4 rustgevende hobby’s om je te helpen ontspannen

4 rustgevende hobby's om je te helpen ontspannen
4 rustgevende hobby's om je te helpen ontspannen

4 rustgevende hobby’s om je te helpen ontspannen

Voel jij je vaak gestrest en gespannen? Dan is het hard nodig om wat ontspanning in te bouwen in je leven.

Ontspanning kun je vinden in de sauna, maar daar kun je niet elke week naar toe, want dan kost het je uiteindelijk bij elkaar een hele hoop geld. Ontspannen kan lastig zijn als je niet weet hoe.

Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar het kan nuttig zijn om een activiteit te zoeken die je helpt te ontspannen. Zoals een leuke, rustgevende hobby. We bespreken vier rustgevende hobby’s om je te helpen ontspannen in dit artikel.


Lees hier ->>> meer over stress en ontspanning op deze website.


Sterren kijken

Het heelal fascineert de mensheid al duizenden jaren. ’s Avonds bij een heldere hemel kun je je vergapen aan alle mooie sterren en daarbij filosoferen over de plek van onze wereld in de oneindigheid van het heelal.

Het kan ontzettend rustgevend zijn om van die mooie sterrenhemel te genieten. Extra leuk is het natuurlijk als je hem kunt bestuderen. Daarom kun je een telescoop kopen en van sterrenkijken jouw nieuwe rustgevende hobby maken.

De prijzen van telescopen variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s. Daar zit natuurlijk een verschil in kwaliteit in.

Bij geen enkele daarvan hoef je dezelfde beelden te verwachten als bij de Hubble telescoop, maar het is goed om te weten dat Galileo Galilei het heelal bestudeerde met een telescoop die het equivalent is van een huidige verrekijker.


Zie hier: tuinieren zorgt voor gezondheid en geluk.


Fotograferen

We blijven bij het kijken door een lens. Net als sterrenkijken, kan ook fotografie een erg fijne en rustgevende hobby zijn. Denk bijvoorbeeld aan natuurfotografie. Je focust je langere tijd achtereen op een detail in de natuur in een poging om de perfecte foto te maken.

Wanneer dat lukt, is dat een mooi victoriemomentje. Het hele proces is op zich al prettig omdat je je even helemaal kunt afsluiten van alles om je heen en je op één ding kunt richten. Je kunt natuurlijk ook iets anders dan natuur fotograferen, zoals bijvoorbeeld mensen.


Tuinieren

Zit je veel te piekeren? Dan is het tijd dat je iets om handen krijgt om je daarvan af te leiden. Heb je een tuin bij je woning? Ga dan tuinieren! Volgens ervaringsdeskundigen is dat bijzonder rustgevend, ondanks dat het een fysieke activiteit is. Heb je zelf geen tuin?

Tuinieren

Misschien heb je ouders of andere familieleden die je een plezier doet als je in hun tuin werkt. Zo kun je twee vliegen in één klap slaan. Of misschien zijn er wel ouderen in de buurt die je uit de brand kunt helpen terwijl je voor jezelf door in hun tuin te werken een rustgevende hobby creëert.


Vissen

We gaan van een natuurvriendelijke naar een aanzienlijk minder natuurvriendelijke optie voor een rustgevende hobby: vissen. Veel mensen die vissen zweren erbij. Voor velen lijkt het hartstikke saai om de hele tijd maar naar een dobber te staren, maar dat is nu juist het punt.

Het feit dat dat is wat je voornamelijk aan het doen bent, zorgt voor die rust: even de volledige concentratie op die dobber. En mocht je dan toch in piekeren verzanden, dan is er hopelijk een vis die je wakker wil schudden door even flink aan de dobber te trekken.

Voor elk van deze hobby’s heb je materialen nodig. Dat is een drempel en een commitment. Maak de keuze je eraan te committeren voor die rustgevende hobby.

Wellicht word je dan soms door enig schuldgevoel gemotiveerd om het te gaan doen, maar dat is wel een stok achter de deur om je hobby te blijven uitoefenen en momenten van rust voor jezelf te blijven creëren. Die heb je hard nodig in het leven.