Twee alternatieven voor bitcoin: Ethereum en Ripple

Twee alternatieven voor bitcoin: Ethereum en Ripple
Twee alternatieven voor bitcoin: Ethereum en Ripple

2009 markeert het geboortejaar van bitcoin, de allereerste échte cryptovaluta ter wereld. Dit was het begin van een revolutionaire digitale munt, al duurde het nog tot 2011 tot deze meer voet aan de grond begon te krijgen. Bitcoin kende in de afgelopen jaren flinke stijgingen en diepe dalingen. Waar sommige mensen er steenrijk van werden, verloren anderen er weer geld door. Daarnaast zorgde het succes van bitcoin ook voor de opkomst van andere cryptovaluta. We zetten twee alternatieven voor bitcoin op een rij: Ripple en Ethereum.


Lees hier ->>> meer over geld en succes op deze website.


Ripple

Ripple werd in al in 2004 bedacht door Ryan Fugger. In 2012 gaf hij het stokje over aan Chris Larsen en Jed McCaleb, die OneCoin oprichtten. In 2015 werd dat Ripple Labs. Het kreeg in 2016 een licentie om virtuele munteenheden te mogen verhandelen. Waar de naam Ripple valt, zal je ook snel de term XRP tegenkomen. Ripple is de naam van het platform, terwijl de XRP de daadwerkelijke cryptomunt is.

Laatstgenoemde werd echter pas later geïntroduceerd. Op het platform wordt uiteraard XRP verhandeld,maar ook andere munteenheden. Het is oorspronkelijk vooral een razendsnel betalingssysteem: transacties met Ripple kosten slechts enkele seconden.

Verschil met bitcoin

Het verschil met bitcoin is dat het geen open netwerk is, maar dat Ripple zelf de registratie in handen heeft. Ook onderscheidt Rippe zich omdat het, in tegenstelling tot de meeste cryptovaluta, niet de behoefte heeft om bestaande valuta te vervangen. Bij bitcoin vinden transacties volledig plaats zonder de tussenkomst van een bank.

Ripple werkt juist samen met banken en kan rekenen op de steun van veel grote banken. In 2017 voegde Ripple twee grote namen aan het netwerk toe: het Spaanse BBVA en American Express. Ripple hoopt in de toekomst zoveel mogelijk banken te kunnen aansluiten. Dat banken samenwerken met Ripple zorgt ervoor dat veel mensen al snel vertrouwen hebben in het bedrijf. Het staat echter wel haaks op wat cryptovaluta in principe voor ogen hebben: het buitenspel zetten van banken.

Ripple wil onder andere het SWIFT-systeem vervangen. Dit systeem is sinds 1974 in gebruik voor internationale transacties. Het probleem met SWIFT is dat elke transactie (te veel) tijd en geld kost. Ripple kan daarin uitkomst bieden omdat de transacties zo snel zijn én het enorm scheelt in de kosten: het is nagenoeg gratis. Omdat Ripple gekenmerkt wordt door snelheid en betrouwbaarheid, is het een interessante munt om in te investeren. De kans op een hoog rendement is groot.

Omdat de koers van Ripple vaak beïnvloed wordt door nieuws rondom het bedrijf, zoals nieuwe samenwerkingen met banken, is het verstandig om de laatste ontwikkelingen goed in de gaten te houden. Dit geldt overigens voor alle cryptovaluta, maar is zeker bij Ripple van toepassing. Wil je Ripple kopen, dan zijn er verschillende manieren om dat te doen. Het makkelijkst is meestal bij een handelsplatform.


Ethereum

Ethereum zag het levenslicht in 2013 en ontsprong uit de hersenspinsels van Vitalik Buterin Al eerder was hij actief in de crypto-industrie, hij was namelijk de mede-oprichter van Bitcoin Magazine. Buterin miste bij bitcoin de mogelijkheid om eigen applicaties te bouwen op het platform.

Hij begon met het ontwikkelen van zijn eigen platform, dat op 2015 live ging. Buterin was slechts 19 jaar oud toen hij zijn ideeën voor het platform op papier begon te zetten. Net als bij Ethereum is dit niet de naam van de cryptomunt zelf, dit is de ether. Bij de start in 2015 was een ether zo’n 30 dollarcent waard. In 2017 won het flink aan populariteit en was de waarde al 100 dollar.

De recordwaarde werd in 2008 genoteerd: zo’n 1400 dollar, wat nog steeds de hoogste waarde ooit is. Een verschil met bitcoin is dat er geen maximaal aantal munten vooraf al bekend is. Waar er bij bitcoin nooit meer dan 21 miljoen munten vrij komen, is het aantal ether in principe onbeperkt.

Het grootste pluspunt van Ethereum is de flexibiliteit van de platform. Door de brede inzetmogelijkheden, zien veel bedrijven ook de waarde van Ethereum in. Als particulier kan het ook zeker interessant zijn om te investeren in ether als je een goed alternatief voor bitcoin zoekt, omdat het flexibel en veelzijdig is. Dat ether zo volatiel is, kan zowel gunstig als ongunstig uitpakken. Investeer dus nooit een heel groot bedrag, maar alleen wat je kunt missen.