Top 10 vaccins ontwikkeld in de afgelopen 100 jaar

0
Top 10 vaccins ontwikkeld in de afgelopen 100 jaar
Top 10 vaccins ontwikkeld in de afgelopen 100 jaar

Vaccins ontwikkeld in de afgelopen 100 jaar

Honderden jaren lang hebben mensen gezocht naar manieren om zich te beschermen tegen dodelijke ziekten en te voorkomen dat wereldwijde pandemieën uitbreken.

In 1796 boekte de arts en wetenschapper Edward Jenner een grote medische vooruitgang toen hij ’s werelds eerste succesvolle vaccin ontwikkelde dat bescherming bood tegen pokken.

Sindsdien is er een reeks baanbrekende inentingen geïntroduceerd, waarmee pandemieën zijn beëindigd en levens over de hele wereld zijn gered.


Lees hier ->>> meer over gezondheid op deze website.


Top 10 vaccins ontwikkeld in de afgelopen 100 jaar

Bron: www.proclinical.com


1924 – Tetanusvaccin

In de vroege jaren 1920 werd een methode ontwikkeld om tetanustoxine met formaldehyde te inactiveren, wat later resulteerde in de introductie van het tetanustoxoïdvaccin in 1924.

De inenting is voor het eerst op grote schaal gebruikt in de Tweede Wereldoorlog om soldaten te beschermen en het wijdverbreide gebruik resulteerde in een 95 % daling van het aantal tetanus.

Tetanustoxoïdvaccins zijn aan te bevelen voor kinderen en volwassenen. Boosterdoses van tetanustoxoïd zijn er om om de 10 jaar toe te dienen om de immuniteit te behouden.


Zie hier: Tropische vakanties zorgt voor verbetering mentale gezondheid.


1938 – Griepvirus

Begin jaren dertig bereikten de Britse onderzoekers Wilson Smith, CH Andrewes en PP Laidlaw een doorbraak toen ze geen bacteriën vonden in keelspoelingen van patiënten met griep en ontdekten dat de ziekte werd veroorzaakt door een virus.

Na deze ontdekking ontwikkelden Jonas Salk en Thomas Francis het eerste griepvaccin. Met steun van het leger werd de inenting eerst getest op veiligheid en werkzaamheid bij het Amerikaanse leger voordat het in 1945 werd goedgekeurd voor breder gebruik.


Zie hier de Top 10 vrouwelijke wetenschappers die ons verder brachten.


1948 – Kinkhoest, difterie en kinkhoest

In de jaren veertig erkenden wetenschappers de voordelen van het samenvoegen van drie vaccins tot één en werd het DTP-combinatievaccin (difterie, tetanus en kinkhoest) geïntroduceerd.

Het combinatievaccin is voor het eerst toegediend in 1948 en werd een jaar later door de FDA goedgekeurd in de VS. Het werd al snel een routine-injectie in de kindertijd.


Zie hier de 11 mondiale gezondheidsproblemen 2023 volgens IHME-experts.


Het werd gebruikt tot 1991 toen het difterie-tetanus-acellulaire kinkhoestvaccin (DTaP) werd geïntroduceerd, waarvan is vastgesteld dat het minder bijwerkingen veroorzaakte en veiliger werd geacht dan DTP.

Sinds het combinatievaccin voor het eerst werd uitgerold, heeft het een aanzienlijke impact gehad op de volksgezondheid wereldwijd, waardoor de incidentie van difterie, tetanus en kinkhoest sterk is verminderd, waardoor duizenden levens niet zijn gered.


Zie hier: wat zijn de dodelijkste virussen in de wereld? (een top 10)


1955 – Poliovirus

Polio (poliomyelitis) is een invaliderende en levensbedreigende ziekte die iemands ruggenmerg kan infecteren en verlamming kan veroorzaken.

Voordat poliovaccins beschikbaar waren, veroorzaakten uitbraken elk jaar wereldwijd duizenden gevallen van verlamming. In het begin van de 20e eeuw hebben verschillende onderzoekers een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van poliovaccins.

Tegen de jaren vijftig bereikten Jonas Salk en zijn team een ​​doorbraak toen ze een vaccin ontdekten dat

stammen van alle drie de typen poliovirus doodde (poliovirustypes 1, 2 en 3). Er vonden grootschalige klinische onderzoeken plaats, bekend als de “Polio Pioneers”-studie, en in 1955 is het als veilig en zeer effectief toeglaten bij het voorkomen van polio.


Zie hier de Top 20 landen met hoogste percentage kale mannen 2023.


1963 – Mazelen

Het eerste mazelenvaccin is uitgerold toen viroloog John F. Enders en zijn team van onderzoekers ontdekten dat ze het mazelenvirus met succes konden isoleren.

De onderzoekers gebruikten dit om een ​​verzwakte vorm van het virus te creëren om voor inentingsdoeleinden te gebriken.

Het vaccin bleek het immuunsysteem te stimuleren om antilichamen te produceren die langdurige immuniteit tegen mazelen bieden.

Sinds de introductie in de jaren zestig is de mazelen in veel landen en regio’s over de hele wereld uitgeroeid. Uitbraken komen echter nog steeds voor in gebieden met lagere vaccinatiegraad of in groepen vatbare populaties.


Zie hier: de grootste epidemieën en pandemieën, een Top 10


1969 – Hepatitus B

Het hepatitis B-virus is voor het eerst geïdentificeerd in 1960. Het bleek een belangrijke oorzaak van leverziekte, waardoor het een punt van zorg werd voor de wereldwijde gezondheid.

In 1969 ontdekte dr. Baruch Blumberg een eiwit op het oppervlak van het hepatitis B-virus, bekend als het hepatitis B-oppervlakte-antigeen (HBsAg).

Deze ontdekking legde de basis voor de ontwikkeling van het hepatitis B-vaccin. De introductie van recombinant-DNA-technologie, begin jaren tachtig, veranderde de vaccinproductie toen wetenschappers het gen konden klonen dat verantwoordelijk is voor de HBsAg-productie, waardoor ze het eiwit in grote hoeveelheden konden produceren.

Tegenwoordig is het recombinant hepatitis B-vaccin een integraal onderdeel van immunisatieprogramma’s over de hele wereld en heeft het de incidentie van nieuwe infecties wereldwijd sterk verminderd.


1977 – Pneumokokken

Aan het einde van de 19e eeuw werd pneumokokken geïdentificeerd als een belangrijke oorzaak van longontsteking door Dr. Louis Pasteur en Dr. George Miller Sternberg.

In 1977 is het eerste pneumokokkenpolysaccharidevaccin goedgekeurd voor gebruik in de Verenigde Staten. Het bevatte gezuiverd capsulair polysaccharide-antigeen van 14 verschillende pneumokokkenstammen, waardoor patiënten werden beschermd tegen longontsteking.


1977 – Haemophilus influenzae type B

Haemophilus influenzae type b (Hib) is een type bacterie dat levensbedreigende infecties kan veroorzaken, waaronder meningitis.

In 1977 bereikten wetenschappers een belangrijke doorbraak in het begrijpen van de biologie van Hib en zijn capsule, een belangrijke virulentiefactor.

Ze ontwikkelden methoden om een ​​gezuiverd polysaccharide te produceren uit de Hib-capsule, die werd gebruikt als basis voor het eerste Hib-vaccin.

Sindsdien zijn er verschillende generaties Hib-vaccins ontwikkeld met verbeterde veiligheid en gemakkelijke toediening. Tegenwoordig worden deze vaccins meestal in een reeks doses aan baby’s gegeven, te beginnen wanneer ze slechts enkele maanden oud zijn.


1995 – Hepatitis A

Hepatitis A is een ontsteking van de lever veroorzaakt door het hepatitis A-virus (HAV). Het wordt overgedragen door inname van besmet voedsel en water of door direct contact met een besmettelijke persoon.

Het kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals orgaanfalen. Vóór het vaccin waren hygiënische maatregelen en passieve bescherming met immunoglobuline de belangrijkste manieren om hepatitis A te voorkomen.

Het hepatitis A (HepA)-vaccin, bekend als Vaqta, werd geproduceerd door Maurice Hilleman en zijn team bij een van de toonaangevende farmaceutische bedrijven, Merck & Co.

Dit is in 1995 voor het eerst goedgekeurd voor gebruik in de Verenigde Staten. bescherming tegen het hepatitis A-virus en werd geleidelijk ingevoerd voor mensen die in risicogebieden wonen.

Tegen de millenniumwisseling zijn de Hep A- en Hep B-vaccins gecombineerd tot één inenting, bekend als Twinrix.


2020 – COVID-19

Toen de Covid-19-pandemie eind 2019 en begin 2020 de wereld overspoelde, haastten farmaceutische bedrijven zich om een ​​vaccin te vindendat zou beschermen tegen het virus.

In november 2020 begonnen bemoedigende resultaten van klinische fase III-onderzoeken naar voren te komen. Met name Pfizer-BioNTech en Moderna rapporteerden hoge werkzaamheidspercentages voor hun op mRNA gebaseerde vaccins.

Tegen december 2020 verleenden regelgevende instanties, zoals de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en anderen, Emergency Gebruik autorisatie (EUA) of voorwaardelijke goedkeuringen voor de Pfizer-BioNTech- en Moderna-vaccins.

Hierna zijn ze op grote schaal gebruikt. Andere toonaangevende farmaceutische bedrijven, zoals AstraZeneca en Johnson & Johnson, gingen later door met het uitrollen van hun vaccins, waarmee ze de kracht van samenwerking, innovatie.

De wereldwijde samenwerking toonden aan bij het aanpakken van noodsituaties op het gebied van de volksgezondheid. De snelle levering van ’s werelds eerste op mRNA gebaseerde vaccin, voor Covid19, zette mRNA-technologie in de schijnwerpers.

Met hun hoge effectiviteit, capaciteit voor snelle ontwikkeling en potentieel voor lage productiekosten, bieden mRNA-vaccins veel belofte voor de toekomst van vaccins.


Top 10 vaccins ontwikkeld in de afgelopen 100 jaar

  1. 1924 – Tetanusvaccin
  2. 1938 – Griepvirus
  3. 1948 – Kinkhoest, difterie en kinkhoest
  4. 1955 – Poliovirus
  5. 1963 – Mazelen
  6. 1969 – Hepatitus B
  7. 1977 – Pneumokokken
  8. 1977 – Haemophilus influenzae type B
  9. 1995 – Hepatitis A
  10. 2020 – COVID-19

Geef een reactie