Wat willen kinderen uit groep 8 worden als ze later groot zijn?

0
Wat willen kinderen uit groep 8 worden als ze later groot zijn?
Wat willen kinderen uit groep 8 worden als ze later groot zijn?

Wat willen kinderen uit groep 8 worden als ze later groot zijn?

We dromen allemaal over de toekomst. Vroeger wilden we misschien leraar, dokter of iets anders worden. Tegenwoordig zijn er veel modernere beroepen waar kinderen van dromen. Denk aan professioneel gamer worden of een Oranje Leeuwin. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over werk op deze website.


Wat willen kinderen uit groep 8 worden als ze later groot zijn?

Bron: www.vriendenboeken.nl


Uit de iets minder dan 1.500 antwoorden blijkt dat de antwoorden van kinderen heel divers zijn. De nummer één keuze voor zowel jongens als meisjes was echter geen grote verrassing. De top keuze voor jongens is ‘profvoetballer’ en voor meisjes ‘leraar’.


Zie hier de Top 10 oorzaken van stress op het werk.


Populaire sporten

Meer dan 21% van de jongens en 8% van de meisjes droomt van een leven als sporter. Naast voetbal is hockey populair bij zowel jongens als meisjes.

Een eigen bedrijf runnen staat ook in de top tien van beroepen voor beiden. Meestal wordt alleen ‘eigen bedrijf’ genoemd, maar soms wordt ‘eigen bedrijf’ specifiek genoemd.

Meisjes noemen het meer dan jongens. ‘Een(sterren)restaurant runnen’ wordt door meisjes prominent genoemd. ‘Politie’ staat voor beiden ook in de top tien. Voor zowel jongens als meisjes is politieagent of rechercheur zijn een goed beroep. Interessant is dat meisjes vaker ‘politie te paard’ noemen.


Zie hier: het meest gerespecteerde beroep ter wereld is arts.


Geneeskunde

Voor meisjes zijn de topberoepen ‘dokter’, ‘internist’ en ‘kinderarts’. In het overzicht worden deze vaak samen gerapporteerd, dus worden ze gecombineerd. Geneeskunde is sowieso een fascinerende wereld voor meisjes.

Ook chirurge en verpleegkundigen worden vaak genoemd. In totaal kijkt 10% van de meisjes naar een toekomst in een ziekenhuis. Daarbij zijn beroepen als psycholoog, verloskundig verpleegkundige, tandarts, orthodontist en fysiotherapeut niet meegerekend. Van de jongens wil 4% in een ziekenhuiswerken.

Verschillen tussen jongens en meisjes

Er zijn ook veel beroepen die wel door jongens maar niet door meisjes worden genoemd. Voorbeelden hier van zijn beroepen als gameontwikkelaar, automonteur, timmerman, brandweerman, blogger, rapper en DJ.

Het omgekeerde is echter ook waar. Bijvoorbeeld apothekers, onderwijsassistenten, nagelstylisten, modeontwerpers en kappers.

Beroepen-gerelateerd aan auto’s zijn ook minder gehoord, maar kwamen bij de jongens veelvuldig voor. Automonteurs zitten bijvoorbeeld in de ‘runner-up’ categorie. Het verhaal is anders wanneer alle auto-gerelateerde beroepen worden meegeteld: 4 % zag auto-gerelateerde beroepen, waarbij auto-ontwerper (Tesla) het meest werd genoemd.


Top 10 beroepen meisjes

 1. Juf – 9,5 procent
 2. Dierenarts – 7,1 procent
 3. (kinder)arts – 5,4 procent
 4. Eigen bedrijf – 4,2 procent
 5. Kapster – 3,9 procent
 6. Actrice – 3,8 procent
 7. Voetballer – 3,6 procent
 8. Politieagent – 3,6 procent
 9. Binnenhuisarchitecte – 2,9 procent
 10. Modeontwerpster – 2,1 procent

Runners-up: architect, advocaat, danseres, (kinder)psycholoog, zangeres, chef-kok, amazone/springruiter, verpleegkundige, chirurg, fotografe.


Zie hier: militairen hebben het meest stressvolle beroep.


Top 10 beroepen jongens

 1. Voetballer – 14 procent
 2. Architect – 6 procent
 3. ICT’er – 4,3 procent
 4. Gamer / E-sporter – 3,3 procent
 5. Eigen bedrijf – 3 procent
 6. Politieagent – 3 procent
 7. Militair – 2,5 procent
 8. DJ – 2,3 procent
 9. Bioloog – 2,3 procent
 10. Chef-kok – 2,1 procent

Runners-up: arts, automonteur, sportleraar, dierenarts, meester, advocaat, acteur, timmerman, wetenschapper, chirurg.


Geef een reactie