Waarom luisteren we het liefst muziek uit onze jeugd?

0
Waarom luisteren we het liefst muziek uit onze jeugd?
Waarom luisteren we het liefst muziek uit onze jeugd?

Waarom luisteren we het liefst muziek uit onze jeugd?

Vraag het maar eens rond aan de wat oudere mensen: welke muziek hoor je het liefst? Negen van de tien zullen aankomen met muziek uit hun tienerjaren. Was die muziek nu zo veel beter? Wetenschappers van Durham University zochten en vonden een antwoord. lees meer…


Lees hier ->>> meer over muziek op deze website


Waarom luisteren we het liefst muziek uit onze jeugd?

De muziek heeft zich genesteld in ons geheugen en emotie. Dit is vooral het geval wanneer het gaat om positieve herinneringen. Eerder onderzoek laat al zien dat autobiografische herinneringen, levenservaringen, uit bepaalde tijdsperiodes beter blijven plakken.

Zo blijkt dat we makkelijker herinneringen oproepen van toen we 10 tot 30 jaar oud waren. Hoe dat zo? Nou, omdat we bijvoorbeeld veel nieuwe ervaringen opdoen op die leeftijd die ons vormen.

Deze herinneringen lijken stevig te worden ‘geprint’ in onze hersenen vanwege de biologische en hormonale veranderingen die tegelijkertijd plaatsvinden.

Herinnering en muziek

De link met muziek is onderzocht onder 470 volwassenen tussen de 18 en 82 jaar oud. De wetenschappers keken of een liedje geassocieerd werd met een herinnering, hoe bekend het was in hun jeugd en tot slot of ze het goed vonden.


Zie hier de Top 10 rijkste zangeressen ter wereld 2023.


De vrijwilligers luisterden hiervoor naar 111 songs uit de hitparades van 1950 tot 2015. En wat blijkt, muziek die tijdens je tienerjaren in de hitparade stond, geeft je een ‘vertrouwd gevoel’.

Deze muziek link je meer met herinneringen. De piek hiervan van de herinnering en de link ligt rond de leeftijd van 14 jaar. Liedjes die rond die leeftijd populair waren zorgde voor de meeste herinneringen aan je jeugd.

De deelnemende vrijwilligers vonden deze muziek ook ‘beter’ dan muziek uit andere tijdsperioden.


Bron en meer informatie: A Cross-Sectional Study of Reminiscence Bumps for Music-Related Memories in Adulthood: Kelly Jakubowski, Tuomas Eerola, Barbara Tillmann et al. in: Music & Science, 23 oktober 2020