Top 15 beste Italiaanse films aller tijden met trailers

0
Top 15 beste Italiaans films aller tijden met trailers
Top 15 beste Italiaans films aller tijden met trailers

Top 15 beste Italiaanse films aller tijden

Meer is het niet en minder ook niet dan de titel. Prachtige Italiaanse films. Lees en kijk zelf maar…


Top 15 beste Italiaanse films aller tijden


Lees hier ->>> meer over Italië op deze website…


15. La Vita e Bella – 1997

Regisseur: Roberto Benigni

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt een Italiaanse man met zijn vrouw en zoontje afgevoerd naar een Duits werkkamp.

Om het kind het vooruitzicht van een zekere dood te besparen, stelt hij de reis voor als een spel, waarin je prijzen kunt winnen.

De man gelooft er heilig in dat hij de geestelijke gezondheid van zijn zoontje kan redden en gaat vastbesloten door met toneelspelen, zelfs wanneer ze in het kamp zijn aangekomen en keihard moeten werken.


14. Gomorrah – 2008

Regisseur: Matteo Garrone

Gomorra is een Italiaanse misdaadfilm uit 2008 van regisseur Matteo Garrone. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van schrijver Roberto Saviano over de misdaad van de Camorra in Napels en Caserta.


13. Il conformista – 1970 (De conformist)

Regisseur: Bernardo Bertolucci

Het scenario van Il conformista is gebaseerd op de gelijknamige roman uit 1951 van Alberto Moravia.

De film werd genomineerd voor de Oscar voor het beste bewerkte scenario en de Golden Globe voor beste niet-Engelstalige film.

Il conformista won onder meer de David di Donatello Award voor beste film en zowel een Interfilm Award Recommendation als een Journalists Award van het Filmfestival van Berlijn 1970, waarop de film ook genomineerd was voor de Gouden Beer.

Tijdens het bewind van Mussolini gaat Marcello Clerici naar Parijs om er de antifascistische leider professor Luca Quadri te vermoorden, die vroeger op de universiteit een van zijn docenten was.

Clerici moet het vertrouwen van Quadri winnen, zodat die in een valstrik van de fascisten loopt.


Zie hier de Top 10 beste Italiaanse schrijvers aller tijden.


12. Umberto D. – 1952

Regisseur: Vittorio De Sica

De oude Umberto Domenico Ferrari kan met zijn kleine pensioentje de huur niet meer betalen. Toen hij nog werkte, kon zijn hospita zijn kamer overdag aan prostituees verhuren.

Omdat dat door Umberto’s permanente aanwezigheid nu niet meer mogelijk is, wil zijn hospita hem aan de deur zetten.


11. La Notte – 1961 (Film)

Regisseur: Michelangelo Antonioni

De film La notte is het tweede deel van Antonioni’s losse trilogie over vervreemding, waartoe ook L’avventura (1960) en L’eclisse (1962) behoren.

De auteur Giovanni is al tien jaar getrouwd met de mooie Lidia. Niets schijnt het aantrekkelijke paar echter nog te verbinden. Ze bezoeken samen hun doodzieke vriend Tommaso in het ziekenhuis.

Vervolgens gaan ze elk hun eigen weg. Giovanni moet naar een promotiefeestje voor zijn nieuwste roman. Lidia wandelt rond in Milaan en haalt herinneringen op.

Daarna treffen ze elkaar weer thuis en besluiten naar een feestje van een rijke man te gaan. Deze heeft een lucratief aanbod voor Giovanni.

Hij wil dat Giovanni een boek schrijft over de geschiedenis van zijn bedrijf. Giovanni en Lidia vermaken zich oppervlakkig op het feest. Giovanni flirt met de knappe Valentina en merkt op hoezeer hij afstand houdt van Lidia.

Later krijgt Lidia het bericht dat Tommaso is overleden. De nacht loopt ten einde en Lidia vertelt haar man dat ze niet meer van hem houdt.


10. L’Eclisse – 1962

Regisseur: Michelangelo Antonioni

De film L’eclisse is het derde deel van Antonioni’s losse trilogie over vervreemding, waartoe ook L’avventura (1960) en La notte (1961) behoren.

De literaire vertaalster Vittoria breekt op 10 juli 1961 ’s morgens haar affaire af met de auteur Riccardo. Zij begint daarna een zomerromance met de energieke beursmakelaar Piero. Zij slagen er niet in een vaste relatie op te bouwen.

Kort voor zonsondergang op 10 september 1961 daagt geen van beiden op voor hun afspraak op de hoek van de Viale del Ciclismo met de Viale della Tecnica bij de bouwwerf van een nieuw flatgebouw in de Esposizione Universale Roma.


9. Nuovo Cinema Paradiso

Regisseur: Giuseppe Tornatore

Cinema Paradiso vertelt, met behulp van flashbacks, het verhaal van de terugkeer van de beroemde filmregisseur Salvatore naar zijn geboortedorp om de begrafenis bij te wonen van zijn oude vriend Alfredo die de projector van de Cinema Paradiso bediende.

Alfredo had steeds als vaderfiguur voor Salvatore gediend.

De film wisselt sentimentaliteit af met komedie, en nostalgie met pragmatisme. Het toont de problemen van het opgroeien naar volwassenheid, en nostalgie naar de kindertijd. Cinema Paradiso is ook een hulde aan de film; als projecteur ontwikkelt Salvatore een liefde voor films.


8. Roma, città aperta – 1945

Regisseur: Roberto Rossellini

Rome verkeert in 1944 in de nadagen van de Duitse bezetting. Een verzetsgroep wordt door de Gestapo in de gaten gehouden. Opeens pakt het de meeste leden daarvan op. Enkelen worden bevrijd, maar door verraad loopt het met de meeste mensen slecht af.

De film wordt onder meer herinnerd om de scène aan het eind, waarin Pina (Anna Magnani) achter een vrachtwagen aanrent waarin haar verloofde Francesco (Francesco Grandjacquet) wordt afgevoerd en waarbij zijzelf neergeschoten wordt.


7. La Strada – 1954

Regisseur: Federico Fellini

Gelsomina is een eenvoudig meisje dat door haar moeder wordt verkocht aan de krachtpatser Zampanò, die zijn brood verdient door als boeienkoning langs jaarmarkten te trekken.

Hij maakt Gelsomina tot zijn hulpje en behandelt haar wreed. Door haar kinderlijke optimisme bezwijkt ze niet onder diens brutaliteit.

Ze maakt vervolgens kennis met een opgewekte koorddanser, die haar laat zien dat er meer kan zijn dan een leven met Zampanò. Hij kan Gelsomina alleen niet overtuigen om haar meester te verlaten.

Zampanò krijgt ruzie met de koorddanser en doodt hem tijdens een gevecht. Daardoor knakt er iets bij Gelsomina. Wanneer Zampanò jaren later ontdekt dat Gelsomina is gestorven, stort hij zelf in.


6. La Dolce Vita – 1960

Regisseur: Federico Fellini

Als verslaggever is Marcello Rubini steeds op zoek naar een primeur. Hij brengt daarom zijn avonden door in de Romeinse bovenklasse.

Rubini droomt ervan om een literair auteur te worden, maar hij laat die idealen varen voor een carrière in de winstgevende sensatiepers.

Hoewel hij de oppervlakkigheid en immoraliteit ervan inziet, laat hij zich meeslepen door het zoete leven van de beau monde.


5. Suspiria – 1977

Regisseur: Dario Argento

Suspiria is deels geïnspireerd door het boek Suspiria de Profundis van Thomas de Quincey, het vervolg op zijn boek Confessions of an English Opium-Eater.

De film wordt gezien als een hoogtepunt van het genre en verwierf een cultstatus. Suspiria is het eerste deel van Argento’s trilogie Le Tre madri (De drie moeders) en werd gevolgd door achtereenvolgens Inferno en The Mother of Tears.

Er verscheen in 2018 een gelijknamige remake die ook het verband tussen de drie antagonisten in de drie films verder toelicht.


4. The Battle of Algiers – 1966

Regisseur: Gillo Pontecorvo

The Battle of Algiers gebaseerd op gebeurtenissen voor en tijdens de Slag om Algiers (1957) in de Algerijnse Oorlog (1954-1962) waarin Algerije zijn onafhankelijkheid op Frankrijk bevocht.

De film toont in objectieve documentairestijl de ontwikkeling en onderdrukking van stadsguerilla en de uiteindelijke overwinning van de inheemse Algerijnen. Vrijwel alle spelers zijn amateurs.

Pontecorvo won met deze film de Gouden Leeuw op het Filmfestival van Venetië in 1966.


Zie hier de Top 10 best bezochte films in Nederland 2022.


3. L’Avventura

Regisseur: Michelangelo Antonioni

L’Avventura debuteerde op het Filmfestival van Cannes waar hij een Speciale Juryprijs kreeg toegekend. L’Avventura is het eerste deel van Antonioni’s losse trilogie over vervreemding waartoe ook La notte (1961) en L’eclisse (1962) behoren.

Na een ruzie met haar verloofde Sandro verdwijnt Anna op geheimzinnige wijze. Haar verloofde en haar vriendin Claudia doorzoeken de omgeving, maar ze vinden geen spoor. Naarmate de film vordert, worden Sandro en Claudia verliefd op elkaar en vergeten ze Anna’s verdwijning.


2. Ladri di biciclette – 1948 (Fietsendieven)
Regisseur: Vittorio De Sica

Het verhaal is gebaseerd op dat uit het gelijknamige boek van Luigi Bartolini.

Cesare Zavattini werd voor zijn filmscenario genomineerd voor een Oscar. Ladri di biciclette kreeg meer dan vijftien andere prijzen daadwerkelijk toegekend, waaronder een Golden Globe, een BAFTA Award en twee National Board of Review Awards.

Tijdens de Oscars kreeg de film tevens een speciale ereprijs voor beste niet-Engelstalige film van het jaar.


1. 8 1/2 – 1963

Regisseur: Federico Fellini

Het verhaal:
De gevierde regisseur Guido Anselmi werkt aan een nieuw, groots filmproject, maar hij heeft een gebrek aan inspiratie. Om zijn schrijversblok te overwinnen trekt hij naar een kuuroord.

Daar wordt hij echter voortdurend gestoord door zijn vrouw, zijn maîtresse en een schare ongeduldige acteurs. Aldus verzinkt hij in rêverieën over zijn kinderjaren en alle vrouwen in zijn leven. Dikwijls zijn Guido’s fantasieën vervlochten met zijn werkelijke leven.


Wij stellen een bijdrage voor ons werk zeer op prijs als blijk van waardering van uw kant en voor ons om er nog harder aan te werken!

Bedrag


Geef een reactie