een profielfoto instelt. Hiermee kun je jouw kijkers wat vertellen over wie je bent en waarover je streamt.

Microfoon

Het aloude gezegde ‘geluid is belangrijker dan beeld’ gaat zeker op bij streamen. Een microfoon is belangrijker dan een camera. Investeren in een goede microfoon wordt daarom aangeraden. De meest gebruikte microfoon is een USB-microfoon die je rechtstreeks aansluit op je computer.

Wil je echt goed geluid tijdens je streams, investeer dan in een XLR microfoon. Hierbij heb je wel een audiomixer nodig. Met een koptelefoon kun je controleren hoe het geluid klinkt van jouw microfoon

Headset

Een goede headset zorgt ervoor dat je als gaming streamer het geluid van het spel goed hoort en op die manier zo goed mogelijk presteert, in met name actie spellen.
Daarnaast biedt het een stukje gemak als de headset een goede microfoon heeft. Je bent op deze manier flexibel en kunt makkelijker bewegen.

Het is fijn als de headset licht is en comfortabel zit. Je hebt ‘m toch vaak meerdere uren per dag op je hoofd.

Licht

De juiste verlichting kan het visuele uiterlijk van je stream verbeteren en de functionaliteit van je stream vergroten. Daarentegen kan slechte verlichting je algehele game-ervaring verpesten. Als je een camera/webcam gebruikt, moet je kamer altijd goed verlicht zijn.

Dit is nodig zodat er voldoende licht op de camerasensor kan komen, waardoor een scherp videobeeld ontstaat. De meeste gaming-setups maken ook gebruik van slimme kleurenlampen, zodat je uit duizenden kleuren kunt kiezen.

Camera

Voor een eenvoudige en betaalbare video-setup voor streaming is een webcam de beste optie. Webcams maken rechtstreeks verbinding met je computer, hebben ingebouwde microfoons en zijn perfect voor livechats, gamestreams, Q&A’s en nog veel meer. Moderne webcams hebben meestal een HD videoresolutie en zijn de meest budgetvriendelijke optie voor livestreams.

Wil je wat meer investeren in videokwaliteit, dan is een spiegelreflex- of systeemcamera een goede keuze. Helaas hebben deze camera’s wel een video-encoder nodig om je live video’s naar streamingplatforms te sturen.

Als je budget het toelaat is een camcorder de beste optie. Deze camera’s zijn gebouwd voor professionele video-opname, hebben standaard een 4K-resolutie en garanderen de meest soepele video ervaring.

Streaming software

Je kunt natuurlijk niet streamen zonder streaming software. De twee meest gebruikte programma’s zijn Open Broadcasting Software (OBS) en Streamlabs OBS. Beide hebben een gratis abonnement beschikbaar, wil je meer functies dan zul je een betaald abonnement moeten nemen.

De software werkt vaak wel het beste op een Windows computer, check van tevoren goed de specificaties. Twitch heeft ook zijn eigen streamingsoftware; Twitch Studio.

Twitch Studio is momenteel beschikbaar in bèta en is gebouwd als een alles-in-één streaming waarmee je, net als OBS, meerdere scènes kunt maken met verschillende video- en audiobronnen, terwijl je ook een verscheidenheid aan ingebouwde lay-outs en on- opties voor schermmeldingen.

Zorg er ook voor dat jouw computer en software volledig up to date zijn en dat je goed beschermd bent tegen malware en virussen. Tijdens een stream kunnen er diverse pogingen ondernomen worden om jouw computer over te nemen.

Een mogelijkheid om je stream te beveiligen is bijvoorbeeld met een VPN. Met een VPN creëer je een veilige tunnel tussen jou en het internet. Wil je meer weten wat een VPN is en wat het kan? Lees dan meer op de pagina Wat is een VPN van ExpressVPN.

Muis

Gamingmuizen zijn er in veel verschillende soorten en maten. Een gamingmuis geeft je een betere ergonimische grip en zijn zeker bij langdurig gebruik beter voor je polsen. Daarnaast hebben de gamingmuizen vaak betere sensoren, een hoge pollingsnelheid en instelbare DPI (gevoeligheid).

Stoel

Met een goede stoel kun je het uren volhouden. En dan met name met een ergonomische stoel. Met een juiste houding worden spierspanningen vermindert en door de hoge taps toelopende rugleuning en lendenkussens wordt je houding ondersteund.

Dit helpt door de druk uit uw nek te halen en tegelijkertijd de wervelkolom op één lijn te houden. De dikke vulling neemt het gewicht van je lichaam op.