Zijn racisten dom? Onderzoek wijst uit van wel…

Zijn racisten dom? Onderzoek wijst uit van wel...
Zijn racisten dom? Onderzoek wijst uit van wel...

Zijn racisten dom? Onderzoek wijst uit van wel

Zijn racisten dom? Zijn de conservatieven onder ons doorgaans minder intelligent dan de wat liberale types? Een studie van de Brock University in Ontario laat zien dat het antwoord op deze vraag best wel een ja zou kunnen zijn. Lees meer…


Zijn racisten dom? Onderzoek wijst uit van wel...
Zijn racisten dom? Onderzoek wijst uit van wel…

Lees hier ->>> meer over cultuur op deze website.


Zijn racisten dom? Onderzoek wijst uit van wel…


Deze studie laat zien dat mensen, die toen ze nog jong waren en laag scoorden op een I.Q. test, vaker voordelen hebben. Ook hebben ze op latere leeftijd een grotere kans op ontwikkeling van een sociaal conservatieve politieke voorkeur.

I.Q., of intelligentiequotiënt, is een score die wordt bepaald door gestandaardiseerde tests. Dr. Gordon Hodson, professor in de psychologie aan de universiteit van Brock en de hoofdauteur van de studie, zegt dat het bewijs van deze hypothese een soort vicieuze cirkel is. Mensen met een lage intelligentie neigen naar sociaal conservatieve ideologieën, die de weerstand tegen verandering benadrukken, en op hun beurt vooroordelen veroorzaken.


Onze resultaten laten zien dat cognitieve vaardigheden een cruciale rol spelen bij vooroordelen. Daarom bevelen we een verhoogde focus op cognitief vermogen aan in onderzoek naar vooroordelen en een betere integratie van cognitief vermogen in vooroordeelmodellen.

Gordon Hodson, Michael A. Busseri: Bright Minds and Dark Attitudes: Lower Cognitive Ability Predicts Greater Prejudice Through Right-Wing Ideology and Low Intergroup Contact


Alles draait om de eenvoud

Maar waarom zouden de minder intelligente mensen zich aangetrokken voelen tot conservatieve ideologieën? Dit komt omdat deze ideologieën ‘structuur en orde’ bevatten. Dit maakt het ook veel gemakkelijker om onze ​​gecompliceerde wereld te begrijpen. Dodson: ‘Helaas kunnen veel van deze kenmerken ook bijdragen tot vooroordelen.

Ideologieën verwijderen alle lastige nuances en zorgen voor eenvoudige oplossing. Het is dus niet raar dat mensen met minder cognitieve vermogens zich aangetrokken dit soort ideologieën. Alles draait ook hier om de eenvoud.


Bron en meer informatie: Gordon Hodson, Michael A. Busseri: Bright Minds and Dark Attitudes: Lower Cognitive Ability Predicts Greater Prejudice Through Right-Wing Ideology and Low Intergroup Contact in Psychological Science, januari 2012