Top 10 vrouwelijke wetenschappers die ons verder brachten

0
Ada Lovelace - Top 10 vrouwelijke wetenschappers die ons verder brachten
Ada Lovelace - Top 10 vrouwelijke wetenschappers die ons verder brachten

Vrouwelijke wetenschappers die ons verder brachten

Als slachtoffers van wat het “Matilda-effect”. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over wetenschap op deze website.


Top 10 vrouwelijke wetenschappers die ons verder brachten

Bron: www.topito.com


10. Temple Grandin (1947 – nog in leven)

Temple staat bekend om verschillende dingen: ten eerste is ze een van de eerste mensen met autisme die openlijk sprak over haar relatie met de wereld, met als doel de positie van mensen met deze aandoening in de samenleving te verbeteren.

Ten tweede heeft Temple verschillende technieken en apparatuur ontwikkeld die tegenwoordig in bijna de helft van de runderslachthuizen in Noord-Amerika worden gebruikt om het leven van het vee in industriële veeteelt te verbeteren.

Zelfs grote spelers zoals Burger King en McDonald’s hebben haar ingehuurd om audits uit te voeren en hun slachthuizen te transformeren.


9. Françoise Barré-Sinoussi (1947 – nog in leven)

Haar naam zegt je misschien niets, maar toch… Samen met Luc Montagnier ontdekte zij in 1983 het bestaan van het HIV-virus.

Vijf jaar later leidde ze haar eigen laboratorium en zette ze haar onderzoek voort, met name naar een vaccin, mechanismen voor bescherming tegen infectie en controle van AIDS.

In 2008 ontving ze, samen met Luc Montagnier, de Nobelprijs voor Geneeskunde voor hun ontdekking van het retrovirus dat verantwoordelijk is voor AIDS.


Zie hier de Top 10 Grootste Belgische wetenschapper (na 1830).


8. Vera Rubin (1928-2016)

Als klein meisje was Vera al gepassioneerd door sterren en ze koos ervoor om astronoom te worden en te werken aan sterrenstelsels, hun beweging en fusie.

Zij ontdekte dat sterren niet allemaal in dezelfde richting draaien, aangezien de sterren aan de buitenkant van sterrenstelsels net zo snel draaien als die in het centrum. Deze waarnemingen leidden haar in 1970 tot de bevestiging van het bestaan van donkere materie.

Naast haar wetenschappelijke bijdragen doorbrak Vera ook barrières voor vrouwen in dit vakgebied: ze werkte in domeinen waaruit vrouwen tot haar tijd volledig waren uitgesloten.


7. Hedy Lamarr (1914-2000)

Ik weet wat je denkt: “Wat? Maar Hedy, was dat niet die Hollywood-actrice?!” Nou… ja, maar niet alleen dat! Hedy Lamarr was ook een getalenteerde wetenschapper, vooral bekend als uitvinder van een geheim codesysteem voor communicatie.

Kun je je niet voorstellen waar dat goed voor is? Nou, destijds werd het gebruikt om torpedo’s te begeleiden, maar vandaag de dag ligt het aan de basis van GPS en wifi, bijvoorbeeld.


Zie hier de belangrijkste Nederlandse wetenschappers aller tijden – De Top 10


6. Lise Meitner (1878-1968)

Ida Noddack-Tacke was niet de enige pionier van nucleaire splijting. Lise Meitner, een Oostenrijkse natuurkundige, staat bekend om haar ontdekking van nucleaire splijting, maar ook… om het feit dat haar naam volledig werd weggelaten bij haar werk.

Lise was van Joodse afkomst. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd haar naam geweigerd als medeauteur van de publicatie die de ontdekking van nucleaire splijting aankondigde.

Toen de Nobelprijs voor deze ontdekking in 1944 werd uitgereikt, was het dus alleen Otto Hahn die ermee werd geëerd. Hallo, Matilda-effect!


5. Ida Noddack-Tacke (1896-1978)

Bekend als de “Duitse Marie Curie” ontdekte ze samen met haar man in 1925 het element rhenium. In 1934 stelde ze als eerste een hypothese op over nucleaire splijting.

Ze was de eerste die dit formuleerde, enkele jaren voor de ontdekking van nucleaire splijting door Otto Hahn en Fritz Strassmann, en voor de theorieën van Lise Meitner en Otto Frisch.


Zie hier: de grootste wetenschapper aller tijden is Albert Einstein – De Top 10


4. Marie Curie (1859-1906)

Marie Curie
Marie Curie

Natuurlijk kan Marie Curie niet ontbreken. Geboren als Maria Salomea Sklodowska, trouwde de chemicus en natuurkundige met Pierre Curie in 1895.

In 1903 ontving het echtpaar de eerste Nobelprijs voor Natuurkunde voor hun onderzoek naar straling. In 1911 ontving Marie ook de Nobelprijs voor Scheikunde voor haar werk met polonium en radium. We danken haar met name voor de ontdekking van radioactiviteit.

Hoewel dit helaas heeft geleid tot de ontwikkeling van de atoombom, heeft het ook geleid tot de ontwikkeling van radiotherapie, met name voor de strijd tegen kanker.


3. Rosalind Elsie Franklin (1920-1958)

Dankzij haar weten alle leerlingen vandaag de dag al op de middelbare school hoe een DNA-molecuul eruitziet. In de jaren vijftig van de vorige eeuw deed Rosalind onderzoek naar desoxyribonucleïnezuur (beter bekend als “DNA”).

Dankzij haar expertise in röntgendiffractie (het meten van de verstrooiing van straling op een doel), ontdekte ze de dubbele helixstructuur. In 1962 ontvingen drie andere onderzoekers de Nobelprijs voor Geneeskunde voor deze ontdekking, en Rosalind werd niet erkend.

De drie mannen hadden toegang tot en maakten gebruik van het werk van Franklin zonder haar medeweten en zonder haar te noemen, en kregen alle eer. Ze stierf in 1958 op 37-jarige leeftijd aan eierstokkanker, waarschijnlijk veroorzaakt door haar blootstelling aan straling.


2. Henrietta Leavitt (1868-1921)

De Amerikaanse astronoom uit het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw is verantwoordelijk voor de “Wet van Leavitt”, die zich richt op de relatie tussen periode en helderheid van sterren.

Deze wet stelde astronomen in staat om een nauwkeurig berekeningssysteem voor afstanden in het universum op te stellen, en dus: om de afstand tussen de aarde en andere sterrenstelsels te meten.


1. Ada Lovelace (1815-1852)

Ada Lovelace
Ada Lovelace

Men spreekt van Ada als de pionier van de informatica. In de hele geschiedenis van de wetenschap is zij de eerste die een computeralgoritme publiceert. Helaas raken haar werkzaamheden decennialang in de vergetelheid.

Ze worden in de 20e eeuw herontdekt door Alan Turing. Hij haalt er veel inspiratie uit bij het bouwen van de allereerste computer, bekend als de Turing-machine.

Net als veel vrouwelijke wetenschappers van haar tijd is ze slachtoffer van het “Matilda-effect”: “De systematische ontkenning, diefstal of voortdurende minimalisering van de bijdrage van vrouwen aan wetenschappelijk onderzoek, waarvan het werk vaak wordt toegeschreven aan hun mannelijke collega’s.”


Top 10 vrouwelijke wetenschappers die ons verder brachten

  1. Ada Lovelace (1815-1852)
  2. Henrietta Leavitt (1868-1921)
  3. Rosalind Elsie Franklin (1920-1958)
  4. Marie Curie (1859-1906)
  5. Ida Noddack-Tacke (1896-1978)
  6. … en Lise Meitner (1878-1968)
  7. Hedy Lamarr (1914-2000)
  8. Vera Rubin (1928-2016)
  9. Françoise Barré-Sinoussi (1947 – nog in leven)
  10. Temple Grandin (1947 – nog in leven)

Geef een reactie